شفقنا زندگی – متخصص طب سنتی ایرانی ضمن بیان توصیه های تغذیه ای در فصل سرد سال گفت: در مواقع سرماخوردگی و آنفلوانزا باید اصلاح سبک‌زندگی با توجه به طبع هر فرد مورد توجه قرار بگیرد تا فرد رو به بهبودی پیش برود.

دکتر نفیسه نیلی، متخصص طب سنتی ایرانی در گفت‌ وگو با ایسنا، درباره تدابیر غذایی طب ایرانی در فصول سرد جهت حفاظت و ارتقاء سلامتی در برابر بیماری‌های تنفسی و آنفلوانزا اظهار کرد: به طور کلی تنظیم ساعت غذا خوردن، پرهیز از تندخوری، پرخوری و درهم‌خواری از آداب مهم تغذیه‌ای هستند که در کنار کاهش به اندازه‌ی حجم خوردنی‌ها و نوشیدنی‌ها در تقویت طبیعت مدبره‌ یا همان سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از بیماری‌ها نقش بسزایی دارند، انواع خوراک‌ها و یا آش‌ها با مزاج گرم و معتدل با گوشت بره همراه با ادویه‌های مناسب، تغذیه‌های مقوی و خون‌ساز مانند آبگوشت، تخم‌مرغ عسلی، کباب و نخودآب برای تقویت بدن توصیه می‌شوند.

نیلی بر مصرف خوراکی‌ها و نوشیدنی‌ها به صورت گرم تاکید کرد و گفت: مصرف غذا و آب سرد در این فصول توصیه نمی‌شود، شیرینی‌های طبیعی مانند شیره انگور، خوراکی‌های حاوی شکر و بادام، آب سیب و هویج، حریره بادام، شیر بادام، رب سیب و به، آب و عسل همراه با آبلیموی تازه خوراکی‌های مناسبی برای این فصل هستند و توجه داشته باشید که نمی‌توان هر تغذیه‌ای با مزاج گرم را مصرف کرد به طور مثال خرما، شیره خرما و ارده برای مصرف روزانه افراد توصیه نمی‌شود.

در فصول سرد از تغذیه‌ها و نوشیدنی‌هایی با طبع گرم استفاده شود

وی عنوان کرد: میوه‌های سیب، به، گلابی، انار شیرین، لیمو شیرین و پرتقال شیرین و ترکیب آب پرتقال و لیموترش به همراه مقدار کمی شکر می‌توانند مصرف شوند ولی مصرف میوه‌های سرد و آبدار مانند خیار یا هندوانه مناسب نیستند، مصرف انواع خشکبار مانند توت خشک، انجیر، برگه‌ی زردآلوی شیرین، کشمش، فندق، بادام درختی را در این فصول توصیه می‌کنیم.

نیلی ادامه داد: سبزیجاتی با طبع گرم مانند کرفس، هویج، سیر و پیاز پخته شده، جعفری و شوید در پخت غذا می‌تواند استفاده شود؛ به طور کلی برنامه غذایی باید به گونه‌ای تنظیم شود که افراد مبتلا به یبوست نشوند، چون به دلیل دفع نامناسب و در نهایت تجمع مواد زائد در بدن نسبت به سایرین بیشتر در معرض سرماخوردگی و انواع بیماری‌های عفونی قرار می گیرند که با اصلاح برنامه تغذیه‌ای، پیاده‌روی و مصرف میوه‌های ملین مانند گلابی، انجیر، سبزیجات همراه با روغن بادام شیرین و زیتون، شربت خاکشیر با آب گرم این مشکل قابل حل است.

متخصص طب سنتی ایرانی استفاده از غذاهای غلیظ و دیرهضم را برای این فصول نامناسب معرفی کرد و گفت: انواع غذاهای فست‌فودی با روغن زیاد، گوشت گوساله، عدس، بادمجان، سرکه، ترشی، آش دوغ و به ویژه ماست، نون‌های غیربرشته و نفاخ، تخم‌مرغ و استفاده بیش از حد لبنیات، سس‌ها و شیرینی‌ها مناسب نیستند و اما در کنار رعایت‌های تغذیه‌ای باید نکات دیگری نیز رعایت شود.

اصلاح سبک زندگی باعث پیشگیری از بیماری خواهد شد

نیلی افزود: قرار گرفتن در باد سرد، خوابیدن در محل سرد، دوش آب سرد باعث ابتلای هرچه بیشتر به سرماخوردگی خواهد شد، انجام کارهایی مانند پوشاندن سر با کلاه یا روسری نخی معمولا بعد از حمام یا هنگام خواب نیز برای پیشگیری از بیماری‌های گوناگون توصیه می‌شود همچنین پرهیز از خشم، استرس، غم، ترس بدون علت خصوصا ترس از بیماری باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن خواهند شد.

متخصص طب سنتی ایرانی حفظ تعادل بین خواب و بیداری را عامل مهم دیگری برای پیشگیری از ابتلاء به بیماری نام برد و بیان کرد: استفاده از عطرهای ملایم و خوشبوی گل‌های بنفشه، گل سرخ، نیلوفر حتی میوه‌های سیب، به و کدو برای مطبوع کردن فضای خانه می‌توانند استفاده شوند؛ همچنین ورزش‌هایی مانند پیاده‌روی ملایم در ساعاتی از روز که هوا معتدل‌تر است به بهبود قوای بدنی کمک خواهد کرد.

نیلی به توضیح بیماری‌های شایع این فصل پرداخت و افزود: سرماخوردگی و آنفلوانزا شایع‌ترین بیماری‌ها بین افراد هستند که به صورت سرفه، گلودرد، عطسه، آبریزش بینی، تب، بدن درد و علائم گوارشی که باعث اخلال در کارهای روزانه فرد می‌شود نمایان می‌شود لذا باید اصلاح سبک‌زندگی با توجه به طبع هر فرد مورد توجه قرار بگیرد تا فرد رو به بهبودی پیش برود.

تغذیه مناسب در روزهای نخست بیماری

وی ادامه داد: در دوران بیماری از به اجبار خوردن تغذیه و نوشیدنی در صورت بی‌اشتهایی پرهیز کنید زیرا بدن بیشترین نیروی خود را برای مقابله با سرماخوردگی تمرکز کرده و نمی‌تواند به خوبی غذا را هضم کند در واقع این بی‌اشتهایی یک مکانیسم طبیعی است و تا درمان کامل بیماری از مصرف غذاهای غلیظ و خمیری، سنگین، ترش، چرب و تند، بستنی، ماست و انواع سرخ‌کردنی‌ها پرهیز کنید.

نیلی از انواع غذاهای مناسب در روزهای اول بیماری را نام برد و گفت: سوپ جو با مرغ، هویج و سبزی تازه همراه با لیموترش تازه توصیه می شود همچنین می‌توانند شلغم و کدو نیز به این سوپ اضافه کنند، سعی کنید در این سوپ از رشته، خامه، شیر و قارچ استفاده نشود. سوپ‌های سبکی که با برنج، جو پوست‌کنده غیرپرک و انواع سبزیجات و ترجیحا بدون حبوبات و گوشت هم می‌تواند گزینه مناسب دیگری تلقی شود.

وی دستورپخت یک سوپ مقوی که در پیشگیری و درمان آنفلوانزا بسیار تاثیرگذار است را معرفی کرد و افزود: ترکیب آب، بلغور گندم، هویج، پیاز، مرغ، شوید و جعفری تازه، کره پاستوریزه، لیموعمانی یا لیموترش که نقش مهمی در کنترل بیماری‌های تنفسی و تقویت سیستم ایمنی دارد.

این متخصص طب ایرانی افزود: در صورتی که بیمار تب دارد ضمن استفاده از مسکن‌ها و تب‌برها استفاده از ماء‌الشعیر طبی همراه با کاهش تب به رطوبت‌رسانی بدن نیز کمک خواهد کرد همچنین ترکیب آب و گلاب هم‌دمای محیط برای پاشویه و اسپری به بدن توصیه می‌شود.

کنترل تب و سرفه با استفاده از دمنوش‌ها

نیلی ادامه داد: در صورت کنترل تب دمنوش بابونه دو وعده در روز برای تقویت ایمنی بدن مصرف شود، مایعات و آب کمی شیرین‌شده همراه با گلاب همچنین آب گرم با عسل به طور مکرر در طول روز مصرف شود.

متخصص طب سنتی ایرانی ادامه داد: جوشاندن بابونه و قرقره آن باعث کنترل ترشحات تنفسی و ضدعفونی کردن مجراهای تنفسی خواهد شد در صورت بروز سرفه سعی کنید به پهلو بخوابید همچنین ماساژ ملایم قفسه سینه، بادکش پشت ریه‌ها، حمام و بخور گرم مفید است.

وی تصریح کرد: در کنترل سرفه خوراک سینه‌ی مرغ، آلو، عناب، کدو خورشتی، پیاز، نمک و زردچوبه را توصیه می‌کنیم، افرادی که سرفه‌های خشک دارند؛ دمنوش سیب پخته و عناب یا گل ختمی و بنفشه را استفاده کنند و افرادی که سرفه‌های خلط‌دار دارند دمنوش پونه و در سرفه‌های ترکیبی دمنوش پونه و عناب را توصیه می‌کنیم، در صورتی که گرفتگی صدا و گلودرد باعث نارحتی بیمار شده؛ قرقره دمنوش گل ختمی، استفاده از فرنی با شیر گرم و لعاب دانه به می‌تواند باعث رفع درد شود.

نیلی یادآور شد: در درگیری‌های گوارشی استفاده از دمنوش نعنا یا عرق زنیان به بهبود علائمی مانند اسهال و دل‌پیچه کمک می‌کند همچنین در موارد بی‌اشتهایی شدید مصرف رب انار شیرین قبل از وعده‌های غذایی به افزایش اشتهای بیمار کمک خواهد کرد.

وی در پایان تصریح کرد: نکته مهم دیگر استراحت کافی و نداشتن کار فکری است، درکنار تدابیر گفته شده باید به چندین گروه توجه ویژه داشته باشیم؛ کودکان، مادران باردار، افراد سالمند و دارای بیماری‌های خاص و زمینه‌ای جزء این گروه‌های ویژه تقسیم‌بندی می‌شوند.

source
کلاس یوس

توسط petese.ir