امروز اخبار و شایعات پیرامون جلسهی در حالِ انجام (در لحظه نگارش خبر) شورای عالی فضای مجازی با حضور رییس جمهور، رییس قوه قضاییه، رییس مجلس، وزیران و دیگر اعضای حقیقی و حقوقی، عمدتا درباره رفع فیلترینگ و کاستن از محدودیتهای اینترنت ایران بودهاند. اما خبرگزاری مهر در گزارشی از جزئیات این طرح که به نظر در شرف تصویب است پرده برداشته که نه تنها امیدوارکننده نیست، بسا نگرانکننده است.
در حالی که وزیر ارتباطات امروز خبر داد که «کار کارشناسی» در حال انجام است تا فیلترینگ برداشته شود، دیگر اعضای شورای عالی فضای مجازی هم بر ضرورت تغییر روند حکمرانی در فضای مجازی تاکید کردند. شنیدهها حاکی از آن است که این طرح به صورت مرحلهای انجام خواهد شد. در صورت تصویب، در گام چهارم و پنجم شاهد رفع فیلتر «گوگل پلی» و پیامرسان «واتساپ» خواهیم بود.
اما این طرح مراحل دیگری هم دارد که طی آنها، قرار است از سکوهای داخلی حمایت مالی و قانونی بیشتری شود. به طور خلاصه سکوهای منتخب داخلی قرار است بسته حمایتی تبلیغات رسانهای 50 میلیارد تومانی دریافت کنند. علاوه بر آن قانون استفاده از سکوهای خارجی را برای دستگاههای دولتی، بانکها، مراکز خدماتی، درمانی و… ممنوع خواهد کرد. بنابراین به عنوان مثال ارسال پیامهای بانکی به مشتریان و یا نسخههای الکترونیک پزشکان در انحصار برنامههای پیامرسان داخلی قرار خواهد گرفت.
ترافیک اینترنت که در حال حاضر هم به صورت ناعادلانه بین مصرف داخلی و خارجی و پیامرسانهای داخلی تقسیم شده، دچار شکاف بیشتری خواهد شد. به نظر میرسد که تعرفه اینترنت نیز پس از تصویب این برنامه در شورای عالی فضای مجازی بار دیگر گران شود.
در مرحلهی دوم «یوتیوب» از بسترهای داخلی مطرح میشود. یعنی یک پوستهی داخلی برای سرویس یوتیوب گوگل که از طریق آن، کاربران بدون نیاز به فیلترشکن، احتمالا تنها به بخشی از ویدئوها دسترسی خواهند داشت. دولت برای مقابله با اخبار جعلی و نظارت بیشتر بر رسانهها نیز وارد عمل میشود و قرار است یک لایحه تصویب کرده و با دو فوریت به مجلس ارائه کند.
بازگشایی تلگرام یکی دیگر از بخشهای این طرح است که در آن مذاکره با تلگرام برای پذیرش قوانین کشور به عنوان چارهی اول مطرح شده است. با توجه به اینکه چنین اقدامی از سوی تلگرام بعید است، مسئولین کشور دوباره به فکر ساخت برنامههایی مثل تلگرام طلایی افتادهاند که به واسطه آنها، دسترسی به تلگرام دوباره ممکن شود. بالاتر از همهی اینها، اشاره به «اینترنت اقشار» است که بوی اینترنت طبقاتی را میدهد. به نظر میرسد که نه تنها گشایش فیلترینگ و برداشتن محدودیتها مرحلهای و گام به گام خواهد بود که برای همهی مردم هم اجرا نمیشود. بدین ترتیب ممکن است در صورت تصویب این برنامه، شاهد طبقاتی شدن اینترنت بشویم که در جای خود یک فاجعهی دیگر است.
در کنار اینها، و برای آنکه از این طرح استقبال شود، برخورد قضایی با تخلفات در سکوهای خارجی و استفاده از فیلترشکنها شدت خواهد گرفت. در مجموع اگر این طرح که جزئیات آن توسط خبرگزاری مهر منتشر شده و در اینجا فقط به بخشی از آن اشاره کردیم واقعیت داشته باشد و بخواهد تصویب شود، مصداق آن مصرع معروف است که مرا به خیر تو امید نیست، شر مرسان.
source
کلاس یوس