بودجه

اقتصاد۲۴- مرکز پژوهش‌های مجلس در تازه‌ترین گزارش خود وضعیت مالیات‌ستانی در لایحه بودجه ۱۴۰۴ را مورد ارزیابی قرار داده است. بر اساس آمار‌های این مرکز در صورتیکه ارقام مالیاتی بودجه ۱۴۰۴ به طور کامل اجرایی شود، سهم «مالیات بر واردات» و «مالیات بر اشخاص حقوقی» از کل درآمد‌های مالیاتی به اوج ۶ ساله خود خواهد رسید. به عبارتی عملکرد مالیاتی دولت در این دو پایه، بالاترین سطح خود از سال ۹۹ خواهد بود. به نوعی می‌توان گفت با افزایش سهم این دو پایه مالیاتی، رویکرد نهایی دولت در سال آینده افزایش بیشتر درآمد‌های مالیاتی از این دو پایه مالیاتی خواهد بود.

به طور کلی درآمد‌های مالیاتی از دو بخش اصلی تشکیل شده است، مالیات‌های مستقیم و مالیات‌های غیرمستقیم. هر کدام از این مالیات‌ها دارای زیر مجموعه هستند.

«مالیات بر اشخاص حقوقی»، «مالیات بر درآمدها» و «مالیات بر ثروت» را می‌توان زیرمجموعه مالیات‌های مستقیم و «مالیات بر واردات» و «مالیات بر کالا‌ها و خدمات» را می‌توان زیرمجموعه مالیات‌های غیرمستقیم دانست.

تغییر در سهم هر یک از این مالیات‌ها از کل درآمد مالیاتی به نوعی نشان می‌دهد اولویت‌بندی دولت برای مالیات‌ستانی در هر سال چگونه بوده است.

در این گزارش به سهم هر مالیات از کل عملکرد مالیاتی در هر سال پرداخته شده و اولویت‌های دولت در هر سال مورد ارزیابی قرار گرفته است.

مالیات

عملکرد دو پایه مالیاتی در اوج ۶ ساله

همانطور که گفته شد مرکز پژوهش‌های مجلس در آخرین گزارش خود وضعیت درآمد‌های مالیاتی و سهم هر پایه مالیاتی از کل درآمد‌ها را در بودجه ۱۴۰۴ ارزیابی کرده است.

طبق گزارش این مرکز در صورتیکه مالیات‌های عنوان شده در لایحه بودجه ۱۴۰۴، به صورت تمام و کمال محقق شود، سهم دو پایه مالیاتی به اوج ۶ ساله خود خواهد رسید. بررسی‌ها نشان می‌دهد سهم «مالیات بر واردات» در سال ۱۳۹۹ معادل ۸.۶ درصد کل درآمد‌های محقق شده مالیاتی در همان سال بوده که پیش‌بینی می‌شود با افزایش مداوم در سال ۱۴۰۴ به سطح ۱۲.۷ درص برسد. به طور کلی تمامی ارقام مربوط به سال ۱۴۰۳، برآورد مرکز پژوهش‌های مجلس بوده و سازمان امور مالیاتی ارقام دقیق سال جاری را منتشر نکرده است.


بیشتر بخوانید: تغییرات شگفت‌انگیز بودجه ۱۴۰۴، از لایحه تا قانون/ رقم کسری بودجه سال آینده چقدر است؟


همچنین سهم «مالیات بر اشخاص حقوقی» نیز در مدت ۶ سال مورد بررسی، فزاینده بوده است. سهم این پایه مالیاتی در سال ۱۳۹۹ معادل ۲۸.۲ درصد بوده که انتظار می‌رود در سال ۱۴۰۴ به سطح ۳۸.۹ درصد افزایش پیدا کند.

در سمت دیگر این آمار‌ها نشان می‌دهد وضعیت دو پایه مالیاتی «مالیات بر کالا‌ها و خدمات» و «مالیات بر درآمدها» نیز در سال ۱۴۰۴ نسبت به سال‌های پیش از خود کاهشی خواهد بود.

به طور کلی می‌توان نتیجه گرفت رویکرد مالیات‌ستانی دولت در سال آینده به سمت افزایش درآمد از محل واردات و درآمد شرکت‌ها خواهد بود.

منبع: اکو ایران

source

توسط petese.ir