تحقیقات تازهای نشان میدهند که خوردن موز تاثیر زیادی در کنترل فشار خون دارد. تا آنجا که محققان ادعا میکنند فواید خوردن میوهی موز برای کنترل فشار خون از کاهش مصرف نمک هم بیشتر است.
دانشمندان پی بردند که افزودن تنها یک گرم «پتاسیم» به رژیم غذایی روزانه تاثیر چشمگیری در کنترل فشار خون دارد. این میزان پتاسیم را میتوانید با خوردن دو میوه متوسط موز، یک پیمانه اسفناج یا یک سیبزمینی شیرین بزرگ به بدن خودتان برسانید.
طبق آمار تنها در بریتانیا حدود 90 درصد از افراد بالغ پتاسیم موردنیاز بدن خود را از طریق غذا دریافت نمیکنند. میزان توصیه شده پتاسیم 3.5 گرم در روز است. در عین حال، افراد بالغ به طور میانگین 8.4 گرم نمک مصرف میکنند که 40 درصد بیشتر از حداکثر مجاز در رژیم غذایی روزانه است.
متخصصان موسسه سلامت جهانی جورج در کالج امپریال لندن، دادههای مربوط به مطالعه جایگزین نمک و سکته مغزی تجزیه و تحلیل کردند. این مطالعه پنج سال طول کشید و 20 هزار و 995 نفر در چین را که یا دچار سکته شده بودند یا بالای 60 سال با فشار خون بالا بودند، تحت نظر داشت.
نیمی از شرکتکنندگان به استفاده از نمک معمولی در پخت و پز و غذاهای خود ادامه دادند. به نیم دیگر «جایگزین نمک» داده شد که یک چهارم آن، با کلرید پتاسیم جایگزین شده بود. فرمول شیمیایی نمک کلرید سدیم است.
تحقیقات نشان داد که افرادی که نمک غنیشده با پتاسیم مصرف کرده بودند، سطح فشار خون پایینتری داشتند. همچنین با احتمال کمتری مبتلا به سکته مغزی و بیماریهای قلبی شدند.
مصرف پتاسیم برای کنترل فشار خون
تحلیل جدیدی که به تازگی در مجله فشار خون انسان منتشر شد، نشان میدهد که تا 80 درصد کاهش فشار خون به دلیل افزایش میزان پتاسیم بوده است، نه کاهش مصرف نمک.
این اولین مطالعهای است که به طور مستقیم فواید هر دو را با هم مقایسه کرده و از معیار «استاندارد طلایی» میزان سدیم و پتاسیم در ادرار شرکتکنندگان استفاده کرده تا مشخص کند چه مقدار مصرف شده است.
تحقیقات نشان داد که افزایش یک گرمی در مصرف روزانه پتاسیم، سطح فشار خون سیستولیک – بالاترین عدد از دو عدد خوانده شده در فشار خون – را به طور متوسط دو میلیمتر جیوه (mm Hg) کاهش میدهد.
طی مطالعه پنج ساله، 3 هزار نفر دچار سکته شدند، اما محققان دریافتند که افرادی که نمک غنیشده با پتاسیم مصرف میکردند، 14 درصد کمتر دچار سکته شدهاند.
در تحلیل بیشتر، آنها دریافتند که فواید افزایش مصرف پتاسیم، تقریبا معادل 10 درصد در کاهش خطر سکته بود. در حالی که کاهش مصرف نمک، تقریبا معادل 4 درصد بود.
تاثیر فراوان جایگزین نمک
دکتر پالی هوانگ، سرپرست تیم تحقیق از موسسه جورج، اظهار داشت: «مصرف بالای سدیم و مصرف پایین پتاسیم گسترده است و هر دو با فشار خون بالا و خطر بیشتر سکته، بیماری قلبی و مرگ زودرس مرتبط هستند.» او همچنین توضیج داد:
استفاده از جایگزین نمک که درآن بخشی از کلرید سدیم با کلرید پتاسیم جایگزین شده است، هر دو مشکل را به طور همزمان حل میکند.
او گفت که تحقیقات نشان داده است که مصرف پتاسیم چقدر میتواند در کنترل فشار خون مهم باشد.
دکتر هوانگ افزود «یافتههای این مطالعه اهمیت زیادی دارد زیرا افراد با سطوح پایین مصرف پتاسیم شروع کردهاند، اما احتمالا میلیاردها نفر در سراسر جهان با سطوح مصرف مشابه وجود دارند.»
کارشناسان بینالمللی اکنون خواستار بازنگری در مشاورههای رسمی در مورد فشار خون بالا برای شامل کردن افزایش مصرف پتاسیم هستند.
پژوهشگرانی از سراسر جهان از کشورهایی چون آمریکا، استرالیا، ژاپن، آفریقای جنوبی و هند خواستار افزودن پتاسیم به دستورالعملهای بهداشتی بینالمللی شدهاند. در حالی که فقط دستورالعملهای چینی و اروپایی در حال حاضر آن را به عنوان روشی مؤثر برای کاهش فشار خون پیشنهاد میکنند.
پتاسیم در طیف وسیعی از مواد غذایی از جمله سبزیجات برگی، حبوبات و آجیلها یافت میشود. اما مقادیر آن هنگام فرآوری غذاها اغلب کاهش مییابد.
مصرف بیش از حد پتاسیم میتواند منجر به هایپرکالمی شود، که در آن سطوح بیش از حد در خون میتواند عملکرد قلب را تحت تأثیر قرار دهد.
با این حال، این شرایط بسیار نادر است و بر اساس نظر متخصصان، نیاز به خوردن صدها موز در مدت زمان بسیار کم دارد.
فشار خون بالا؛ قابل پیشگیری و کنترل
30 درصد جمعیت ایران مبتلا به پرفشاری خون هستند. با افزایش سن، آمار ابتلا به فشار خون بالا نیز افزایش مییابد. به طوری که در کشور ما 50 درصد افراد بالای 60 سال مبتلا به پرفشاری خون هستند. پرفشاری خون زمانی تعریف میشود که فردی فشار خونی برابر یا بیشتر از 140 میلیمتر جیوه داشته باشد.
طبق گفتههای معاون بهداشت وزارت بهداشت و درمان، رتبه اول مرگومیر در ایران مربوط به بیماریهای قلبی و عروقی است در حالی که تمام عوامل خطر ابتلا به بیماریهای قلبی باعث کنترل و پیشگیری است.
دکتر الیسا پیندا، یک پژوهشگر در کالج امپریال، گفت که فشار خون بالا بزرگترین عامل خطر برای مرگ زودرس پس از سیگار کشیدن و رژیم غذایی نامناسب است.
او گفت: «یک رژیم غذایی متعادل، کم نمک و غنی از پتاسیم، میتواند از فشار خون بالا، سکته و بیماریهای قلبی-عروقی پیشگیری کند.»
source
کلاس یوس