رپرتاژ آگهی – درست کردن ناهار همیشه دغدغه اول خانومها در آشپزیاست. خصوصا اگر زمان یا مواد اولیه محدودی داشته باشید. برنج جزو اولین موادیاست که بهذهن می رسد. گرچه غذاهای متعددی را میتوان با برنج درست کرد، اما این تعدد و تنوع خودش به یک مشکل تبدیل میشود و هنگام درست کردن ناهار این سوال را بهوجود میآورد که چه غذایی باید با برنج درست کنم؟ این مطلب سعی میکند برای این سوال چند جواب مناسب برای شما فراهم کند.
غذاهای سنتی برنجی برای ناهار
ابتدا بهسراغ غذاهای سنتی برنجی معروفی میرویم که هرکسی که ادعای تبحر در آشپزی ایرانی را دارد، باید بداند چطور آنها را درست کند. دستورهایی که در ادامه مطرح میکنیم تا حد امکان سادهسازی و خلاصه شدهاند، بنابراین میتوانید با اتکا به آنها کلیتی از نحوه تهیه این غذاها با برنج را بدست بیاورید.
۱. خورش قیمه
قیمه غذای آسانی نیست، اما طرفداران بسیاری دارد و در فرهنگ ما ایرانیان یکی از غذاهای مهم مناسبتی محسوب میشود. این غذا شامل یک خورش اصلی و برنج ساده است و سختی اصلی درست کردن آن را به خورش نسبت میدهند. در مقایسه با قورمه سبزی، قیمه غذای راحتتری است، اما همچنان باید دقت کنید که مراحل پخت آن را به دقت انجام بدهید.
- ابتدا پیاز را خرد کرده و در روغن تفت دهید تا طلایی شود. سپس گوشت خورشتی (معمولاً گوشت گوسفند یا گوساله) را به پیاز اضافه کرده و کمیتفت دهید تا رنگ آن تغییر کند.
- بعد از آن، لپهای را که از قبل خیس کردهاید اضافه کرده و کمیتفت دهید.
- رب گوجهفرنگی را به مواد اضافه کرده و چند دقیقه تفت دهید تا خامیرب گرفته شود. سپس زردچوبه، نمک، فلفل و در صورت تمایل دارچین و لیمو عمانی اضافه کنید.
- حالا مقداری آب به مواد اضافه کنید و اجازه دهید خورش با حرارت ملایم بپزد تا گوشت و لپه کاملاً نرم شوند.
- در پایان پخت، سیب زمینیها را خلالی خرد کرده، سرخ کنید و هنگام سرو روی خورش قرار دهید.
۲. خورش قورمه سبزی
قورمه سبزی یکی از محبوبترین غذاهای ایرانی است که درست کردن آن را از قدیم، عیار یک آشپز میدانستند. در گذشته که امکانات محدود بود، ممکن بود قورمه سبزی را از شب قبل درست کنند و اجازه بدهند بیش از شش ساعت روی حرارت باقی بماند، اما در دوره مدرن به لطف وسایلی مثل زودپز، میتواند در عرض چند ساعت این غذای خوش طعم را با برنج درست کنید.
مهمترین مرحله درست کردن این غذا، خورش آن است و در نهایت آن را در کنار برنج ساده سرو کنید:
- پیازها را خرد کرده و در کمیروغن تفت دهید تا طلایی شود.
- سپس گوشت خورشتی (گوسفند یا گوساله) را اضافه کرده و خوب تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند.
- در این مرحله سبزی خورشتی را که از قبل تهیه کردهاید، به مواد اضافه کنید.
- سپس لوبیا قرمز یا لوبیا چیتی (که از شب قبل خیس کردهاید) را افزوده و کمیتفت دهید.
- حالا چند عدد لیمو عمانی سوراخ شده را همراه با نمک، فلفل، زردچوبه و آب به خورشت اضافه کنید.
- خورش را روی حرارت ملایم حدود ۲ تا ۳ ساعت بپزید تا گوشت و لوبیا کاملاً نرم شوند و مزه ها خوب به خورد هم بروند.
۳. عدس پلو
عدس پلو غذایی بسیار مغذی است و به خصوص پروتئین زیادی دارد، اما با این حال آنقدرها هم درست کردن آن سخت نیست. سختی این غذا به این موضوع ربط پیدا میکند که چقدر میخواهید به آن مخلفات اضافه کنید. برای مثال، میتوان آن را با گوشت، پیاز داغ و کشمش سرو کرد، اما حتی بدون این مخلفات هم امکان سرو آن وجود دارد. اغلب اوقات میتوانید فقط با کمیکشمش یک عدس پلو درجه یک درست کنید و یک وعده ناهار با برنج ایدهآل داشته باشید.
مراحل درست کردن عدس پلو شامل موارد زیر است:
- ابتدا عدس را پاک کرده، بشویید و با مقداری آب بپزید تا نیمپز شود (زیاد له نشود). برنج را جداگانه شسته و در آب و نمک خیس کنید.
- در قابلمهای آب جوش بریزید، برنج را اضافه کرده و وقتی دانهها کمینرم شدند، آبکش کنید. در این مرحله عدس نیم پز را با برنج مخلوط کرده و کنار بگذارید.
- در صورت تمایل میتوانید پیاز را نگینی خرد کرده و سرخ کنید، سپس گوشت چرخ کرده، نمک، فلفل و زردچوبه را اضافه کرده و تفت دهید تا مواد بپزند. همچنین میتوانید کشمش را در کمیروغن تفت دهید.
- کف قابلمه را با روغن و سیب زمینی یا نان برای ته دیگ بپوشانید، سپس برنج و عدس (و در صورت استفاده گوشت) را لایهلایه اضافه کنید. کمیروغن یا کره روی برنج بریزید و دمکنی بگذارید. عدسپلو را حدود ۴۵ دقیقه دم کنید. میتوانید گوشت را جدا در یک قابلمه مجزا هم درست کنید.
غذاهای برنجی ساده و سریع
این نوع از غذاهای برنجی ممکن است به اندازه غذاهای بخش قبلی طرفدار نداشته باشند. با این حال میتوانید برای ناهار با برنج به راحتی آنها را درست کنید.
۱. استانبولی پلو
این غذا بهصورت عمده تنها سه ماده اولیه اصلی نیاز دارد: برنج، سیبزمینی و گوجهفرنگی (رب یا رنده شده). درست کردن آن وقت زیادی نمیگیرد و چندان هم سخت نیست، پس اگر نمیدانید برای ناهار با برنج چه میخواهید درست کنید، حتما این غذا را در نظر داشته باشید.
برای درست کردن استانبولی مراحل زیر باید به ترتیب انجام شوند:
- پیاز را خرد کرده و در کمیروغن تفت دهید تا طلایی شود. سپس در صورت تمایل به آن زردچوبه، نمک و فلفل اضافه کنید.
- سیبزمینیها را نگینی خرد کرده و به مواد اضافه کنید تا کمیسرخ شوند.
- چند عدد گوجهفرنگی رنده شده یا رب گوجهفرنگی را به مواد اضافه کرده و خوب تفت دهید تا طعم خامیرب گرفته شود. بعضیها استانبولی را با گوجهفرنگی خرد شده هم درست میکنند و اینکه از کدامیک استفاده کنید، بستگی به علاقه شما دارد.
- مقداری آب اضافه کنید تا مواد کمیبپزند و طعمها ترکیب شوند.
- برنجی را که از قبل خیس کردهاید، به قابلمه اضافه کنید. اگر از برنج آبکش استفاده میکنید، ابتدا برنج را جدا نیم پز کرده، سپس با مواد استانبولی لایهلایه در قابلمه بریزید. در نهایت، حرارت را کم کرده و غذا را حدود ۴۵ دقیقه تا یک ساعت دم کنید.
۲. تن ماهی با برنج
شاید ساده ترین غذایی که در این لیست معرفی میکنیم، تن ماهی با برنج باشد. این غذا ممکن است از نظر برخی مخاطبان ما بیش از حد ساده بهنظر برسد، اما واقعیت این است که در موقعیتی که زمان زیادی ندارید میتواند به کار شما بیاید و یک ناهار خوشمزه و راحت با برنج در اختیارتان بگذارد. ابتدا برنج ساده را آماده کنید و بعد آن را همراه با تن ماهی سرو کنید.
مراحل تهیه این غذا به شرح زیر است:
- ابتدا برنج را شسته و در آب و نمک خیس کنید. سپس آن را مانند روش معمولی یا کتهای بپزید.
- تن ماهی (کنسروی) را قبل از استفاده به مدت ۲۰ دقیقه در آب جوش بجوشانید تا از نظر بهداشتی مطمئن باشد.
- میتوانید از همین مرحله تن ماهی را کنار برنج سرو کنید. اما اگر تمایل داشته باشید، میتوانید ماهی را در پیاز داغ، مقداری ادویه و همراه با کمیرب گوجهفرنگی در روغن تفت بدهید تا خوشمزهتر و خوش طعمتر شود.
۳. کباب تابهای با پلو
کباب تابهای یکی از غذاهای ساده و سریع ایرانی است که بدون نیاز به منقل تهیه میشود. کباب تابهای را میتوانید با نان هم امتحان کنید، اما بسیاری از مردم آن را همراه با برنج ساده سرو میکنند. برای این کار باید در یک تابه، کباب را آماده کنید و در یک قابلمه مجزا هم باید برنج سفید ساده درست کنید. کباب میتواند با گوشت گوسفند، گوساله و یا مرغ و بوقلمون هم تهیه شود.
برای درست کردن این غذا باید مراحل زیر را طی کنید:
- برای شروع، گوشت را با یک پیاز رنده شده و آبگرفته مخلوط کنید. سپس نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به آن اضافه کرده و خوب ورز دهید تا مایه منسجم و چسبنده شود.
- تابهای مناسب را با کمیروغن چرب کنید. مایه گوشت را کف تابه پهن کنید و با دست صاف کرده، سپس با کارد یا کفگیر، گوشت را به شکل کبابهای باریک و مساوی تقسیم کنید تا هنگام پخت بهتر بپزد.
- تابه را روی حرارت متوسط قرار دهید.
- پس از اینکه یک طرف گوشت طبخ شد، آن را برگردانید تا طرف دیگر هم بپزد.
- در صورت تمایل میتوانید حلقه های گوجهفرنگی را کنار کبابها بچینید تا همراه آن پخته شود و طعم خوبی بدهد.
جمع بندی؛ لیست کامل غذا با چیکا
در این مطلب تلاش کردیم تا چند ایده ساده برای درست کردن غذای برنجی برای ناهار را معرفی کنیم. بدیهی است دستورهایی که اینجا مطرح کردیم آنقدرها عمیق نبود و فقط خلاصهای از معرفی و فرایند تهیه غذا را شامل میشد، بههمین دلیل ممکن است بهدنبال دستورهای کامل و باجزئیات بیشتری بگردید. پس پیشنهاد میکنیم برای مشاهده لیست کامل غذاهای ایرانی با پخت ساده به مقاله “ ناهار و شام چی بپزم؟ “ در سایت مجله چیکا مراجعه کنید.
source
کلاس یوس