سنسور نوری به وسیلهای میگویند که برای شناسایی شدت نور و اندازهگیری آن مورد استفاده قرار میگیرد. سنسورهای نوری قادر هستند تا در محدوده خاصی از طیفهای الکترومغناطیسی، پرتوهای نور را تشخیص دهند. سنسورهای نوری برای شمارش محصولات تولید شده، تشخیص خرابی در ظاهر محصولات، استفاده برای درهای اتوماتیک، تشخیص کابین آسانسور، تشخیص رزوهها، تشخیص دقیق خودروها در پارکینگهای عمومی و… کاربرد دارند. سنسورهای نوری را میتوان در انواع سنسور نوری یکطرفه، دوطرفه و رفلکتوری دستهبندی کرد.
سنسور نوری چیست؟
سنسور نوری چیست؟ سنسورهای نوری برای تشخیص اجسام در شرایط محیطی مختلف بهکار برده میشوند. یک سنسور نوری از دو بخش انتشاردهنده (امیتر) و گیرنده (ریسیور) تشکیل شده است. با توقف نور ساطع شده، مقدار نور گیرنده تغییر یافته و گیرنده این تغییر را تشخیص میدهد. گیرنده میتواند پرتو نوری بازتاب شده یا تغییر یافته را به خروجی الکترونیکی تبدیل سازد.
انواع سنسورهای نوری
قبل از خرید سنسور نوری بهتر است با انواع آن آشنا شوید. از انواع سنسورهای نوری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سنسورهای نوری یکطرفه: این نوع سنسورها با استفاده از بازتاب نور، اجسام را تشخیص میدهند. درواقع سنسورهای نوری یکطرفه میتوانند نور را در یک واحد و یک گیرنده ترکیب نمایند. این سنسورها برای تشخیص اشیا و کنترل موقعیت در حوزههای مختلفی چون ماشینآلات خودکار، خطوط بستهبندی و سیستمهای تسمهنقاله کاربرد دارند. سنسورهای نوری یکطرفه بسیار قابل اعتماد و دقیق هستند و استفاده از آنها بسیار راحت است.
- سنسورهای نوری رفلکتوری: این نوع سنسورهای نوری میتوانند با استفاده از تکنولوژی رفلکتوری به تشخیص و کنترل اجسام بپردازند. از سنسورهای نوری رفلکتوری میتوانید برای تشخیص حضور، تشخیص نزدیکی اشیا و کاربردهای گوناگون دیگر استفاده نمایید. از مزیتهای این نوع سنسور نوری میتوان بهدقت بالای آن و رنج بیشتر در مقایسه با سنسورهای نوری یکطرفه اشاره کرد.
- سنسورهای نوری دوطرفه: این نوع سنسورها را میتوان با عنوان سنسورهای حالت مخالف معرفی کرد. در کل سنسورهای دوطرفه از دو جزء اصلی با عنوان یک گیرنده نور و یک ساطعکننده ساخته شدهاند. با قرارگیری فرستنده و گیرنده در مقابل یکدیگر، پرتوی نوری ایجاد میشود و با عبور پرتو نور از سنسور و ورود جسم به داخل پرتو و قطع آن، گیرنده عدم وجود پرتوی نوری را تشخیص میدهد. این نوع سنسورهای نوری قدرت تشخیص بالاتری داشته و برای استفاده جهت تشخیص اجسام مات و براق مناسب هستند.
کاربرد سنسورهای نوری
از کاربردهای انواع سنسور نوری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تشخیص اجزای داخل کنسروها و قوطیهای فلزی
- موقعیتیابی خودروها در پارکینگ عمومی
- تشخیص خرابی در ظاهر محصولات
- شمارش محصولات تولیدی
- اسکنر بارکد
- تشخیص برچسبها و لیبلهای روی بستهبندی
- تشخیص قطعههای ماشینهای چوبکاری
- تشخیص رزوهها
- تشخیص کابین آسانسور
- استفاده در دربهای اتوماتیک
- تشخیص در تغییر رنگ، روشنایی هدف و کنتراست
- تشخیص اشیای بازتابکننده
- تشخیص از راه دور لایههای شیشه
- تشخیص موقعیت در بطری در صنایع غذایی، دارو و شیمیایی
- مورد استفاده برای ماشین ابزارها و رباتیک
- استفاده در صنایعی چون صنایع الکترونیکی و نیمهرسانا
- استفاده برای ماشینهای ریختهگری، پلاستیک و لاستیک
- تشخیص تراشهها در ماشینهای taping
مزایای سنسورهای نوری
سنسورهای نوری مزایای متعددی دارند که از جمله این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قابل اطمینان و کاملاً امن
- برخورداری از مصونیت خوب در برابر تداخل الکترومغناطیسی Emi
- دارای وزن کم
- دارای بستهبندی ساده و سبک
- حساسیت بالا برای تشخیص پرتوهای نوری
- دقت اندازهگیری بالا
- قابلیت نظارت بر چندین پدیده شیمیایی و فیزیکی
- قابل استفاده برای محیطهای قابل احتراق و خطرناک
- قابل استفاده برای محیطهای تجاری و صنعتی
ویژگی های سنسورهای نوری
این سنسورها دارای ویژگیهای متعددی هستند که از جمله آنها میتوان مواردزیر را نام برد.
- فاصله سنسینگ طولانی: یک سنسور نوری قادر است اجسامی که در فاصله ۱۰ متری قرار دارند را تشخیص دهد که انجام این کار برای سایر روشهای سنسینگ با استفاده از روشهای مغناطیسی و التراسونیک غیرممکن خواهد بود.
- عدم محدودیت برای سنسینگ جسم: سنسورهای نوری براساس تشخیص نور هنگام بازتاب یا توقف آن کار میکنند. سنسورهای نوری برای تشخیص اشیای فلزی محدودیتی نداشته و میتوان از انواع آن برای تشخیص تمامی اجسام و اشیا استفاده کرد.
- زمان پاسخ سریع: شدید بودن زمان پاسخ و سرعت بالای حرکت نور باعث میشود تا سنسور نور هیچگونه حرکت مکانیکی نداشته باشد. البته ناگفته نماند که تمامی مدارهای سنسورهای نوری از اجزای الکترونیکی تشکیل شدهاند.
- شناسایی رنگ: نرخ نور بازتاب شده یا مجذوب به طول موج نور ساطع شده، بستگی دارد. در کل میتوان از این ویژگی جهت تشخیص رنگ استفاده کرد.
- تنظیم آسان: موقعیتدهی پرتوهای نوری روی اجسام بسیار آسان و ساده بوده؛ زیرا پرتو قابل رویت است.
نکات مهم برای خرید سنسور نوری
سنسورهای نوری از ابزارهای پرکاربرد در صنایع مختلف هستند که میتوان از آنها جهت تشخیص اشیا، اندازهگیری فواصل و کنترل فرآیند استفاده کرد. برای خرید انواع سنسور نوری باید به فاکتورهای زیر توجه داشته باشید تا بتوانید سنسور نوری متناسب با نیاز خود را خریداری نمایید.
- نوع سنسور نوری: سنسورهای نوری دارای انواع مختلف یکطرفه، دوطرفه و رفلکتوری هستند که هر کدام ویژگیها و کاربردهای خاصی دارند. انتخاب نوع سنسور به نیاز شما و نوع کسبوکارتان بستگی دارد.
- فاصله تشخیص: فاصله تشخیص نشان میدهد که سنسور در چه فاصلهای قادر به تشخیص اجسام و پرتوی نور خواهد بود. معمولاً سنسورهای نوری میتوانند اجسام و پرتوهای نوری را از فاصله ۱۰ متری تشخیص دهند.
- نوع خروجی: خروجیهای سنسورهای نوری در دو نوع آنالوگ و دیجیتالی هستند. شما باید نوع خروجی آن را براساس سیستم خود تعیین کنید.
- نوع نور: نورهای مادون قرمز برای تشخیص اشیا با ابعاد کوچکتر مناسب هستند. نوع نور را باید باتوجه به فاکتورهایی چون رنگ و نوع اجسام انتخاب نمایید.
- محیط کاری: برای انتخاب سنسور مناسب برای محیط کار باید به فاکتورهایی چون میزان رطوبت محیط، لرزش سنسور و کاربرد سنسور برای دماهای پایین یا بالا توجه داشته باشید.
- ابعاد سنسور: سنسور باید از ابعاد متناسب با فضای نصب برخوردار باشد.
- برند و کیفیت: کیفیت ساخت سنسور میتواند بر طول عمر آن تاثیر زیادی داشته باشد.
سخن پایانی
در فروشگاه اینترنتی و آنلاین پارس سنسور میتوانید تنوع گستردهای از سنسورهای نوری را مشاهده کرده و آنها را با قیمت بسیار مقرونبهصرفه و مناسب خریداری نمایید. برای خرید سنسور نوری بهتر است که نکات و فاکتورهایی چون زمان پاسخ، مقدار هزینه، نوع عملکرد، میزان حساسیت و ابعاد سنسور نوری را مورد بررسی قرار دهید. اطلاعات هر نوع سنسور نوری در صفحه آن درج شده و قابل مشاهده هستند. در مجموعه پارس سنسور میتوانید خرید سنسورهای نوری را در زمان کوتاه، سریع و به آسانی انجام دهید./۳۳۱۰۴۶
source