29 تیر 1404 ساعت 10:35
پس از ۵۰۰ سال یک دندانپزشک موفق به کشف کد هندسی لئوناردو داوینچی در نقاشی مرد ویترویوسی شد. این یافته شگفتانگیز اسرار ریاضی پنهان در این شاهکار را فاش میکند.
یک دندانپزشک اهل لندن یکی از بزرگترین معماهای تاریخ هنر را حل کرده است. او یک کد هندسی پنهان را در طراحی نمادین مرد ویترویوسی اثر لئوناردو داوینچی کشف کرد.
این یافته نشان میدهد که این استاد رنسانس اصول ریاضی پیچیدهای را در اثر خود گنجانده بود. این اصول که معماری بهینه بیولوژیکی را پیشبینی میکنند، در یک مثلث ساده بین پاهای فیگور پنهان شده بودند.
راز مثلث پنهان در مرد ویترویوسی
دکتر روری مکسوئینی با تخصص حرفهای خود در آناتومی دندان به این کشف بزرگ دست یافت. دیدگاه منحصربهفرد او به حل این معمای چندصدساله کمک کرد.
یافتههای پیشگامانه او در ژورنال معتبر ریاضیات و هنر (Journal of Mathematics and the Arts) منتشر شده است. تحلیل او نشان میدهد که طراحی مشهور داوینچی در سال ۱۴۹۰ حاوی اصول هندسی بوده که برای بیش از ۵۰۰ سال از چشمها پنهان مانده بود.
نقطه عطف این کشف توجه دکتر سوئینی به یک مثلث متساویالاضلاع بین پاهای مرد ویترویوسی بود. لئوناردو در یادداشتهای خود به این مثلث اشاره کرده بود، اما محققان تا کنون آن را نادیده گرفته بودند.
دکتر سوئینی دریافت که این مثلث دقیقا با مثلث بونویل (Bonwill’s triangle) مطابقت دارد. این مثلث یک اصل بنیادین در آناتومی دندان است که عملکرد بهینه فک انسان را کنترل میکند.
این اصل به نام دکتر ویلیام بونویل نامگذاری شده است. او در سال ۱۸۶۴ با مطالعه روی هزاران جمجمه و دندان به این نتیجه رسید. مثلث بونویل با اتصال دو نقطه از فک پایین و نقطه میانی دندانهای پیشین یک مثلث متساویالاضلاع میسازد. این رابطه هندسی کارایی انتقال نیرو در هنگام جویدن را به حداکثر میرساند و نمایانگر طراحی بیولوژیکی بهینه است.
کد هندسی لئوناردو داوینچی و ارتباط آن با علم مدرن
این کشف فراتر از یک مشاهده هندسی ساده است. تحلیل دکتر سوئینی نشان داد که مثلث پنهان یک نسبت ۱.۶۴ تا ۱.۶۵ بین ضلع مربع و شعاع دایره ایجاد میکند. این عدد به طرز شگفتانگیزی به عدد خاص ۱.۶۳۳ نزدیک است.
این عدد به عنوان یک شماره طرح اولیه برای ساخت کارآمدترین ساختارها در سراسر طبیعت ظاهر میشود. این یافته بخش مهمی از کد هندسی لئوناردو داوینچی را آشکار میکند.
این نسبت که به نسبت چهاروجهی (tetrahedral ratio) معروف است، آرایش فضایی بهینه را در سیستمهای بیولوژیکی و مصنوعی تعریف میکند. وقتی این مثلث متساویالاضلاع شش بار در اطراف ناف (که ویترویوس آن را نقطه مرکزی بدن انسان میدانست) تکرار شود، یک الگوی ششضلعی ایجاد میکند. این الگو دقیقا همین رابطه ریاضی را به وجود میآورد.
شاید شگفتانگیزترین بخش ماجرا ارتباط این نسبتها با ماتریس برداری ایزوتروپیک باکمینستر فولر در سال ۱۹۷۵ باشد. این ارتباط نشان میدهد که روابط هندسی یکسان در ساختارهای بلوری بهینه معماریهای بیولوژیکی و سیستمهای مختصات فولر در تناسبات انسانی نیز کدگذاری شدهاند. به نظر میرسد داوینچی این حقایق را قرنها پیش درک کرده بود.
نگاهی نو به نبوغ داوینچی
این پیشرفت علمی نشان میدهد که چگونه تخصص در زمینههای غیرمنتظره میتواند معماهای قدیمی را روشن کند. دیدگاه یک دندانپزشک کلیدی بود که مورخان هنر و ریاضیدانان فاقد آن بودند.
دانش حرفهای دکتر سوئینی در آناتومی دندان به او کمک کرد تا اهمیت مثلثی را که جلوی چشم همه پنهان بود درک کند. کشف کد هندسی لئوناردو داوینچی پیامدهایی فراتر از تاریخ هنر دارد.
این یافتهها میتوانند الهامبخش رویکردهای جدید در آناتومی دندان طراحی پروتز و جراحی فک و صورت باشند. این تحقیق نشان میدهد که چگونه هنر رنسانس میتواند حاوی بینشهای علمی باشد که هنوز برای پزشکی و مهندسی معاصر اهمیت دارند. این موفقیت اعتبار داوینچی را به عنوان یک رویاپرداز که هنر و علم را به روشهایی شگفتانگیز به هم پیوند داد تایید میکند.
source