26 تیر 1404 ساعت 13:41
اوکراین بهزودی به تسلیحات پیشرفتهای مانند تام هاوک و پاتریوت دستزسی پیدا خواهد کرد که این موضوع میتواند دردسر بزرگی برای پوتین ایجاد کند. جزئیات ماجرا را در ادامه بخوانید.
اوکراین در انتظار اطلاعات تکمیلی درباره تجهیزات نظامی، از جمله تام هاوک و پاتریوت، به ارزش میلیاردها دلار است که دونالد ترامپ روز دوشنبه وعده داد، در حالی که همچنان مشخص نیست چه تعداد سامانه دفاع هوایی پاتریوت قرار است به کییف ارسال شود.
آمریکا تام هاوک و پاتریوت به اوکراین میدهد
ترامپ در دیدار روز دوشنبه با دبیرکل ناتو، مارک روته، در کاخ سفید اعلام کرد که کشوری نامشخص آماده است 17 پاتریوت را فوراً ارائه دهد. او تأکید کرد توافقی بسیار مهم میان متحدان اروپایی برای خرید تسلیحات از ایالات متحده و ارسال آن به اوکراین حاصل شده است.
گفته میشود اوکراین در حال حاضر تنها شش سامانه فعال پاتریوت در اختیار دارد، که قادر به رهگیری موشکهای کروز و بالستیک پرسرعت روسی هستند. سرتیپ وادیم اسکیبیتسکی، معاون رئیس اداره اطلاعات نظامی اوکراین اظهار داشت هنوز روشن نیست رئیسجمهور آمریکا دقیقاً چه منظوری داشته است. او گفت: «ما دقیق نمیدانیم»، اما افزود که اوکراین قدردان این کمکهاست و نسبت به اعلامیه کاخ سفید واکنشی مثبت نشان داده است.
وی همچنین تأیید کرد که ترامپ و رئیسجمهور اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، در گفتوگویی در اوایل ماه ژوئیه، موضوع احتمال تأمین موشکهای دوربرد تاماهاوک از سوی آمریکا را مطرح کردهاند، اما هنوز به توافقی نرسیدهاند. اسکیبیتسکی توضیح داد که احتمال دارد منظور ترامپ از «پاتریوتها»، موشکهای رهگیر، سامانههای پرتاب، یا باتریهای کامل شامل پرتابگرها، رادار و سامانههای کنترل بوده باشد، که هر کدام بیش از یک میلیارد دلار قیمت دارند. او گفت: «اگر منظور باتری باشد، عدد 17 بسیار بالاست. اما اگر درباره پرتابگرها صحبت کنیم، امکانپذیر است.»
هر سامانه پاتریوت دارای شش پرتابگر است. آلمان با ارائه دو سامانه پاتریوت موافقت کرده و هلند نیز یک سامانه دیگر اهدا میکند. اسکیبیتسکی بیان کرد: «این یعنی 18 پرتابگر برای سه باتری، که به عدد 17 نزدیک است. جزئیات بیشتر را دولت آمریکا و پنتاگون در اختیار ما قرار خواهند داد.»
بحث درباره تحویل احتمالی موشکهای دوربرد تاماهاوک به اوکراین، که ماه جاری میان ترامپ و زلنسکی مطرح شده، احتمالاً خشم ولادیمیر پوتین را برمیانگیزد. این موشکهای کروز دقیق میتوانند به مسکو اصابت کنند و برد آنها به 1600 کیلومتر میرسد. درخواستهای پیشین اوکراین برای دریافت این موشکها توسط دولت بایدن رد شده بود.
در جریان تماسی که در تاریخ 4 ژوئیه انجام شد، ترامپ از زلنسکی پرسید که آیا قادر به حمله به پایتخت روسیه و سن پترزبورگ است یا نه. به گفته اسکیبیتسکی، پاسخ زلنسکی این بود: «بله، قطعاً. اگر تسلیحات را بدهید، میتوانیم.» ترامپ روز سهشنبه اعلام کرد که اوکراین نباید مسکو را هدف قرار دهد.
دولت ترامپ تاکنون با ارسال موشکهای تاماهاوک موافقت نکرده است. اسکیبیتسکی بیان کرد که حتی در صورت تأمین، اوکراین با دشواری در زمینه استفاده از آنها مواجه خواهد بود. «این موشکها ساده نیستند. پرتابگرهای اصلی آنها ناوهای جنگی یا بمبافکنهای راهبردی هستند. ما هیچ هواپیمای بمبافکن استراتژیک در اختیار نداریم.»
روز سهشنبه، واشنگتنپست گزارش داد که احتمال دارد دولت ترامپ استفاده کامل از برد موشکهای آتاکامز در خاک روسیه را مجاز اعلام کند و همچنین در حال بررسی ارسال محمولههای جدیدی از این موشکهاست. در حال حاضر، این موشکها تنها اجازه استفاده در مناطق اشغالی اوکراین را دارند و نه در خاک اصلی روسیه.
اسکیبیتسکی گفت که کرملین پایگاههای راهبردی خود را بیش از 500 کیلومتر از مرز با اوکراین منتقل کرده است. کییف تنها با استفاده از پهپادهای انتحاری قادر به هدف قرار دادن آنها بوده است؛ پهپادهایی که قادرند 50 کیلوگرم مواد منفجره حمل کنند. در مقابل، موشکهای آتاکامز دارای کلاهکهایی به وزن 500 کیلوگرم هستند و قدرت تخریب بسیار بالاتری دارند.
او گفت: «برای ما بسیار حیاتی است که اجازه استفاده از موشکهای دوربرد از سوی آمریکا صادر شود. هدف ما نابودی و اخلال، مطابق با استانداردهای ناتو استت.» زلنسکی اظهار داشته که پس از اعلامیه روز دوشنبه درباره بسته بزرگ تسلیحاتی، مکالمهای بسیار خوب با ترامپ داشته است. او افزود که در این گفتگو، با رئیسجمهور آمریکا درباره راههای رسیدن به صلحی پایدار و عادلانه و توقف بمباران شهرهای اوکراین توسط روسیه، که در هفتههای اخیر با صدها پهپاد و موشک هدف قرار گرفتهاند، گفتوگو کردهاند.
کشورهای دیگر اروپایی نیز در طرح ترامپ به اوکراین همکاری میکنند
روز سهشنبه، دانمارک، سوئد و هلند اعلام کردند که مایلند در برنامه ترامپ برای خرید تسلیحات آمریکایی توسط اروپا جهت ارسال به اوکراین مشارکت کنند. سیاستمداران در کییف به طور کلی از بهبود روابط با آمریکا استقبال کردهاند، بهویژه پس از دیدار ناموفق زلنسکی با ترامپ در ماه فوریه در کاخ سفید. با این حال، از تأخیر مجدد در اعمال تعرفهها و تحریمهای ثانویه علیه روسیه ابراز نارضایتی شد، در حالی که ترامپ ضربالاجلی 50 روزه برای این موضوع تعیین کرده است.
ترامپ در گفتوگو با بیبیسی گفت که «از رفتار پوتین ناامید شده، اما هنوز تسلیم نشده است.» مقامات روسی تهدید ترامپ را «باد هوا» خواندهاند و تأکید کردهاند که او تاکنون چندینبار نظر خود را درباره تحریمها و مسائل دیگر تغییر داده است. دمیتری مدودف، رئیسجمهور پیشین، در ایکس نوشت: «ترامپ اولتیماتومی نمایشی به کرملین داد. جهان لرزید و منتظر واکنشها ماند… اما روسیه بیتفاوت بود.»
نماینده ویژه ترامپ در امور اوکراین، ژنرال کیت کلاگ، در حال گذراندن سفری یکهفتهای در کییف است. او روز دوشنبه با زلنسکی، فرمانده کل نیروهای مسلح ژنرال الکساندر سیرسکی و همچنین رئیس اطلاعات نظامی اوکراین، کیریلو بودانوف و اسکیبیتسکی دیدار کرد. کلاگ در جریان برنامههای نظامی روسیه برای عملیات تابستانی و آخرین تحولات جبهه شرق، جایی که نیروهای روسی در حال پیشروی هستند، قرار گرفت.
اسکیبیتسکی اظهار داشت که رئیسجمهور آمریکا اکنون افرادی باتجربهتر از دوره نخست ریاستجمهوری خود در اطرافش دارد و رفتار او شبیه به سیاستمداران سنتی نیست. او افزود: «بیشتر شبیه به یک تاجر است. درک رفتار آقای ترامپ آسان نیست.»
source