اقتصاد۲۴-حمیدرضا صارمی معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران با اشاره به ریشههای مشکلات شهر تهران اظهار داشت: برای حل مسائل تهران، نخستین اقدام باید جلوگیری از مهاجرت به این شهر میبود. در گذشته، کلیدواژهای مطرح میشد مبنی بر اینکه تهران باید «شهر گرانی» باشد. بهویژه در دهه ۷۰، برخی از مسئولان به صراحت میگفتند که تهران باید به شهری تبدیل شود که تنها افراد سرمایهدار توان زندگی در آن را داشته باشند.
وی افزود: هرچند بعدها این سیاستها دیگر بهصورت علنی مطرح نشد، اما در عمل همین مسیر دنبال شد. از سال ۱۳۹۲ که شورای عالی معماری و شهرسازی در اختیار گروه خاصی قرار گرفت، حدود ۸۰ نامه و مصوبه ابلاغ و صادر شد که همگی ساختوساز را محدود و تهدید کردند. این محدودیتها بهگونهای بود که ظرفیت توسعه شهری در تهران را بهشدت کاهش داد.
صارمی در ادامه با ارائه آماری از وضعیت صدور پروانههای ساختمانی در تهران گفت: در سالهایی نهچندان دور، سالانه حدود ۲۲۰ هزار واحد مسکونی در تهران پروانه ساخت دریافت میکردند، اما این رقم بهمرور کاهش یافت. بهعنوان نمونه، در سال ۱۳۹۰ حدود ۳۳ هزار پروانه ساختمانی صادر شد که در سال ۱۳۹۱ به ۲۸ هزار رسید. این روند نزولی ادامه پیدا کرد و در سالهای ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۶، تعداد پروانهها به حدود ۱۰ تا ۱۱ هزار فقره کاهش یافت.
وی خاطرنشان کرد: زمانی که آقای زاکانی مدیریت شهری را در سال ۱۴۰۰ تحویل گرفت، تعداد پروانههای ساختمانی صادرشده به حدود ۶ تا ۶ هزار و ۳۰۰ فقره رسیده بود. به همین دلیل، قرارگاه جهادی برای جبران این عقبماندگی شکل گرفت. هدف ما نه ساخت مسکن لاکچری بلکه تأمین مسکن قابل استطاعت برای شهروندان بود. باید در نظر گرفت که خروج از رکودی که بیش از ۱۰ سال ادامه داشته، بسیار دشوار است و به تلاش مضاعف نیاز دارد.
صارمی ادامه داد: در سال ۱۴۰۱ موفق شدیم آمار صدور پروانههای ساختمانی را به حدود ۱۰ هزار فقره برسانیم و در سال ۱۴۰۲ این عدد را به ۱۴ هزار افزایش دادیم.
معاون شهرسازی شهرداری تهران تأکید کرد: با وجود همه چالشها، شهرداری تهران با رویکردی جهادی به دنبال افزایش ساختوساز، تأمین مسکن برای اقشار متوسط و ضعیف و بازگشت به مسیر توسعه شهری است.
آغاز اجرای طرح نشان سرو
صارمی در ادامه از ابلاغ یک مصوبه مهم در حوزه ساختمانهای کممصرف انرژی خبر داد و گفت: خبر خوب برای فعالان بخش انرژی و سازندگان این است که مصوبهای را ابلاغ کردهایم که براساس آن، اگر سازندگان در پروژههای ساختمانی خود مؤلفههای صرفهجویی در مصرف انرژی را لحاظ کنند، مشمول ۳۰ درصد تخفیف در عوارض خواهند شد.
وی افزود: همچنین اگر پرداخت این عوارض بهصورت نقدی انجام شود ۲۰ درصد دیگر نیز به این میزان افزوده میشود و در مجموع، سازندگان تا سقف ۵۰ درصد تخفیف دریافت خواهند کرد.
صارمی در ادامه تشریح کرد: در قالب این طرح، ساختمانها براساس میزان رعایت الزامات انرژی، موفق به دریافت یکی از نشانهای «سرو زرین»، «سرو سیمین» و «سرو سبزین» خواهند شد که به ترتیب شامل تخفیفهای ۳۰، ۲۰ و ۱۰ درصدی میشود.
وی با اشاره به تأثیرات مثبت این اقدام گفت: اجرای این طرح باعث کاهش مصرف انرژی، برق، آب و استفاده از سیستمهای آبچرخانی و انرژیهای نو در طراحی ساختمانها میشود. این موضوع هم در کاهش هزینههای بهرهبرداری از ساختمانها مؤثر است و هم در بهبود کیفیت زیست شهری نقش مهمی ایفا میکند. ضمن اینکه تخفیف ۳۰ درصدی در شرایط اقتصادی فعلی عدد قابلتوجهی محسوب میشود.
بیشتر بخوانید:فیلم/ تجمع کارکنان مترو علیه زاکانی
صارمی در ادامه به خبر دیگری اشاره کرد و گفت: اگر شورای اسلامی شهر تهران اجازه دهد، برنامهریزی کردهایم تا در ماههای اردیبهشت و خرداد تخفیفهای ویژهای ارائه شود. در حال حاضر بهطور متوسط سالانه ۲۰ درصد تخفیف برای پرداخت عوارض ساختوساز در نظر گرفته میشود، اما این نرخ در تمامی سال یکسان بوده است. پیشنهاد ما این است که شهروندانی که در ماههای اردیبهشت و خرداد برای اخذ پروانه اقدام میکنند، مشمول تخفیف ۳۰ درصدی شوند.
وی گفت: با اجرای این طرحها، حرکت روبهرشدی در بخش مسکن تهران رقم خواهد خورد و رونق ساختوساز، بهویژه در حوزه مسکن مقرونبهصرفه و پایدار، سرعت خواهد گرفت.
افتتاح ۳۵ هکتار فضای سبز پادگان ۰۶ به زودی توسط شهردار تهران
معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران از پیشرفتهای مهم در زمینه آزادسازی و بهرهبرداری از اراضی پادگانها برای توسعه فضاهای عمومی شهری خبر داد و گفت: یکی از اقداماتی که در ماههای اخیر انجام شده، استفاده از زمینهای در اختیار شهرداری بهعنوان آورده برای صدور پروانههای ساخت و همچنین طرحهای کمیسیون ماده پنج بوده است. مقدمات این طرحها فراهم شده و ما توانستهایم زمینهایی را که در قالب ذخایر نوسازی تعریف شده بودند، وارد چرخه عملیاتی کنیم.
وی افزود: در راستای اجرای قانون انتقال پادگانها از سطح شهر، اقدامات مهمی صورت گرفته است. از جمله اراضی تحت تملک ارتش جمهوری اسلامی ایران که سالها بهعنوان پادگان مورد استفاده قرار میگرفتند، اکنون مراحل آمادهسازیشان تکمیل شده است. در این مسیر، تعامل و همکاری سازندهای با فرماندهان ارشد نظامی از جمله امیر موسوی صورت گرفته که نتایج ارزشمندی به همراه داشته است.
صارمی با اشاره به یکی از مهمترین پروژههای اخیر گفت: حدود ۳۵ هکتار از اراضی ارزشمند پادگان ۰۶ ارتش که سالهای سال تحت حفاظت و نگهداری نیروهای ارتش قرار داشت، بهزودی به فضای سبز عمومی تبدیل خواهد شد. این فضا با تلاشهای انجامشده و در چارچوب تعامل با ارتش، آماده بهرهبرداری شده و بهزودی با حضور شهردار تهران، دکتر زاکانی، بهصورت رسمی افتتاح خواهد شد.
وی در پایان تأکید کرد: مردم تهران بهزودی میتوانند از این فضای سبز زیبا که بخشی از طبیعت خدادادی و همچنین حاصل زحمات و نگهداری دقیق ارتش بوده، استفاده کنند. این اتفاق، گامی مهم در راستای ارتقای کیفیت زندگی شهروندان و توسعه متوازن شهری است.
منبع: باشگاه خبرنگاران
source