این سیارک به اندازه تقریبا یک ساختمان بلند یعنی با عرض حداکثر ۱۰۰ متر، احتمال ۱ به ۸۳ دارد که تقریبا 8 سال دیگر در تاریخ ۱ دیماه ۱۴۱۱ با کره زمین برخورد کند. اگر چه این سیارک به احتمال زیاد باعث نگرانی نخواهد بود، اما شناسایی آن برای اولین بار موجب فعالسازی پروتکلهای دفاع سیارهای جهانی شده است. ریچارد مویسل، از آژانس فضایی اروپا (ESA)، در این باره میگوید: «این یک لحظه تاریخی است.»
انرژی حاصل از برخورد سیارک ۲۰۲۴ YR4 برای نابودی یک شهر کافیست
این سیارک، که با نام ۲۰۲۴ YR4 شناسایی شده، برای اولین بار در ۶ دیماه ۱۴۰۳ توسط یک تلسکوپ خودکار در شیلی که به جستجوی سیارکها میپردازد، رصد شد. اکنون این سیارک در صدر فهرست خطر برخورد ESA و ناسا قرار دارد و ۱.۳ درصد احتمال دارد که در حدود 8 سال آینده با زمین برخورد کند. این خطر برخورد، همراه با اندازه سیارک، باعث شده است که این جرم آسمانی امتیاز ۳ از ۱۰ را در مقیاس تورینو کسب کند.
مقیاس تورینو چیست؟
مقیاس تورینو ابزاری است که برای دستهبندی خسارات احتمالی ناشی از برخورد دنبالهدارها و سیارکها استفاده میشود. این امتیاز به معنای آن است که این سیارک به عنوان یک «ملاقات نزدیک» طبقهبندی میشود که میتواند باعث «تخریب موضعی» شود. بر اساس دادههای ناسا، انرژی جنبشی آزاد شده در اثر برخورد میتواند معادل تقریباً ۸ میلیون تن دینامیت باشد، که برای نابودی یک شهر کافی است.
مویسل میگوید: «این امتیاز خاص تاکنون به هیچ سیارکی اختصاص داده نشده است.» او اضافه میکند: «مقیاس تورینو ۳ به ما این اختیار را میدهد که کارهایی را انجام دهیم که معمولاً انجام نمیدهیم»، مانند افزایش نظارت دقیق.
جمعآوری اندازهگیریهای بیشتر از این سیارک توسط تلسکوپهای قدرتمندتر میتواند تصویر دقیقتری از خطر برخورد آن با زمین ارائه دهد. مویسل میگوید که این اندازهگیریها ممکن است خطر برخورد را به صفر کاهش دهند.
سیارک آپوفیس، که در سال ۱۴۰۸ از نزدیکی زمین عبور خواهد کرد، در ابتدا هنگام کشف در سال ۱۳۸۳ امتیاز ۴ در مقیاس تورینو را دریافت کرد. پس از اندازهگیریهای بیشتر، خطر برخورد آن به صفر کاهش یافت. آن کشف پیش از آن رخ داد که پروتکلهای هماهنگ جهانی دفاع سیارهای و سیستمهای خودکار شناسایی سیارکها ایجاد شوند.
اما سیارک ۲۰۲۴ YR4 تحت بررسی متفاوتی قرار گرفته است. مویسل میگوید که گروهی وابسته به سازمان ملل به نام «شبکه بینالمللی هشدار سیارکی» در حال همکاری برای مطالعه مسیر حرکت این سیارک هستند. همچنین، کنسرسیوم بینالمللی دیگری به نام «گروه مشاوره برنامهریزی مأموریتهای فضایی» درباره این سیارک مطلع شدهاند و ممکن است برنامهریزی برای ارائه پیشنهاداتی درباره نحوه مقابله با برخورد، مانند منحرف کردن سیارک با فضاپیما یا روشهای دیگر، را آغاز کنند، اگرچه این اقدامات فعلاً ضروری به نظر نمیرسند.
مویسل میگوید: «در حال حاضر، این سیارک باعث نگرانی نیست، اما به دلیل غیرمعمول بودن، باید به دقت تحت نظر گرفته شود.»
source
کلاس یوس