رپرتاژ آگهی – آن‌طور که در ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی آمده، زوجین می توانند در هنگام جاری ساختن عقد نکاح، شروط ضمن عقد را که با شرع و قانون مغایرت نداشته باشد بپذیرند. بعضی از این شروط بسیار مشهورند، مثل شرط وکالت در طلاق به خانم. در عین حال بعضی دیگر چندان شناخته شده نیستند و طرفین، تازه زمان طلاق است که متوجه می‌شوند چه چیزهایی را هنگام عقد قبول کرده‌اند. شرط تنصیف اموال و مهریه یکی از همین شرط‌ها است.

شرط تنصیف اموال چیست؟

تنصیف یعنی نصف کردن، و تنصیف اموال نیز یعنی تقسیم کردن دارایی میان طرفین. شرط تنصیف اموال نیز از همین مفهوم می‌آید. هرچند که شرط تنصیف اموال در قانون مدنی مستقیما نیامده، اما طبق گفته های مشاوره وکیل خانواده در قباله‌های ازدواج معمولا پیش‌بینی می‌شود. به موجب این شرط، زوج متعهد است که هرگاه طلاق بنا به درخواست زوجه نبوده و طبق تشخیص دادگاه تقاضای طلاق ناشی از تخلفات زن از وظایف همسری یا سوء اخلاق و رفتار وی نباشد، تا نصف دارایی خود را که در ایام زناشویی به‌دست آورده (یا معادل آن) طبق نظر دادگاه به زوجه منتقل کند.

تنصیف اموال بین زن و شوهر چه شرایطی دارد؟

برای آن‌که اموال شوهر با همسرش نصف شود، باید شرایط زیر وجود داشته باشد:

  1. شرط نصف اموال در عقدنامه قید شده باشد؛

  2. درخواست طلاق از ناحیه مرد باشد و زن به این جدایی راضی نباشد؛

  3. درخواست طلاق از ناحیه مرد به‌خاطر تخلف زن از وظایفش نباشد. یعنی زن اصطلاحا «ناشزه» باشد؛

  4. شوهر در زمان طلاق دارای اموال باشد؛

  5. اموال شوهر در دوران بعد از زندگی زناشویی ایجاد شده باشد

آن‌طور که مشخص است، فرار از تنصیف اموال که طبیعتا از سوی زوج خواهد بود، زمانی امکان‌پذیر است که یکی از این پنج شرط رعایت نشود. مثلا اگر شوهر اثبات نماید که مال و اموالش را قبل از ازدواج به‌دست آورده، در هیچ صورتی اموالش با همسر وی نصف نمی‌شود.

شرط نصف شدن اموال زوج در عقدنامه شامل چه چیزهایی می‌شود؟

در خیلی از کشورها شرط تنصیف فقط به ملک و خودرو تعلق می‌گیرد. در ایران ما علی‌الاصول کل دارایی طرفین با یکدیگر نصف می‌شود، مگر آن‌که در شرط ضمن عقد چیزی خلاف آن آمده باشد. یعنی این مفاد شرط است که بر هر چیزی اولویت دارد. مثلا اگر فقط شرط تنصیف خانه آمده باشد، صرفا همان نصف می‌شود و … . در غیر این صورت، حتی بدهی‌های شوهر نیز با زوجه نصف می‌گردد.

آیا جمع تنصیف اموال و اجرت المثل امکان‌پذیر است؟

در ظاهر، بله. مطابق با یکی از آراء دیوان عالی کشور در سال ۱۳۹۴، شرط تنصیف دارایی زوج، که برابر عقد نکاح بین طرفین برقرار می شود، یک تاسیس حقوقی جدید محسوب شده و منافاتی با درخواست اجرت‌المثل ایام زوجیت زن ندارد. بنابراین در صورت وجود شرایط لازم برای هرکدام، جمع این دو بلامانع است.

آیا تنصیف اموال بعد از فوت هم داریم؟

خیر؛ همان‌طور که بالاتر اشاره کردیم، تنصیف اموال شوهر زمانی صورت می‌گیرد که شوهر بخواهد بدون هیچ دلیلی زن خود را طلاق دهد و زن نیز به این طلاق راضی نباشد. در نتیجه، فقط تنصیف اموال در طلاق را داریم و در صورتی که شوهر فوت کند، حتی اگر شرط تنصیف اموال در عقدنامه هم آمده باشد، دارایی شوهر با همسرش تقسیم نمی‌شود.

سخن پایانی؛ هیچ‌گاه وکیل خود نباشید!

هدف ما از تهیه این مطلب، آگاهی کلی شما نسبت به مسائل حقوقی کم‌تر شناخته‌شده، مثل همین شرط تنصیف دارایی است. با این حال، این‌گونه موضوعات از آن‌چه که به نظر می‌رسند، پیچیده‌ترند. به همین خاطر توصیه همیشگی ما این است که برای کسب نتیجه مطلوب، حتما از وکلای زبده کمک بگیرید. برای شروع، می‌توانید از خدمات مشاوره حقوقی رایگان شبانه روزی ما در مجموعه وکیل وند بهره‌مند شوید و سپس با خیال راحت صفر تا صد کارتان به بهترین‌ها بسپارید؛ ما تا انتها در کنارتان هستیم.

 

source
بهترین عطر مردانه

توسط petese.ir