29 تیر 1404 ساعت 09:35

براساس اعلام بعضی از مقامات ارشد روس، دولت این کشور به دنبال اعمال حاکمیت دیجیتال و اخراج واتساپ است. آیا این پیام رسان فیلتر خواهد شد؟

شرکت متا که مالک پیام‌رسان‌های محبوب واتساپ، اینستاگرام و فیس بوک به حساب می‌آید، بارها متهم به فروش غیرقانونی اطلاعات کاربران، جاسوسی برای دولت‌های بیگانه و… شده است. یکی از مهم‌ترین ادله موافقان فیلترینگ این پیام‌رسان در ایران، جاسوسی بودن آن است. با این که در روسیه، اینستاگرام و متا تحریم شده، اما واتساپ همچنان فعالیت می‌کند.

فیلتر واتساپ در روسیه

براساس اعلام یکی از قانون گذاران ارشد روس، دولت این کشور برای اعمال حاکمیت دیجیتال به شرکت متا و شعبه واتساپ آن، هشدار خروج و توقف فعالیت در آینده نزدیک داده است. رئیس جمهور روسیه، ولادیمیر پوتین مدتی پیش دستور داد تا تمام پلتفرم‌هایی که در ارتباط با کشورهای غیردوست هستند، محدود شوند و اخطار به واتساپ در راستای تحقق بخشیدن به همین فرمان است.

فیلتر واتساپ در روسیه

به نظر می‌رسد که روسیه به دنبال جایگزین کردن یک پیام‌رسان مشابه با واتساپ برای کاربران است. به گفته معاون کمیته فناوری اطلاعات مجلس دومای روسیه، به احتمال زیاد واتساپ به فهرست نرم افزارهای محدودشده می‌پیوندد. آنتوان گورلکین در راستای اجرای فرمان پوتین، محدودیت‌های جدیدی را از اول سپتامبر برای پلتفرم‌های خارجی اعمال خواهد کرد. جالب است بدانید که روسیه شرکت متا را یک سازمان افراطی خوانده و از سال 2022 به بعد، دو پلتفرم فیس بوک و اینستاگرام را مسدود کرده است.

بیشتر بخوانید

روسیه: واتساپ یک تهدید برای امنیت ملی است

روسیه و آمریکا از قدیم با یکدیگر خصومت داشته و همواره در دو جبهه شرق و غرب ایستاده‌اند. مقامات روسی به آمریکایی‌ها با دیده شک و تردید نگاه می‌کنند و غربی‌ها نیز به روسیه اعتماد ندارند. به همین دلیل است که روس‌ها به دنبال مسدود کردن پلتفرم‌های مرتبط با دولت آمریکا از جمله واتساپ هستند.

به گفته آنتوان نمکین، عضو کمیته فناوری اطلاعات پارلمان، از مدت‌ها قبل سرنوشت پیام رسان واتساپ مشخص شده و حضور چنین سرویسی در فضای دیجیتال روسیه، ناقض امنیت ملی است. در ادامه سخنگوی کرملین هم به مفاد فرمان اجرایی پوتین اشاره و تأکید کرد که تمامی سرویس‌ها باید از قوانین پیروی کنند.

بیشتر بخوانید

 

روس‌ها به دنبال جایگزینی بومی برای واتساپ هستند

شکی نیست که با رفتن واتساپ و مسدود شدن آن در روسیه، مقامات دولتی این کشور به دنبال جایگزینی مناسب و بومی برای کاربران می‌روند. برای مثال در یک ماه گذشته، رئیس جمهور پوتین قانونی را امضا کرد که به دولت اجازه می‌داد روی توسعه یک پیام‌رسانفیلتر واتساپ در روسیه بومی به نام «مکس» تمرکز کنند. از آنجایی که در شرایط فعلی بیش از 68 درصد کاربران در روسیه از واتساپ استفاده می‌کنند، مکس می‌تواند در صورت موفقیت جایگاه خوبی به دست آورد.

همچون نگرانی‌هایی که پیام‌رسان‌های داخلی سروش، ایتا و بله برای کاربران ایرانی به وجود آورد، موجی از اضطراب و دغدغه به سراغ کاربران روسی آمده و آن‌ها باور دارند که دولت با سخت‌گیری‌های شدید به دنبال نظارت کردن حریم خصوصی آن‌هاست. همچنین بعضی از کارشناسان معتقدند که روسیه سرعت واتساپ را به اندازه‌ای کند خواهد کرد که کاربران از آن دلسرد شده و سراغ جایگزین‌های دولتی بروند.

بیشتر بخوانید

source

توسط petese.ir