شفقنا زندگی – وقتی خوراکی یا غذایی از دستتان روی زمین میافتد غریزه ما این است که آن را از روی زمین برمیداریم. اما آیا میتوان آن را خورد؟
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا، محققان دانشگاه آستون در بریتانیا در سال ۲۰۱۴ از ۴۹۵ نفر درباره قانونی موسوم به قانون پنج ثانیه نظرسنجی کردند. آنها دریافتند که ۸۷ درصد گفتند که غذای ریخته شده را میخورند یا خوردهاند. در قانون ۵ ثانیه باور بر این است که اگر تا ۵ ثانیه خوراکی را برداریم میتوانیم آن را بخوریم.
اما تحقیقات سال ۲۰۰۷ دکتر پل داوسون، دانشمند تغذیه از دانشگاه کلمسون ایالات متحده میگوید، هیچ شکی نیست که غذای افتاده روی زمین مقداری میکروب جذب میکند مگر اینکه در یک محیط کاملا استریل باشید( که تقریبا غیرممکن است).
یک مطالعه دیگر در سال ۲۰۱۶ از دانشگاه راتگرز آمریکا نشان داد که زمان، عامل مهمی در میزان انتقال باکتریهای به غذا بود، اما رطوبت غذا و نوع سطحی که بر روی آن افتاده از اهمیت بیشتری در ارزیابی آلودگی برخوردار است.
دکتر داوسون میگوید، هیچ جواب آسانی برای آن وجود ندارد. برخی تفاوتها به دلیل سطح، نوع غذا و زمان در انتقال تعداد باکتریها وجود دارد، اما از نظر عملی( در سطوح مختلف یا غذای مختلف) اگر باکتریهای مضر روی سطح وجود داشته باشند، فوراً جذب میشوند. این یک روش منطقی برای درک این موضوع است.
وزارت صنایع نیوزیلند در این باره میگوید این قانون( ۵ ثانیه) یک افسانه است. در حالی که دانشمندان موافقند که رطوبت و چسبندگی غذای افتاده بر تعداد میکروبهایی که به آن چسبیده تأثیر میگذارد، اما توصیه آنها این است که بهتر است آن را دور بیندازید تا دوباره در دهان بگذارید.
دکتر داوسون میگوید که احتمال وجود یک میکروب در نقطهای که چیزی روی آن افتاده، ممکن است کم باشد. با این حال، او هرگز به کسی توصیه نمیکند که غذای افتاده را بخورد، زیرا هنوز خطراتی وجود دارد و بهتر است که احتیاط کنید.
او اضافه میکند، اگر در مکانی مانند آشپزخانه باشید یا در بیمارستان مکانهایی از این دست ریسک بالایی دارند.
عامل خطر دیگری که باید در نظر گرفت، سیستم ایمنی شماست. افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، یا افراد مسن ممکن است نسبت به بیماری ناشی از قرار گرفتن در معرض حتی مقادیر کم باکتریهای مضر نسبت به افراد سالم آسیبپذیرتر باشند.
او میگوید: از نظر ایمنی غذایی، اگر میلیونها یا بیشتر سلول روی یک سطح وجود داشته باشد، یک دهم درصد هنوز هم میتواند شما را بیمار کند. همچنین، برخی انواع باکتریها بسیار خطرناک هستند و تنها مقدار کمی برای بیمار شدن کافی است.
جودیت بتیوپ، استاد ارشد دانشگاه اوتاگو، که در زمینه میکروبیولوژی دستگاه گوارش تحقیق کرده است، قانون پنج یا شش ثانیهای را رد کرده و میگوید که آلودگی به صورت فوری اتفاق میافتد.
او میگوید: اگر تصمیم به خوردن غذای افتاده دارید، باید در نظر بگیرید که آن سطح ممکن است به چه میکروبهایی آلوده شده باشد. به عنوان مثال، آیا حیوانات در اطراف زمین قدم زدهاند یا آیا شما در خانهتان کفش میپوشید؟
اما همچنین باید به یاد داشته باشیم که هیچ چیزی کاملاً بدون میکروب نیست؛ میکروبها در اطراف ما در هر زمان وجود دارند.
آیا نوع سطح و غذا مهم است؟
محققان دانشگاه راتگرز دریافتهاند که هندوانه بعد از افتادن روی سطحها نسبت به سایر غذاهایی که آزمایش کردهاند بیشترین باکتری را داشته است. نتیجه ممکن است به دلیل این باشد که باکتریها راحت با رطوبت جذب میشوند.
داوسون میگوید که سطوح میز ممکن است به اندازه کف زمین نگرانکننده باشند زیرا دستها (که اغلب با میزها تماس دارند) نیز حامل باکتری هستند.
آیا نمیتوانم آن را بشویم؟
داوسون میگوید که میتوانید با شستن غذا، برخی از میکروبها را از بین ببرید اما برخی از غذاها را دیگر نمیتوان شست بنابراین عقل حکم میکند که آن را نخوریم.
این خبر را اینجا ببینید.
source
کلاس یوس