اقتصاد۲۴- در مهر ماه سال گذشته بود که خشایار باقرپور مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی تهران در نشستی خبری با رسانهها اعلام کرد که طرح مسکن اقتصادی (۲۵ متری) به طرحهای دولت هیچ ارتباطی ندارد و متعلق به بدنه تعاون کشور و در راستای تسهیل امور ازدواج است.
حال بعد از گذشت چند ماه و مخالفتها و موافقتها با این طرح، خبر رسید که در ماهدشت کرج، طی مراسمی کلنگ ساخت ۳۳۰۰ واحد ۲۵ متری به زمین زده شد. اما تنها بعد از گذشت ۱۰ روز مدیر کل راه و شهرسازی استان البرز این موضوع را تکذیب و اعلام میکند که هیچ مجوزی برای این منظور صادر نشده است.
دو سالی است که برنامه ساخت مسکن ۲۵ متری از سوی اتحادیه تعاونیهای مسکن استان تهران مطرح شده و با وجود اینکه مسئولان دولتی و نمایندگان مجلس همواره بر عدم ارائه مجوز برای ساخت چنین واحدهای تاکید میکنند، اما اتحادیه مذکور اصرار عجیبی بر اجرا این برنامه بدون دریافت مجوزهای لازم دارد.
در همین راستا شنبه گذشته ۱۰ شهریور ۱۴۰۳ در ماهدشت کرج، عکسهایی منتشر شد که در آن نشان میداد طی مراسمی کلنگ ساخت ۳۳۰۰ واحد ۲۵ متری به زمین زده شده است.
اما محمدرضا صابری مدیرکل راه و شهرسازی استان البرز در این خصوص اعلام کرد: اخباری مبنی بر اجرای طرح ساخت خانههای کوچک با متراژ ۲۵ متر مربع که پیش از این نیز چندین بار مطرح شده به گوش میرسد که وزارت راه و شهرسازی و ادارهکل مستقر در استان در این خصوص شفاف اظهار نظر کرده است.
وی با یادآور اینکه مخالفت شدید وزارتخانه و ادارهکل راه و شهرسازی استان البرز پیش از این نیز قاطع مطرح شده است، افزود: هیچ گونه مجوزی از سوی این وزارتخانه و اداره کل راه و شهرسازی برای ساخت مسکنهایی با متراژ ۲۵ مترمربع در هیچ برهه زمانی صادر نشده و از این پس نیز صادر نخواهد شد.
بیشتر بخوانید: منطقه ۵ تهران پیشتاز در ثبت قراردادهای ملکی
وی با بیان اینکه تعریف چنین پروژهای خارج از ضوابط و چارچوب قانون و اهداف وزارت راه و شهرسازی است، اضافه کرد: در ساخت مسکن حفظ کرامت انسانی مردم بهصورت ویژه مدنظر قرار دارد و تحت هیچ شرایطی از این رویکرد عقب نشینی نخواهیم کرد.
مدیرکل راه و شهرسازی استان البرز بیان کرد: تعریف پروژههای مسکن سازی طبق ضوابط و استانداردهای تعریف شده و وزارت راه و شهرسازی است که در این میان حفظ کرامت و شأنیت افراد لحاظ میشود. از این رو هیچگونه مجوزی برای احداث واحدهای مسکونی ۲۵ مترمربعی طبق قانون صادر نخواهد شد.
مردادماه سال گذشته و پس از مطرح شدن چندباره مسکن ۲۵ متری وزارت راه و شهرسازی در اطلاعیهای اعلام کرد: وزارت راه و شهرسازی نه تنها چنین طرحی را ارائه نکرده است بلکه طرحهای خارج از دولت در خصوص خانههای ۲۵ متری را تایید هم نمیکند.
نظرات، طرحها و پیشنهادات مدیران و مسئولان وزارت راهوشهرسازی در خصوص مسکن به طور روزانه در پایگاه خبری این وزارتخانه منتشر میشود و قابل استفاده برای اصحاب رسانه و عموم شهروندان است لذا هرگونه نظر و طرح خارج از این مسیر، مورد تایید این وزارتخانه نیست.
اما خشایار باقرپور مدیر عامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی تهران معتقد است که طرح مسکن اقتصادی (۲۵ متری) به طرحهای دولت هیچ ارتباطی ندارد و متعلق به بدنه تعاون کشور و در راستای تسهیل امور ازدواج است.
باقرپور میگوید: مسکن اقتصادی بحث چالشبرانگیزی است که در بخشهای مختلف منجر به وجود آوردن نقطه نظرات متعدد شده است. تا این لحظه برای مسکن اقتصادی نزدیک به ۱۰ هزار واحد، صف خرید ایجاد شده و بسیاری از متقاضیان شخصیتهای حقوقی دولتی هستند که برای افراد تحت پوشش خود متقاضی این محصول هستند. اتحادیه به دنبال تولید مفهوم جدیدی از مسکن هستیم. اکنون نیز همان مسیر روز نخست را بدون ذرهای تغییر جلو میبریم و از تمامی ضوابط قانونی و آنچه که حاکمیت مشخص کند، تمکین خواهیم کرد.
برخی از نمایندگان مجلس در همان روزها و در اواسط سال گذشته در واکنش به این اظهارات اعلام کردند که شهرداری و وزارت راه و شهرسازی ایده مسکن ۲۵ متری را تایید نمیکنند و این طرح اجرا نمیشود.
شاکری عضو سابق کمیسیون عمران مجلس با بیان اینکه هیچ مرجع رسمی در کشور با ساخت واحدهای ۲۵ متری موافق نیست، اظهار کرد: به هیچ عنوان ساخت منزل مسکونی برای سکونت دائمی با متراژی کمتر از ۷۵ را صحیح نمیدانیم. چرا که ساخت مسکن با متراژی کمتر از این میزان در حقیقت آسیب به مبنای خانواده است.
وی با اشاره به اینکه طرح ساخت مسکنهای ۲۵ متری صرفا یک ایده از سمت بخش خصوصی بوده است، ادامه داد: برای اقامتهای کوتاه مدت، هتل آپارتمانها و سایر واحدهای رفاهی و مسکونی کوتاه مدت در تهران وجود دارد.
با توجه به قدرت خرید متقاضیان مسکن، این روزها واحدهای کوچک متراژ محبوبیت خیلی زیادی پیدا کرده اند و حتی سیاست سازندگان برای ساخت و ساز را نیز تغییر داده اند. اما این موضوع، چه تبعاتی برای سرانه مساحت مسکونی خواهد داشت؟
قانون تاکید دارد که هر یک از افراد جامعه باید در مسکن مناسب سکونت داشته باشند. در صورتی که افراد قادر به تهیه مسکن برای خود نباشند، دولت باید دست به کار شده و برایشان مسکن بسازد.
مخالفان این طرح معتقد هستند که همین ساخت مسکن ۲۵ متری خود عاملی برای گرانی مسکن خواهد بود.
محمدصالح شکوهی یکی از اساتید دانشکده شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران میگوید که دلیل اصلی گرانی مسکن، کمبود عرضه زمین است.
شکوهی تاکید میکند که ساخت مسکن کوچک متراژ برخلاف سیاستهایی است که دولت سیزدهم به دنبال آن است. در این واحدهای مسکونی، امکان فرزندآوری وجود ندارد و با فرهنگ ایرانی اسلامی ما نیز مطابق نیست.
این استاد دانشگاه اعلام کرد که با ساخت مسکن کوچک، سرمایههای خُرد به این بازار هجوم میآورند و خود به عاملی برای گرانی بیشتر مسکن تبدیل میشوند.
اما موافقان ساخت واحدهای نقلی نیز میگویند که واحدهای کوچک متراژ برای شروع زندگی جوانان مناسب است.
بیژن خطیبی عضو سابق هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی تهران و کارشناس مسکن در این خصوص میگوید که داشتن یک واحد ۲۵ متری از نداشتن خانه بهتر است.
او میگوید که باید شرایط اقتصادی کنونی را پذیرفت. به همین دلیل واحدهای کوچک متراژ برای شروع زندگی جوانان مناسب است. به این ترتیب جوانان میتوانند چند سال بعد از خرید این خانه ها، متراژ مسکن خود را بزرگتر کنند.
حال باید دید تا چه زمانی از سوی اتحادیه تعاونیهای عمران تهران برای ساخت این واحدهای مسکونی اصرار خواهد شد و تا چه زمانی دولت و یا شهرداری با این طرح مخالفت خواهد کرد. اگر چه هر تصمیمی که به نفع مردم و جوانان و خانه اولیها باشد باید مورد حمایت قرار بگیرد.
منبع: اقتصاد آنلاین
source