در سال ۱۴۰۱، تعداد رسانههای حاضر در پلتفرم تریبون با رشد ۲۵ درصدی، به بیش از ۱۸۰۰ رسانه رسید. در سالی که گذشت، دستهبندی «خبرگزاریها و سایتهای خبری» بیشترین تعداد رسانهها را به خود اختصاص داد و دستهبندی «فناوری و تکنولوژی» در جایگاه دوم قرار گرفت. در این سال، بیشترین تعداد رپورتاژها بهترتیب در رسانههای «ایسنا»، «ایلنا» و «افکارنیوز» منتشر شد. همچنین بیشترین تعداد انتشار رپورتاژ و درآمد رسانهها به دستهبندی «خبرگزاریها و سایتهای خبری» اختصاص داشت.
با وجود افزایش ۲۵ درصدی تعداد رسانهها، میانگین درآمد رسانهها از پلتفرم تریبون در سال ۱۴۰۱، یک میلیون تومان افزایش پیدا کرده است. این افزایش درآمد در شش ماه دوم سال ۱۴۰۱ مشهودتر بوده و میانگین درآمد رسانهها در نیمه دوم سال گذشته ۱۹ درصد از شش ماه اول بیشتر بوده است.
حضور بیش از ۱۸۰۰ رسانه در تریبون
با اضافهشدن ۳۸۱ رسانه فارسیزبان جدید به تریبون در سال گذشته، سبد بزرگتری از رسانهها در اختیار کسبوکارهایی است که از پلتفرم تریبون برای انتشار اخبار و بهینهسازی سئوی سایت خود استفاده میکنند.
روند روبهرشد تعداد رسانههای حاضر در تریبون، از زمان آغاز به کار این پلتفرم هرگز متوقف نشده است؛ تعداد رسانههای حاضر در تریبون با رشد ۷۰ درصدی، از ۸۷۴ رسانه در سال ۹۹ به ۱۴۷۲ رسانه در سال ۱۴۰۰ رسید و رشد ۲۵ درصدی در سال ۱۴۰۱ تعداد رسانههای فعال در تریبون را به بیش از ۱۸۰۰ رسانه رساند.
افزایش چشمگیر رسانههای فناوری و تکنولوژی در تریبون
هرچند افزایش تعداد رسانهها جایگاه دستهبندیهای مختلف رسانهها در سال ۱۴۰۰ را تغییر داده است، اما دستهبندی «خبرگزاری و سایتهای خبری» همچنان با اختصاص ۲۲ درصد رسانههای حاضر در تریبون به خود، پررسانهترین دستهبندی است. البته سهم رسانههای خبری از تعداد کل رسانهها در مقایسه با سال ۱۴۰۰، یک درصد کاهش داشته است.
دستهبندی «سبک زندگی و مد» که در سال ۱۴۰۰، ۱۷ درصد رسانههای تریبون را در خود جای داده بود و دومین دستهبندی پررسانه تریبون محسوب میشد، حالا ۱۲ درصد رسانهها را به خود اختصاص داده و جایگاه خود را با اختلاف، به دستهبندی «فناوری و تکنولوژی» واگذار کرده است. براساس دادههای تریبون، بهنظر میرسد در سال ۱۴۰۱ حضور رسانههای «فناوری و تکنولوژی» در این پلتفرم افزایش چشمگیری داشته است؛ بهطوریکه با قرارگرفتن ۱۶ درصد رسانهها در این دستهبندی، فناوری و تکنولوژی دومین دستهبندی پررسانه تریبون است.
با وجود کاهش سهم یک درصدی و رسیدن به ۷ درصد، دستهبندی «سرگرمی و هنر» مانند سال ۱۴۰۰، چهارمین دستهبندی پررسانه تریبون است. دستهبندی «پزشکی، سلامت و زیبایی» در این سال با ارتقای ۳ رتبهای و اختصاص ۷ درصد رسانهها به خود، در جایگاه پنجم قرار گرفته است.
رقابت تنگاتنگ رسانهها در تعداد انتشار رپورتاژ آگهی در ۱۴۰۱
تغییر جایگاهها به تعداد رسانهها در دستهبندیهای مختلف محدود نمیشود. پرطرفدارترین رسانه تریبون از نظر تعداد رپورتاژهای منتشرشده در سال ۱۴۰۱، با ۱۳۵۱ رپورتاژ به «ایسنا» اختصاص پیدا کرده است. «ایلنا» که در سال ۱۴۰۰ در صدر رسانههای پرطرفدار تریبون بود، با وجود افزایش رپورتاژها در سال ۱۴۰۱، جایگاه خود را به ایسنا واگذار کرده و در رتبه دوم قرار گرفته است.
«افکارنیوز» و «فردانیوز» در رقابت تنگاتنگ با یکدیگر، بهترتیب با انتشار ۱۰۲۱ و ۱۰۱۷ رپورتاژ در جایگاههای سوم و چهارم قرار گرفتهاند. در سال ۱۴۰۰، جایگاه سوم و چهارم به «تسنیم» و «مشرق» اختصاص داشت. همچنین «خبرگزاری فارس» که در سال ۱۴۰۰، با ۸۵۳ رپورتاژ در رتبه پنجم رسانههای پرطرفدار بود، در سال ۱۴۰۱ جایگاه خود را به «الف» واگذار کرده است.
در سال ۱۴۰۱، «بامردم»، «حرفتازه»، «مثلثآنلاین»، «خبرآنلاین» و «تسنیمنیوز» بهترتیب در جایگاههای ۶ تا ۱۰ رسانههای پرطرفدار تریبون قرار گرفتهاند. از ده رسانه برتر سال ۱۴۰۰، تنها ایلنا، فردانیوز، الف و تسنیم در فهرست ده رسانه پرطرفدار سال ۱۴۰۱ باقی ماندهاند.
خبرگزاریها و سایتهای خبری، پردرآمدترین رسانههای ۱۴۰۱
۴۴ درصد درآمد رسانهها از پلتفرم تریبون در سال ۱۴۰۱ به خبرگزاریها و سایتهای خبری اختصاص داشته است و این دسته از رسانهها با اختلاف، بالاترین سهم درآمد رسانههای تریبون در سال گذشته را از آن خود کردهاند. رسانههای دسته «سبک زندگی و مد» با اختصاص ۱۶ درصد از درآمد رسانهها به خود، در جایگاه دوم قرار گرفتهاند.
رسانههای «فناوری و تکنولوژی» و «اقتصادی، بانکی و مالی» بهترتیب با ۱۲ و ۸ درصد سهم از درآمد کل رسانهها، رتبه سوم و چهارم کسب درآمد از تریبون در سال ۱۴۰۱ را کسب کردهاند. بهعلاوه، دستهبندی رسانههای «عمومی» با ۴ درصد و «پزشکی، سلامت و زیبایی» با نزدیک به ۴ درصد در رتبههای پنجم و ششم قرار میگیرند.
همچنین به لحاظ تعداد رپورتاژهای منتشرشده در هر دسته از رسانهها، شش دستهبندی برتر از نظر میزان کسب درآمد در سال ۱۴۰۱ – به لحاظ تعداد فروش – نیز دقیقاً در رتبههای برتر قرار دارند. در سال گذشته، ۴۲ درصد رپورتاژها در دستهبندی «خبرگزاریها و سایتهای خبری»، ۱۵ درصد رپورتاژها در دستهبندی «سبک زندگی و مد» و ۱۱ درصد رپورتاژها در دستهبندی «فناوری و تکنولوژی» منتشر شدهاند.
دستهبندیهای «اقتصادی، بانکی و مالی»، «عمومی» و «پزشکی، سلامت و زیبایی» بهترتیب با اختصاص ۷، ۶ و ۴ درصد رپورتاژهای سال ۱۴۰۱ به خود در رتبههای چهارم، پنجم و ششم قرار گرفتهاند.
مقایسه حجم مالی و تعداد رپورتاژهای منتشرشده در دستهبندیهای مختلف نشان میدهد رسانههای «خبرگزاری و سایتهای خبری»، «سبک زندگی و مد»، «فناوری و تکنولوژی» و «اقتصادی، بانکی و مالی» از سایر رسانهها گرانتر هستند.
افزایش ۲۰ درصدی میانگین درآمد رسانهها در سال ۱۴۰۱
میانگین درآمد رسانهها از این پلتفرم، از دادههای ثابت گزارشهای سالانه تریبون طی سالهای ۹۹ تا ۱۴۰۱ بوده است. دادهها نشان میدهند درآمد رسانهها از تریبون از سال ۹۹ همواره رو به رشد بوده و این پلتفرم در این سالها موفق شده است به چرخه اقتصادی رسانهها کمک کند. میانگین درآمد ماهانه رسانهها از پلتفرم تریبون در سال ۱۴۰۱ برابر با ۶ میلیون تومان بوده که نسبت به سال ۱۴۰۰، نزدیک به یک میلیون تومان افزایش داشته است. افزایش ۲۰ درصدی میانگین درآمد رسانهها از تریبون در سال ۱۴۰۱ درحالی معنادارتر میشود که در کنار رشد ۲۵ درصدی تعداد رسانهها در این سال قرار گیرد.
بااینحال، این افزایش درآمد بیشتر مربوط به شش ماه دوم سال ۱۴۰۱ بوده است. میانگین درآمد هر رسانه در شش ماه اول ۱۴۰۱ برابر با پنج میلیون و ۴۲۵ هزار تومان و در شش ماه دوم سال گذشته شش میلیون و ۴۳۸ هزار تومان بوده است. در شش ماه دوم ۱۴۰۱، میانگین درآمد هر رسانه از پلتفرم تریبون نزدیک به ۱۹ درصد نسبت به شش ماه اول ۱۴۰۱ افزایش داشته است.
در مهرماه ۱۴۰۱ که وضعیت کشور دستخوش اتفاقات ناگوار بود، میانگین درآمد رسانهها با افت روبهرو شد و از ۶ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان در ماه شهریور، به ۴ میلیون و ۳۵۴ هزار تومان در ماه مهر سقوط کرد. البته کمپین فروش تولد ۴ سالگی تریبون با رساندن میانگین درآمد رسانهها به نزدیک ۹ میلیون تومان در اسفند ۱۴۰۱ تا حدی توانست کاهش درآمد رسانهها در ماه مهر را پوشش دهد.
پر رپورتاژترین روز و ساعت هفته
رسانهها در سال ۱۴۰۱ بیشترین میزان رپورتاژ آگهی را در ساعت ۱۰ صبح روزهای چهارشنبه منتشر کردهاند. دومین و سومین زمان پرانتشار رپورتاژ آگهی نیز بهترتیب ساعت ۱۱ صبح روزهای چهارشنبه و شنبه بوده است. همچنین کمترین میزان انتشار رپورتاژ آگهی در روزهای جمعه انجام شده است.
source