شفقنا زندگی – طب سنتی معتقد است که بدن انسان از چهار عنصر (آب ، خاک، هوا و آتش) تشکیل شده و از طریق چهار خلط کنترل می‌شود. این چهار خلط از نظر گرمی، سردی، خشکی و رطوبت با هم متفاوت هستند و ترکیب آنها در بدن، مزاج‌های مختلف را ایجاد می‌کنند.

به گزارش شفقنا زندگی به نقل از سایت دکتر کرمانی، در طب سنتی، بلغم یکی از چهار خلط یا مایعات اصلی بدن است که در کنار صفرا، دم (خون) و سودا قرار می‌گیرد. هر کدام از این خلط‌ها دارای ویژگی‌ها و وظایف خاص خود هستند و عدم تعادل آنها می‌تواند منجر به بیماری شود. به همین دلیل است که رژیم غذایی بلغمی ها و تغذیه‌ای که موجب ایجاد تعادل در این اخلاط شود، بسیار اهمیت دارد. در این مقاله در مورد تغذیه‌ی بلغمی‌ها و غذاهای مناسب برای آنها صحبت خواهیم کرد. تا انتها با ما همراه باشید.

 

 

بلغم چیست؟

طب سنتی معتقد است که بدن انسان از چهار عنصر (آب ، خاک، هوا و آتش) تشکیل شده و از طریق چهار خلط کنترل می‌شود. این چهار خلط از نظر گرمی، سردی، خشکی و رطوبت با هم متفاوت هستند و ترکیب آنها در بدن، مزاج‌های مختلف را ایجاد می‌کنند. بلغم یکی از این چهار خلط است بقیه‌ی‌ آنها عبارتند از: صفرا، دم و سودا.

بدن انسان از چهار عنصر (آب ، خاک، هوا و آتش) تشکیل شده است.

 

 

چگونه عدم تعادل مزاج‌ها موجب بیماری می‌شود؟

اگر میزان و نسبت خلط ها در حالت تعادل باشد، فرد دارای مزاج معتدل است، اما اگر مقدار هر کدام از آن‌ها در مقایسه با مزاج معتدل افزایش پیدا کند، مزاج فرد تغییر می‌کند. برای مثال اگر به دلیل سبک زندگی و نوع تغذیه و مصرف غذاهایی با طبع سرد میزان بلغم موجود در بدن نسبت به مقدار این خلط در بدن فردی که مزاج معتدل دارد بیشتر باشد، فرد دارای مزاج بلغمی خواهد بود.

خلط بلغم طبیعت سرد و تر دارد و تولید بیش از حد آن در بدن می‌تواند جسم و روان را تحت تاثیر قرار دهد و منجر به بروز بیماری های مختلفی شود.

بلغم طبعی سرد و تر دارد و از ترکیبی از آب، مخاط و مواد زائد تشکیل شده است.

 

 

علائم مزاج بلغم چیست؟

مزاج بلغمی با علائمی همراه است. این نشانه‌ها عبارتند از:

  • سفیدی رنگ بدن
  • چاقی شکمی
  • سرد بودن اندام‌های بدن، به خصوص دست‌ها و پاها
  • افزایش آب دهان و جاری شدن آب از دهان هنگام خواب
  • افزایش ترشحات بینی
  • افزایش ادرار
  • کاهش سرعت هضم غذا و ترش کردن
  • خواب‌آلودگی و میل زیاد به خوابیدن
  • احساس سستی و ضعف
  • خستگی زودرس
  • ضعیف شدن حافظه و فراموشی
  • نبض کُند
  • ریزش مو و کاهش رشد آن
  • پا درد و زانو درد
  • قولنج در ناحیه گردن، کمر و شانه
  • تنگی نفس
  • تپش قلب
  • سرفه زیاد همراه با خلط

مزاج بلغمی با علائمی همچون سرفه زیاد همراه با خلط همراه است.

 

 

بلغم موجب چه بیماری‌هایی می‌شود؟

مزاج بلغمی در صورتی که به تعادل نرسد، منجر به بروز بیماری‌های زیر می‌شود:

  • برص یا پیسی
  • خار پاشنه
  • ایجاد تورم در مفاصل
  • آب آوردن زانو
  • آرتریت روماتوئید
  • بیماری‌های عفونی همچون سینوزیت
  • بزرگی لوزه‌ها
  • بوی بد دهان
  • رفلاکس معده و نفخ

 

 

ضرورت استفاده از رژیم غذایی برای غلبه بر بلغم

رژیم غذایی نامناسب می‌تواند منجر به افزایش بلغم در بدن شود و علائم آن را تشدید کند. به همین دلیل، استفاده از برنامه غذایی برای غلبه بر بلغم می‌تواند برای افراد با این مزاج بسیار مفید باشد.

مصرف مواد غذایی گرم برای دفع بلغم فوق‌العاده است.

فواید استفاده از برنامه غذایی برای غلبه بر بلغم عبارتند از:

  • کاهش علائم بلغم: رژیم غذایی بلغمی ها می‌تواند به کاهش علائمی مانند چاقی، کم‌تحرکی، خواب‌آلودگی، تنبلی، و پوست و موی چرب کمک کند.
  • افزایش تعادل مزاج: این برنامه غذایی می‌تواند به متعادل شدن مزاج افراد بلغمی ‌و بهبود سلامتی کلی آنها کمک کند.
  • پیشگیری از بیماری‌ها: رژیم غذایی مناسب برای غلبه بر بلغم می‌تواند به پیشگیری از بیماری‌هایی که با بلغم مرتبط هستند، مانند سرماخوردگی، تنگی نفس، و مشکلات گوارشی کمک کند.

 

 

بهترین رژیم غذایی بلغمی ها چیست؟

در طب سنتی ایرانی، افراد با مزاج بلغمی، دارای طبع سرد و مرطوب هستند. این افراد به طور کلی کم‌انرژی، کم‌تحرک و مستعد چاقی و تجمع بلغم در بدن هستند. برای حفظ سلامتی و تعادل مزاج در این افراد، پیروی از رژیم غذایی بلغمی ها بسیار مهم است.

غذاهای گرم و خشک برای افرادی که مزاج بلغمی دارند، گزینه‌ی مناسبی است. این غذاها عبارتند از:

  • زنجبیل
  • دارچین
  • هل
  • زعفران
  • زیره
  • فلفل
  • سیر
  • موسیر
  • زنیان
  • گردو
  • بادام
  • پسته
  • کشمش
  • انجیر
  • خرما
  • توت خشک
  • گوشت گوسفند
  • گوشت بلدرچین
  • مرغ
  • ماهی
  • کبوتر
  • زرده تخم مرغ
  • نخود
  • عدس
  • لوبیا
  • جو
  • برنج قهوه‌ای
  • نان سبوس‌دار

غذاهای گرم و خشک برای افرادی که مزاج بلغمی دارند، گزینه‌ی مناسبی است.

سبزیجات گرم مانند:

  • هویج
  • شلغم
  • کدو حلوایی
  • کرفس
  • کلم‌پیچ
  • گشنیز
  • شوید
  • نعناع
  • جعفری
  • فلفل دلمه‌ای
  • زیتون
  • روغن زیتون
  • کنجد
  • ارده
  • شیره انگور و عسل (به مقدار کم)

 

بهترین صبحانه برای بلغمی‌ها

در رژیم غذایی بلغمی ها، بهترین صبحانه‌ها عبارتند از:

ارده، شیره خرما و شیره انگور: این ترکیب، سرشار از آهن، کلسیم و ویتامین‌های گروه B است و می‌تواند به گرم شدن بدن و افزایش انرژی افراد بلغمی ‌کمک کند.
تخم مرغ عسلی: تخم مرغ عسلی، منبع خوبی از پروتئین و ویتامین D است و می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن افراد بلغمی ‌کمک کند.
پنیر با گردو (یا زیره) و شیر گرم شده به مقدار کم با عسل (یا گلاب): این صبحانه، سرشار از کلسیم، پروتئین و آنتی‌اکسیدان است و می‌تواند به تقویت حافظه و تمرکز افراد بلغمی ‌کمک کند.
حریره بادام: حریره بادام، منبع خوبی از فیبر، ویتامین E و منیزیم است و می‌تواند به هضم غذا و آرامش اعصاب افراد بلغمی ‌کمک کند.
نان، پنیر و سبزی: نان و پنیر و سبزی، یک صبحانه ساده و مغذی است که برای افراد با مزاج‌های مختلف مناسب است. برای بلغمی‌ها، بهتر است از نان سبوس‌دار، پنیر کم‌چرب و سبزی‌های گرم مانند تره، شاهی و نعناع استفاده شود.
فرنی: فرنی، یک غذای سنتی ایرانی است که از آرد برنج، شیر و شکر تهیه می‌شود. فرنی طبع گرمی ‌دارد و برای افراد بلغمی ‌مناسب است. برای تهیه فرنی می‌توانید از شیر کم‌چرب یا شیر بادام استفاده کنید و به آن کمی دارچین یا زعفران اضافه کنید.
شله زرد: از آنجا که شله زرد شامل زعفران، شکر و گلاب است، طبع گرمی ‌دارد و برای افراد بلغمی ‌مناسب است.

 

 

بهترین نهار یا شام برای بلغمی ها

بلغمی‌ها باید از پروتئین و سبزیجات کافی در رژیم غذایی خود استفاده کنند و از گوشت‌های قرمز، فست فود ها و غذاهایی با طبع سرد پرهیز کنند اما این بدین معنا نیست که این افراد مجبور هستند غذاهایی تکراری و یکنواخت مصرف کنند بلکه اگر رژیم غذایی آن‌ها اصولی باشد، می‌توانند موارد مناسب را در نظر بگیرند و از ادویه‌های گرم استفاده کنند تا تنوع غذایی در رژیم آنها حفظ شود.

بهترین نهار یا شام در رژیم غذایی بلغمی ها عبارتند از:

  • گوشت مرغ (به ویژه مرغ محلی به همراه ادویه‌های گرم)
  • انواع خورش همراه با ادویه‌های گرم
  • انواع خورش که با سبزیجاتی مانند: اسفناج ،شوید، ترخون، جعفری، ریحان، مرزه، نعناع، شنبلیله، تره و کرفس تهیه می‌شوند
  • غذاهایی که به صورت کبابی تهیه می‌شوند
  • انواع آش و سوپ به ویژه آش و سوپی که به همراه ادویه‌های گرم و خشک طعم دار شده باشند؛
  • فسنجان (با مخلوطی از بادام و گردو).

 

 

دمنوش‌های مناسب در رژیم غذایی بلغمی ها

یکی از روش‌هایی که برای درمان خانگی بلغم و کمک به لاغری شکم مفید است نوشیدن دمنوش های گیاهی با طبع گرم است که در کنار رژیم غذایی می‌توانند به بالا بردن سوخت و ساز بدن و کاهش وزن کمک کنند. این دمنوش های لاغری عبارتند از:

  • دم نوش بادرنجبویه
  • دم نوش دارچین
  • دم نوش گل گاو زبان
  • دم نوش بهار نارنج
  • دم نوش به لیمو
  • دم نوش به لیمو و آویشن
  • دم نوش بابونه

 

 

غذاهای مضر در رژیم غذایی بلغمی ها

غذاهای سرد و مرطوب برای افرادی که مزاج بلغمی دارند، گزینه‌ی مناسبی نیست. این غذاها عبارتند از:

  • ماست
  • دوغ
  • خیار
  • هندوانه
  • طالبی
  • خربزه
  • کدو سبز
  • بادمجان
  • قارچ
  • گوشت گاو
  • غذاهای دریایی
  • سس مایونز
  • سالاد کاهو
  • نوشابه
  • آب یخ
  • چای سرد
  • قهوه
  • بستنی

غذاهای سرد و مرطوب مثل ماست و خیار برای بلغمی ها مناسب نیست.

 

بلغمی ها چگونه وزن کم کنند؟

در طب سنتی ایرانی، اعتقاد بر این است که افراد بلغمی مزاج دارای طبع سرد و مرطوب هستند. به همین دلیل، بیشتر در معرض تجمع بلغم در بدن، اضافه وزن و چاقی هستند. برای لاغری افراد بلغمی، باید رژیم غذایی و سبک زندگی خود را متناسب با این مزاج تنظیم کنند. علاوه بر این ورزش را در برنامه زندگی خود بگنجانند.

 

 

آنچه از مقاله رژیم غذایی بلغمی ها آموختیم:

همانطور که در این مقاله خواندید، مزاج بلغمی، سرد و تر است. به همین دلیل، در رژیم غذایی بلغمی ها باید از غذاهای گرم و خشک استفاده شود تا تعادل مزاج حفظ شود. غذاهای گرم و خشک، دسته‌ای از مواد غذایی هستند که در طب سنتی برای افراد با مزاج بلغمی مفید شناخته می‌شوند. مزاج بلغمی، سرد و تر است و مصرف غذاهای گرم و خشک می‌تواند به تعادل این مزاج کمک کند.

 

 

سوالات متداول

 

 

۱- علائم افراد بلغمی مزاج چیست؟

افرادی که بلغمی مزاج، طبع سرد و مرطوبی دارند. علائم این مزاج شامل چاقی، سردی بدن، ضعف عضلات، کم‌اشتهایی، خواب‌آلودگی، افسردگی، کندی حافظه و ورم مفاصل است.

 

 

۲- هدف از رژیم غذایی بلغمی چیست؟

هدف از رژیم غذایی بلغمی، متعادل کردن مزاج و رفع علائم ناشی از غلبه بلغم در بدن است. این رژیم با گرم و خشک کردن بدن، به هضم غذا، دفع سموم و افزایش انرژی کمک می‌کند.

 

source
کلاس یوس

توسط petese.ir