در بحث سیستمهای تهویه مطبوع، انواع مختلفی از تجهیزات وجود دارند که شما میتوانید با توجه به شرایط خود نسبت به انتخاب و خرید آنها اقدام نمایید. روشهایی که هر کدام از این تجهیزات برای سرمایش و گرمایش استفاده میکنند، کاملاً با هم متفاوت هستند. نوع کارکرد یک روش ممکن است هزینههای مصرف انرژی بسیار پایینی داشته باشد اما در مقابل قیمت تجهیزات آن بالا باشید و یا فضای زیادی را اشغال نماید. در مقابل ممکن است روشی وجود داشته باشد که میزان مصرف انرژی آن بسیار بالا باشد اما در مقابل قیمت تجهیزات آن مناسب در بیاید. هر فردی با توجه به نیازها و شرایط خود میتواند یک روش را در سیستمهای تهویه مطبوع استفاده نماید.
یکی از روشهای رایجی که امروزه به خصوص در واحدهای اداری و مسکونی استفاده میشود، بهره بردن از دستگاههای هواساز کوچکی با نام فن کویل است که انواع مختلفی از آن مانند فن کویل سقفی، فن کویل کانالی و یا فن کویل زمینی وجود دارد. سیکل کاری این دستگاهها به مانند اسپلیت یا داکت اسپلیت نیست که به صورت مجزا تمام عملیاتهای مربوط به سرمایش و گرمایش را خودش انجام دهد. این دستگاههای هواساز برای هر کدام از عملیاتهای سرمایش و گرمایش، به تجهیزات دیگری وابسته هستند. هواسازها برای خنک سازی نیاز به دستگاهی دارند که آب سرد را برای آنها تامین نماید که به آنها چیلر میگویند. به چیلرهایی که ظرفیت و ابعاد آنها کوچک باشد نیز مینی چیلر میگویند.
مینی چیلر چیست؟
مینی چیلر یک دستگاه سرمایشی است که برای تولید آب سرد استفاده می شود. این دستگاه معمولاً برای تهویه مطبوع ساختمان های مسکونی، تجاری و صنعتی کوچک استفاده می شود. مینی چیلرها بر اساس سیکل تبرید تراکمی کار می کنند. در این سیکل، یک ماده مبرد (معمولاً فریون) در یک مدار بسته جریان می یابد. این ماده مبرد در بخش کمپرسور گرم می شود و سپس در بخش کندانسور خنک می شود. در بخش اواپراتور، ماده مبرد دوباره گرم می شود و این چرخه ادامه می یابد.
مینی چیلرها دارای مزایای زیادی نسبت به سایر سیستم های سرمایشی هستند. این مزایا عبارتند از راندمان بالا، استقلال هر واحد و نصب آسان. مینی چیلرها دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام دارای ظرفیت و ویژگی های خاص خود هستند. ظرفیت مینی چیلرها معمولاً بین 5 تا 10 تن تبرید است.
مینی چیلرها در دسته چیلرهای تراکمی قرار می گیرند. چیلرهای تراکمی از کمپرسور برای فشرده سازی ماده مبرد استفاده می کنند. این ماده مبرد در بخش کندانسور خنک می شود و سپس در بخش اواپراتور دوباره گرم می شود. کندانسور مینی چیلرها به شکل هوا خنک طراحی و تولید می شود. این بدان معناست که برای خنک کردن کندانسور از هوا استفاده می شود. کندانسور هوا خنک دارای مزایایی نسبت به کندانسور آب خنک است.
آیا مینی چیلر به عنوان دستگاه گرمایشی هم کاربرد دارد؟
بله، مینی چیلر به عنوان دستگاه گرمایشی هم کاربرد دارد. با نصب تجهیزات خاص، مینی چیلر می تواند به جای سرد کردن آب، آب را در زمستان گرم کند و به فن کویل ها بفرستد. برای گرمایش با مینی چیلر، باید یک کویل حرارتی در خروجی آب مینی چیلر نصب شود. این کویل حرارتی می تواند از انواع مختلف باشد، از جمله کویل حرارتی آب گرم، کویل حرارتی برقی، یا کویل حرارتی گازی.
تفاوت چیلر و مینی چیلر
میزان توان خنک کاری یا همان تن تبرید (Ton of Refrigeration) را شاید بتوان مهمترین تفاوت چیلر و مینی چیلر دانست. یک تن تبرید مقدار انتقال حرارت (برودت) لازم برای تولید یک تن یخ در طول یک شبانه روز میباشد. معمولاً برای ظرفیت کمتر از 10 تن تبرید از مینی چیلر استفاده میشود و برای ظرفیتهای بالاتر به سراغ چیلر میرویم.
با توجه به میزان تناژ تبرید، نوع کمپرسوری که در این دو سیستم استفاده میشود نیز متفاوت است. در چیلرها بهدلیل تناژ تبرید بالا معمولاً از کمپرسورهای اسکرو، پیستونی، اسکرال و سانتریفیوژ استفاده میشود. این در حالی است که مینی چیلرها از کمپرسورهای اسکرال بهره میبرند که علاوه بر راندمان بالا دارای طول عمر زیادی نیز میباشند.
کندانسور در سیستمهای برودتی بعد از کمپرسور قرار گرفته و وظیفه اصلی آن گرفتن گرمای گاز مبرد و انتقال آن به محیط بیرون (با استفاده از فن) و درنهایت تبدیل گاز مبرد به مایع مبرد است. مینی چیلرها اکثراً دارای کندانسور هوا خنک هستند که در واقع از طریق فن، گرما از ماده مبرد گرفته میشود.
اما در مقابل دو نوع چیلر وجود دارد. در چیلر هوا خنک به مانند مینی چیلر از فن برای انجام این کار استفاده میشود، اما در نوع دوم که چیلر آب خنک نام دارد، از آب برج خنک کننده برای فرآیند خنک کاری استفاده میشود و عملاً به جای نیروی باد از نیروی آب استفاده میشود.
برندهای معروف مینی چیلر
شاخصترین برندهای خارجی سازنده مینی چیلر عبارتند از شرکت ترین (Trane)، شرکت کریر (Carrier)، شرکت دایکین (Daikin)، شرکت یورک (York)، شرکت ال جی (LG)، شرکت Thermax، شرکت لیناکس (Lennox International)، شرکت پاناسونیک (Panasonic)، شرکت جانسون (Johnson Controls)، شرکت امرسون (Emerson)، شرکت Smardt Chiller Group و شرکت Climaveneta.
همانطور که در بالا مشاهده نمودید، تولیدکنندگان بسیار بزرگی در سطح جهانی اقدام به تولید انواع مینی چیلر مینمایند. اما متاسفانه به دلیل تغییرات قیمتی ارز و همچنین محدودیتهای وارداتی، امکان استفاده از این محصولات در ایران بسیار محدود شده است. به همین دلیل در دو دهه گذشته بسیاری از تولیدکنندگان داخلی نیز وارد این عرصه شدهاند و توانسته اند محصولات باکیفیتی را با توجه به استانداردهای بین المللی به بازار داخلی عرضه نمایند.
مینی چیلر به عنوان یکی از محصولات پرفروش در کارخانه تهویه آسمان عرضه میشود. تنوع مینی چیلرها بهگونهای است که هرگونه نیاز شما تامین شده و قادر خواهید بود محصول مورد نظر خود را با بهترین قیمت و گارانتی معتبر، خریداری نمایید. شما هر روزه می توانید قیمت مینی چیلر را در سایت tahviehaseman.com به صورت به روز شده مشاهده نمایید.
مینی چیلرهای هوا خنک تهویه آسمان از ظرفیت 4 تن تبرید شروع شده و حداکثر به 14 تن تبرید میرسد. مینی چیلر 4 تن تبرید کمترین ظرفیت را در بین مدلهای مینی چیلر دارد. کمپرسور نیز که یکی از اصلیترین اجزای موجود در مینی چیلر است در محصولات تهویه آسمان در مدلها و برندهای معتبر و با کیفیت موجود است.
از کمپرسور اسکرال گرفته تا اسکرو و سیلندر پیستونی در انواع محصولات یافت میشوند. استفاده از برندهای معتبر تولیدکننده کمپرسور مانند بیتزر (Bitzer) و کوپلند (Copeland) در چیلرها و مینی چیلرهای تهویه آسمان، خیال شما را از اصلیترین قسمت چیلر که همان کمپرسور آن است، راحت مینماید.
source
کلاس یوس