جشن هالووین چیست : ۳۱ اکتبر هرسال که امسال مصادف با ۱۰ آبان ۱۴۰۳ است، جشن ترسناک مسیحیان برگزار می شود که رسوم مختلفی در آن برگزار می شود مثل گریم های جالب و ترسناک. در ادامه همراه ما باشید تا دیگر رسوم و تاریچه این جشن بزرگ را بداند.
تاریخچه جشن هالووین چیست و رسوم و سنت مراسم هالووین + برگزاری هالووین در ایران
هالووین یک جشن باستانی سلتیک است. سلتها (Celts) 2000 سال پیش در منطقهای که امروز متعلق به ایرلند، انگلستان و شمال فرانسه است زندگی میکردند و سال نو را در روز یکم نوامبر جشن میگرفتند. این روز برای آنها پایان فصل تابستان، زمان برداشت محصول و در عین حال شروع روزهای سردتر و تاریکتر سال بود که برخی حتّی این روزها را با مرگ همراه میدانستند. سلتها بر این باور بودند که روز قبل از سال نو، مرز بین دو دنیای زندگان و مردگان از بین میرود. بنابراین آنها شب ۳۱ اکتبر را با این باور که ارواح مردگانشان به زمین بازگشتهاند جشن میگرفتند.باتوجه به اینکه وارد شدن به فصل سرد برای بسیاری از مردم با مشکلات و خرابیهایی همراه بود، سلتها فکر می کردند حضور ارواح باعث می شود فالگیرها و کشیشهای سلتیک بهتر بتوانند آینده را پیش بینی کنند. برای مردمی که کاملا وابسته به چنین تفکراتی بودند، این پیش بینیها، درست یا غلط باعث میشد در طول روزهای تاریک و سرد زمستان با اطمینان و راحتی بیشتری زندگی کنند.
تاریخچه هالووین :
در حالی که ریشه این تعطیلی مرموز باقی مانده، تاریخدانان ارتباطی با سامهین (Samhain) به معنی “پیروزی در خونریزی” پیدا کردهاند که یک جشنواره سلتیک پیش از مسیحیت است که به یاد پایان تابستان برگزار میشود. این جشن سالانه پاییز از غروب روز اول جشن تا غروب آفتاب روز دوم (۳۱ اکتبر تا ۱ نوامبر) در ایرلند، اسکاتلند و جزیره من برگزار میشد و گفته شده قدمت آن به ۲۰۰۰ سال پیش باز میگردد.براساس فرهنگ عامه سلتی، سد بین مردگان و زندگان طی این تعطیلات برداشته میشد و افراد را تحت تاثیر میگذاشت. این پدیده علاوه بر تسهیل ارتباط بین افرادی که عزیز خود را از دست دادهاند، به این معنی بود که ارواح میتوانند به زمین بازگردند. سلتها برای خوشآمدگویی به این ارواح مهمان، به آنها غذا میدادند و انرژی روحی خود را صرف گفتن سرنوشت یکدیگر میکنند. اگر درباره ادیان ایران باستان و جشنهای آن مطالعه کرده باشید، ممکن است چنین داستانی از جشن برایتان آشنا باشد.بعضیها گفتهاند که برای این جشن معمولا فالگیرها آتش بزرگی ایجاد میکردند و افرادی که میخواستند آیندهشان مشخص شود به دور این آتش جمع میشدند و محصولات یا حتی حیواناتی را برای خدایان سلتیک قربانی میکردند. طی این مراسم، سلتها لباسهای مبدل به تن میکردند که معمولا شامل پوست و سر حیوانات میشد و در این شب سعی میکردند آینده یکدیگر را پیشگویی کنند. پس از پایان مراسم هم آنها در کنار خانهشان آتشی روشن میکردند و شعله آن را از آتش بزرگی که مقدس میدانستند میگرفتند تا با این کار در برابر سرمای زمستان محفوظ بمانند.
رسوم جشن هالووین چیست
گرچه روزهای ۳۱ اکتبر تا ۲ نوامبر به عنوان روزهای غمانگیز در نظر گرفته شده بود، امّا امروزه جشن هالووین به خاطره رسوم و سنتهای عجیب و غریبش و پوشیدن لباسهای خاص و تزیین کدو حلوایی شناخته میشود :
قاشق زنی :
برای بسیاری از افراد، قاشق زنی یک رسم است که ارتباط نزدیکی با جشن هالووین دارد. امروزه این کار توسط کودکان انجام میشود. این مراسم شامل پوشیدن لباس هالووین و رفتن به خانههای مختلف برای جمعآوری آبنبات، شکلاتها و دیگر چیزها است. مورخان این عمل را هم با رسم و رسوم قرون وسطایی در جزایر بریتانیا مرتبط دانستهاند. برای ما ایرانیها رسم قاشق زنی بسیار آشناست، از رسوم چهارشنبه سوری که در گذشته انجام میشده.سلتهای باستانی معتقد بودند که در طول سامهین، ارواح خود را به عنوان گداها پنهان میکنند تا مردم را فریب دهند و به آنها غذا، پول و دیگر کالاهای مورد علاقه را بدهند. بر اساس این خرافه پرستی، رد درخواست ارواح پر هزینه بوده و منجر به یک نفرین میشد، به همین دلیل مردم را بر آن میداشت تا در طول این جشنواره یک روزه از این موضوع دوری کنند.قاشق زنی احتمالا با یک عمل انگلیسی که در قرون وسطی ظهور کرد و تا سال ۱۹۳۰ به طول انجامید، مرتبط است. با الهام گرفتن از تولیدات نمایشی داستانهای عامیانه توسط مامرز (Mummers)، مراسمی بود که در آن کودکان و افراد نیازمند با لباسهای مخصوص به در خانهها میرفتند.
لباسی خاص پوشیدن :
در هر دوی این داستانهای عجیب و غریب، آنهایی که خانه به خانه در حال حرکت هستند، لباسهای خاصی میپوشند تا دیگران را به دادن غذا تشویق کنند. این رسم شریرانه بخش مهمی از هالووین است که با دو شخصیت محبوب، باقی مانده است: ارواح و جادوگران. روحهای خانگی توسط یک پارچه سفید که دو سوراخ به عنوان چشم داشتند، ساخته میشدند. این لباسها بیشک نمادینترین لباس هالووین است. با این که این لباسها به نظر بیخطر میرسند اما تفسیر آن ریشه در یک رسمی ناخوشایند دارد: دفن اجساد مردگان.تابوتهای چوبی زمانی در بریتانیا بسیاری لوکس محسوب میشدند. از این رو، فقرا، به جای صندوقچههای گرانقیمت، اغلب به سادگی عزیزان خود را در کفن سفیدی میپیچند و به خاک میسپردند که همان لباس معروف هالووین را نشان میدهد.
کدو حلوایی :
درست مثل بچهها که لباسهای مخصوص شب هالووین دارند، تراشیدن کدو حلوایی هم یکی از مهمترین رسوم هالووین شده است. در حالی که امروزه در هالووین کدو حلوایی برای تزیینات نورانی تراشیده میشوند، اما در اصل این تزیینات با شلغم ساخته میشده است.
هالووین در ایران چگونه برگزار می شود؟
هالووین همانند غالب جشنهای دیگر رایج در کشورهای غربی در ایران به صورت رسمی برگزار نمیشود، اما نسبت به شهر و استانهای ایران، هالووین در تهران کمی بیشتر مورد توجه قرار میگیرد. آنچه در ایران به عنوان هالووین میان عدهای جشن گرفته میشود، صرفا لباسها و گریم آن است و خبری از مراسم و اجزای دیگر جشن نیست.
source