10 تیر 1404 ساعت 10:51
یکی از پرسشهای مهمی که در دنیای جنگندههای قدرتمند مطرح میشود، درباره سرعت است. برای مثال، سرعت نهایی F-16 فالکن چقدر است؟
جنگنده F-16 فایتینگ فالکن به خاطر مانورپذیری فوق العاده، برد عملیاتی مناسب و قابلیتهای چندمنظوره، بارها مورد تحسین کارشناسان قرار گرفته است. با توجه به فناوریهای پیشرفته، تواناییهای درگیری هوا به هوا و بهروزرسانیهای مستمر، اف 16 یک پرنده قدرتمند و چندکاره در خط مقدم ناوگان هوایی است.
این جنگنده با بردی معادل 2164 کیلومتر و ارتفاع سقف پروازی تا 55 هزار پا، به عنوان یک جنگنده برد متوسط شناخته میشود. (برخلاف جنگندههای افسانهای مثل F-15 ایگل یا F-18 هورنت که هر دو جنگندههای دوربرد هستند) با وجود برد کوتاهتر، اف 16 همچنان سریع و قدرتمند باقی مانده و توانایی رسیدن به سرعت 2 ماخ که معادل دو برابر سرعت صوت است را دارد.
سرعت جنگنده F-16 چقدر است؟
یکی از مهمترین دلایلی که جنگنده F-16 میتواند به سرعت 2 ماخ و حتی بیشتر دست یابد، پیشرانه توانمند و قوی آن است. بلوک 30 این جنگنده مجهز به موتور جنرال الکتریک Aviation F110-GE-100 با نیروی رانش 29 هزار پوندی شده و بلوکهای 32 و 42 از پیشرانه پرت اند ویتنی F100-PW-220 با نیروی رانش 24 هزار پوند استفاده میکنند.
در نهایت بلوک 50 مجهز به موتور جنرال الکتریک F110-GE-129 شده که میتواند 29 هزار پوند نیروی رانش تولید کند. این موتورها با وزن کم جنگنده که تنها حدود 13.5 تن در حالت بارگذاری است ترکیب شدهاند و نسبت رانش به وزن بالایی در حدود ۱.۰۶ تا ۱.۰۹ ایجاد میکنند که به F-16 امکان شتابگیری و صعود سریع را میدهد.
علاوه بر سرعت بالا، جنگنده F-16 از چابکی بسیار بالایی نیز برخوردار شده که به طور مستقیم نتیجه طراحی ناپایدار آن است. اف 16 نخستین جنگندهای بود که از سامانه پرواز با سیم بهره میبرد. (سیستمی که در آن یک رایانه داخلی به طور مداوم تنظیماتی را برای جبران این ناپایداری انجام میدهد.)
علاوه بر این، توانمندی هایی مثل سطوح آیرودینامیکی برای افزایش نیروی برآر، بالهایی با انحنای متغیر برای کنترل بهتر و بالهای باریک به شکل دلتا و بریده با زاویه پیش روی 40 درجه، همگی در کنار هم F-16 را به جنگندهای بسیار مانورپذیر و دشمنی سرسخت برای درگیریهای هوایی تبدیل کردهاند.
جنگندهای قدیمی اما همچنان طلایی
توسعه جنگنده F-16 در دهه 70 میلادی آغاز شد. در آن زمان نیروی هوایی ایالات متحده برنامهای موسوم به جنگنده سبک وزن را شروع کرده بود و این برنامه بعدها به ابتکار ساخت جنگندهای با هزینه پایین برای نبردهای هوایی تبدیل شد. هدف از راه اندازی چنین پروژهای، مقابله با هزینههای بالای تولید جنگندههایی مثل گرومن اف 14 تامکت و اف 15 ایگل بود.
تیمی از مهندسان و تحلیلگران دفاعی شرکت جنرال داینامیکس با ارائه پیشنهادی برای ساخت یک جنگنده سبک وزن مخصوص نبردهای داگ فایت (نبرد نزدیک هوایی)، بر پایه اصول نظریه مانورپذیری انرژی، وارد رقابت شدند. جنگندههای YF-16 ساخت جنرال داینامیکس و YF-17 ساخت نورثروپ گرومن به مرحله نهایی رسیدند و در نهایت YF-16 در ژانویه 1975 میلادی به عنوان برنده اعلام شد.
سرنوشت اف 16 فایتینگ فالکن
امروزه جنگنده F-16 که اکنون توسط شرکت لاکهید مارتین تولید میشود، یکی از موفقترین و پرتیراژترین جنگندههای تاریخ بهشمار میرود. نیروی هوایی ایالات متحده بزرگترین ناوگان F-16 را در اختیار دارد و ناوگان هوایی 25 کشور دیگر مجهز به این پرنده مخوف و سریع شده است. از سال 1976 تا به امروز، بیش از 4600 فروند F-16 ساخته شده و حدود 2600 فروند از آنها همچنان عملیاتی هستند.
علیرغم ورود جنگندههای جدیدتر به میدان، F-16 فایتینگ فالکن همچنان محبوب باقی مانده که دلیل آن به هزینه پایین، قابلیت اطمینان بالا و کارآمدی اثباتشده در میدانهای نبرد باز میگردد. به همین دلیل، این جنگنده برای بسیاری از کشورها همچنان گزینهای مقرونبهصرفه و مؤثر برای تأمین توان هوایی به شمار میآید.
با وجود گذشت نیم قرن از آغاز توسعه این جت جنگی، روند بهروزرسانی و ارتقا مستمر آن باعث شده تا این هواپیما همچنان از نظر عملکرد و توانمندی، روی فرم باقی بماند. جدیدترین نسخه این جنگنده، یعنی اف 16 وی وایپر، بهروزترین فناوریهای آویونیک، رادار و سامانههای کابین خلبان را در خود جای داده است.
این نسخه همچنین از لحاظ نرمافزاری و سختافزاری با F-35 اشتراکاتی دارد و از شبکه تبادل داده Link-16 نیز پشتیبانی میکند. تا به امروز، F-16 فایتینگ فالکن همچنان یکی از برترین جنگندههای جهان محسوب میشود و پیشبینی میشود برای سالهای زیادی دیگر نیز در این جایگاه باقی بماند.
source