شفقنا زندگی – محققان دو دانشگاه در تگزاس در یک مطالعه جدید به این نتیجه رسیدند که استفاده متعادل سالمندان از فناوری های ارتباطی در صورتی که باعث شادی، برقراری رابطه، خلاقیت و تحریک ذهنی شود، برای سلامتی مغز موثر است.
به گزارش سیتنا به نقل از سیانان، نسل اول افرادی که به طور گسترده با فناوری در تماس بودهاند، اکنون به سن میانسالی و پیری نزدیک میشوند. اینکه استفاده از این فناوری بر خطر زوال شناختی در آنها چه تاثیری گذاشته، سوالی است که محققان دو دانشگاه در تگزاس در یک مطالعه جدید، به دنبال پاسخ آن بودند.
این مطالعه که در مجله «طبیعت رفتار انسان» (Nature Human Behavior، منتشر شد، اشکال مختلف فناوری شامل رایانه، گوشیهای هوشمند، اینترنت، ایمیل، شبکههای اجتماعی یا «استفادههای ترکیبی/چندگانه» را بررسی میکند.
این یافتهها میتواند نظریه ذخیره شناختی (cognitive reserve theory) را که میگوید انجام دادن فعالیتهای ذهنی پیچیده به بهبود سلامت شناختی در سنین بالا – حتی با وجود تغییرات مربوط به سن در مغز – منجر میشود، تایید کند. به این معنا که استفاده از فناوری چون سیستم مغز و اعصاب را فعال نگه میدارد، ممکن است به کاهش خطر زوال عقل کمک کند. از طرفی استفاده از فناوری میتواند ارتباطات اجتماعی را تقویت کند، در حالی که انزوای اجتماعی با افزایش احتمال ابتلا به زوال عقل مرتبط است.
در مجموع، استفاده متعادل – یعنی نه خیلی زیاد و نه خیلی کم – از فناوری در صورتی که باعث شادی، برقراری رابطه، خلاقیت و تحریک ذهنی شود، برای سلامتی مغز بهتر است. مثلا وقتی از فناوری برای سرگرمی استفاده میکنید، این سرگرمی باید برای شما مفید و مولد باشد. اگر احساس کنید که به دلیل استفاده زیاد از صفحهنمایش دچار فشار چشم یا گردن میشوید، این نشان میدهد که دارید از فناوری بیشازحد استفاده میکنید.
بعضی افراد مسن به این دلیل که فکر میکنند یادگیری استفاده از فناوری سخت است، از آن اجتناب میکنند. اما برخی تحقیقات نشان دادهاند حتی کسانی که زوال عقل خفیف دارند، با کمی آموزش، میتوانند از دستگاههای فناوری استفاده کنند و این خود یک نوع تمرین ذهنی مفید برای آنان است.
source
کلاس یوس