پروین اعتصامی، شاعره نامدار معاصر ایران، با اشعارش که مملو از ظلم ستیزی و حمایت از محرومان است، به عنوان یکی از بزرگترین شاعران زن ایران شناخته می شود. او در سبک مناظره در شعرهایش به اوج رسید و با استفاده از این روش، مفاهیم و معانی را به صورت سؤال و جواب بیان می کرد.
زندگینامه پروین اعتصامی
پروین اعتصامی، با نام اصلی رخشنده اعتصامی، در ۲۵ اسفند ۱۲۸۵ خورشیدی (۱۷ مارس ۱۹۰۷ میلادی) در شهر تبریز به دنیا آمد.او تنها دختر خانواده بود و از کودکی تحت تأثیر پدرش، یوسف اعتصامی آشتیانی، که شاعر و مترجم بود، رشد کرد. پروین از همان سنین بالاتر به ادبیات و شعر علاقه مند شد و اولین شعرش را در هفت سالگی سرود.
در سال ۱۲۹۱ خورشیدی، خانواده پروین به تهران مهاجرت کردند. در تهران، او در مدرسه آمریکایی به تحصیل پرداخت و به عنوان شاگرد ممتاز فارغ التحصیل شد. پروین تحت تأثیر اساتیدی مانند علی اکبر دهخدا و ملک الشعرای بهار، شعر را از کودکی آغاز کرد و به سرعت در این زمینه رشد کرد.
زندگی شخصی
پروین اعتصامی در سال ۱۳۱۳ با فضل الله اعتصامی، پسر عموی پدرش، ازدواج کرد. این ازدواج به دلیل اختلافات روحی و اخلاقی کوتاه مدت بود و پروین پس از دو ماه جدایی اختیار کرد. پس از جدایی، او به عنوان کتابدار در کتابخانه دانشسرای عالی تهران مشغول به کار شد.
آثار و سبک شعری پروین اعتصامی
پروین اعتصامی به خاطر استفاده از سبک مناظره در شعرهایش مشهور است. او با این روش، مفاهیم و معانی را به صورت سؤال و جواب بیان می کرد. دیوان اشعار او شامل ۶۰۶ شعر در قالب های مختلف مانند مثنوی، قطعه و قصیده است. پروین در شعرهایش به مضامین اخلاقی و گاهی سیاسی می پرداخت و از این رو به عنوان یکی از بزرگترین شاعران زن ایران شناخته می شود.
میراث و تأثیرات
پروین اعتصامی در ۱۵ فروردین ۱۳۲۰ خورشیدی (۴ آوریل ۱۹۴۱ میلادی) در سن ۳۴ سالگی درگذشت و در آرامگاه خانوادگی در حرم حضرت معصومه در قم به خاک سپرده شد. او نشان درجه سوم علمی رضاشاه را نپذیرفت و درخواست تدریس به ملکه را رد کرد. پس از وفاتش، مراسم دولتی برای بزرگداشت او برگزار نشد.
پروین اعتصامی با اشعارش که مملو از ظلم ستیزی و حمایت از محرومان است، به عنوان یکی از بزرگترین شاعران زن ایران شناخته می شود. او در سبک مناظره در شعرهایش به اوج رسید و با استفاده از این روش، مفاهیم و معانی را به صورت سؤال و جواب بیان می کرد.
source