جنگ هند و پاکستان ریشه در اختلافات مرزی به ویژه بر سر منطقه کشمیر دارد که از زمان استقلال دو کشور تاکنون ادامه داشته است.حملات مرزی، تنش های سیاسی و اقدامات تروریستی منسوب به گروه های مستقر در پاکستان، از عوامل اصلی برخوردهای نظامی هند با این کشور هستند.
علت درگیری و جنگ هند و پاکستان
تنش و درگیری بین هند و پاکستان سابقه ای طولانی و ریشه دار دارد که به سال ۱۹۴۷ و زمان تقسیم هند و تشکیل کشور پاکستان بازمی گردد. در آن زمان، منطقه کشمیر با اکثریتی مسلمان به هند ملحق شد؛ موضوعی که از همان ابتدا زمینه ساز نخستین جنگ میان دو کشور شد. از آن زمان تاکنون، سه جنگ بزرگ بر سر کشمیر بین هند و پاکستان رخ داده و درگیری های مرزی مداوم میان آن ها برقرار است.
مسئله کشمیر
منطقه کشمیر، که از نظر استراتژیک و جغرافیایی موقعیت حساسی دارد، در حال حاضر به صورت دو منطقه تحت کنترل هند و پاکستان تقسیم شده است، اما هر دو کشور ادعای مالکیت کامل بر آن دارند. این مسئله، همواره به عنوان مهم ترین منبع تنش میان دهلی نو و اسلام آباد شناخته می شود.
نقش حملات تروریستی در شعله ور شدن جنگ ها
یکی دیگر از عوامل مهم در تشدید تنش ها، حملات تروریستی است که گاهی از سوی گروه های افراطی مستقر در پاکستان علیه اهداف هندی انجام می شود. یکی از نمونه های بارز، حمله انتحاری در سال ۲۰۱۹ به کاروان نظامیان هندی در پولواما بود که در آن بیش از ۴۰ نفر کشته شدند. هند، پاکستان را متهم به حمایت از این گروه ها کرد و در پاسخ، حملاتی هوایی علیه مواضعی در خاک پاکستان انجام داد.
حمله هند به پاکستان
در مواردی، هند برای مقابله با تهدیدهای امنیتی و تروریستی، دست به عملیات نظامی محدود یا حملات هوایی علیه اهدافی در خاک پاکستان زده است. این اقدامات، معمولاً واکنش نظامی متقابل و افزایش تنش دیپلماتیک را در پی داشته اند. هرچند این برخوردها به جنگ تمام عیار نینجامیده اند، اما خطر شعله ور شدن جنگی گسترده همواره وجود دارد، به ویژه با توجه به اینکه هر دو کشور دارای تسلیحات هسته ای هستند.
در مجموع، درگیری های هند و پاکستان ترکیبی از اختلافات تاریخی، رقابت های سیاسی، ناسیونالیسم دینی و تهدیدهای تروریستی است. این عوامل موجب شده اند که روابط دو کشور همواره در وضعیت ناپایدار و پرتنش باقی بماند و هرگونه اقدام تحریک آمیز، می تواند به بحرانی جدی در منطقه تبدیل شود.
source