21 آبان 1403 ساعت 23:17
امروز تعدادی از فناوری های جدید و جذاب در حوزه گوشی های موبایل را معرفی میکنیم که میتوانند در آینده سر و صدای زیادی به پا کنند.
امروزه هر طرف را که نگاه کنید صحبت از هوش مصنوعی و تاثیر شگرف آن در آینده صنعت گوشی های موبایل و دیگر صنایع بزرگ دنیاست. البته که AI فناوری شگفتانگیزی بوده و لیاقت تمام این توجهات را دارد. با این وجود آینده صنعت گوشی های موبایل تنها در این تکنولوژی خلاصه نشده است.
جذاب ترین فناوری های صنعت گوشی های موبایل که آینده درخشانی دارند
در ادامه به بررسی جدیدترین و جذابترین فناوریهایی میپردازیم که در حال حاضر در صنعت گوشی موبایل بسیار داغ بوده و از پتانسیل بالایی برای استفاده از گوشیهای آینده برخوردار هستند. در این لیست البته اثری از هوش مصنوعی مشاهده نخواهیم کرد.
باتری های گرافن و حالت جامد
تقریبا تمامی دستگاههای الکترونیکی مدرن از باتریهای لیتیوم یون بهره میبرند. قدمت این باتریها به دهه 70 میلادی بازگشته و نخستین استفاده تجاری از آنها نیز مربوط به دهه 90 میلادی است. از آن زمان تا به امروز بشر در حال استفاده از این فلز ارزشمند برای تامین انرژی دستگاههای خود بوده و اکنون محدودیتهای آن یکی پس از دیگری در حال آشکار شدن هستند.
دستگاههای هوشمند جدید در مقایسه با قبل بهمراتب قدرتمندتر بوده و کارآیی بیشتری دارند. با این وجود تعبیه تراشههای سریع و نمایشگرهای بزرگ در گوشیها، تبلتها و دیگر دستگاههای الکترونیکی مدرن نیازمند فضای بیشتر است. با این وجود بخش عمدهای از فضای داخل دستگاههای مدرن توسط باتریهای لیتیوم یون اشغال شده است.
به این ترتیب، باتریهای لیتیوم یون که زمانی یکی از مهمترین پیشرانههای صنایع و فناوریهای الکترونیکی به شمار میرفتند، اکنون به پاشنه آشیل آن تبدیل شده و به پایان عمر خود نزدیک میشوند. باتریهای حالت جامد و مبتنی بر گرافن مهمترین جانشینهای باتریهای لیتیوم یون هستند که نه تنها چگالی انرژی بالاتری دارند؛ بلکه عمر بیشتر و سرعت شارژ بالاتری را نیز ارائه میدهند.
در صورتی که سرمایهگذاریها در این فناوری جدید ادامهدار باشند میتوان انتظار داشت که در آینده نزدیک یک بار شارژ گوشی های موبایل تنها 10 دقیقه یا کمتر به طول بینجامد و قادر باشد چندین روز هم نیاز به شارژر را برطرف کند.
شارژ واقعا بیسیم
شاید شما هم مثل من همعقیده باشید که شارژرهای بیسیم کنونی واقعا بیسیم نیستند؛ زیرا داک شارژ آنها که گوشیمان از طریق آن شارژ میشود همچنان با سیم به برق متصل است.
شارژ بیسیم واقعی شارژی است که در آن بتوان بدون نیاز به قرار دادن گوشی در محلی خاص آن را صرفا از طریق انتقال انرژی محیطی شارژ کرد. این فناوری جذاب امروزه با نام شارژ از راه دور (Over-the-Air Charging) شناخته شده و کمپانیهایی مثل شیائومی یا موتورولا بهطور فعال مشغول کار روی آن هستند.
دلیل اصلی آن که فناوری شارژ واقعا بیسیم هنوز فراگیر نشده آن است که انتقال انرژی از طریق هوا و محیط بهمراتب سختتر و آهستهتر از انتقال انرژی توسط کابل است. در این زمینه بار دیگر جا دارد به اهمیت باتریهای گرافنی اشاره کنیم که در صورت توسعه یافتن میتوانند به دلیل رسانایی بالا انرژی بیشتری از محیط دریافت کرده و شارژ واقعا بیسیم را امکانپذیر کنند.
ورقهای شیشهای بهشدت مقاوم و منعطف
یکی از بزرگترین موانع استقبال گسترده از گوشیهای تاشو شکنندگی صفحه نمایشهای منعطف این دستگاهها و دوام پایین شیشه و لولای آنهاست. به این ترتیب حتی اگر تمامی مشکلات کنونی این دستگاهها را نیز برطرف کنیم تا زمانی که نتوانیم صفحه نمایشهایی باریک، بادوام و انعطافپذیر تولید کنیم، نمیتوان به درخشش دستگاههای تاشو در آینده چندان امیدوار بود.
دلیل دشواری تولید یک نمایشگر مقاوم و انعطافپذیر این است که مقاومت و انعطافپذیری عموما خلاف یکدیگر عمل میکنند؛ بهطوری که برای دستیابی به یکی باید دیگری را قربانی کرد. با این وجود به نظر میرسد در سالهای اخیر کمپانیهای فعال در این حوزه توانستهاند به دستاوردهای مهمی در زمینه ساخت پانلهای انعطافپذیر و مقاوم برسند.
بهطور خاص، کمپانی کورنینگ که تولیدکننده ورقهای شناختهشده گوریلا گلس است بهتازگی از برنامه خود برای تولید ورقهایی بسیار باریکتر و بادوامتر از قبل خبر داده که در نسل آینده گوشیهای تاشو اندرویدی به کار خواهند رفت.
این دسته پانلها نیز میتوانند از جمله مهمترین فناوری های جدید صنعت گوشی های موبایل باشند که ما را به آینده این صنعت بسیار امیدوار میکنند.
بزرگنمایی نوری پیوسته برای فاصلههای زیاد
اکثر گوشیهای پرچمدار و پریمیوم مدرن از سه لنز دوربین یا بیشتر در ماژول اصلی خود استفاده میکنند که عموما متشکل از یک لنز عریض، یک لنز فوق عریض و یک لنز تله فوتو است. این مساله اما به هیچ عنوان ایدهآل نیست؛ زیرا این لنزها همگی فاصله کانونی ثابت داشته و ممکن است کیفیت ویدیوها و عکسهای ثبتشده توسط گوشی در سطوح مختلف بزرگنمایی را کاهش دهند.
همین مساله است که باعث میشود عکسهای ثبتشده در یک سطح ثابت بزرگنمایی کیفیت خوبی داشته باشد؛ اما سایر سطوح بزرگنمایی قادر به ارائه چنین کیفیتی نباشند. برای مثال اگر گوشی شما به یک لنز تله فوتو با بزرگنمایی نوری سه برابری مجهز باشد، بزرگنمایی 2.9 برابری روی تصویر احتمالا کیفیت پایینتری نسبه به بزرگنمایی 3X خواهد داشت؛ زیرا با انتخاب بزرگنمایی سه برابری گوشی شما بهطور خودکار لنز تله فوتو را فعال کرده از آن استفاده میکند.
در حال حاضر راهکار برطرف کردن این مشکل در دوربین گوشیهای موبایل استفاده از دوربینهای باکیفیت و کراپ کردن تصاویر بهصورت دیجیتالی است که البته مشکل را صرفا موقتی برطرف میکند؛ زیرا راهکار دائمی غلبه بر این مشکل دستیابی به بزرگنمایی نوری پیوسته برای فواصل دور است که نیاز به استفاده از دوربینهای متعدد را از بین برده و میتواند با تنها یک دوربین کاربری تمامی ماژولها را ارائه دهد.
برای مثال LG Innotek در رویداد CES 2023 از نخستین ماژول دوربین با قابلیت ارائه بزرگنمایی نوری پیوسته 4 تا 9 برابری رونمایی کرد. این دوربین دامنه بزرگنمایی بیشتری نسبت به سونی اکسپریا 1 مارک 6 داشت که بزرگنمایی پیوسته بین 3.5X تا 7.1X را ارائه مینمود.
راهکار دیگری که میتواند مشکل عدم پیوستگی در سطوح مختلف بزرگنمایی در گوشیهای موبایل را برطرف کند، استفاده از لنزهای جمعشونده (تلسکوپی) شبیه به چیزی است که در دوربینهای DSLR یا بدون آینده شاهدش هستیم. در این حوزه شیائومی در سال 2020 از یک گوشی مجهز به لنز جمعشونده رونمایی کرد و تکنو نیز قرار است در گوشی Tecno Phantom X2 Pro خود بهطور رسمی از این لنزها استفاده کند.
از میان این دو ایده مختلف، استفاده از لنزهای با قابلیت ارائه بزرگنمایی پیوسته بسیار منطقیتر به نظر میرسد؛ زیرا استفاده از اجزای متحرک در طراحی گوشیهای موبایل قبلا تست شده و نتیجهای جز شکست نداشته است!
پانلهای میکرو ال ای دی
طی سالهای اخیر سامسونگ به دستاوردهای فوقالعادهای در زمینه پانلهای MicroLED رسیده و به نظر میرسد بتوان در آینده این پانلها را بهعنوان جایگزین پانلهای ال ای دی دانست. در حال حاضر پانلهای ال ای دی طلایهدار بازار در حوزه صفحه نمایش و پانل آن هستند که دقت رنگ عالی و کنتراستی فوقالعاده دارند. با این وجود بزرگترین مشکلات پانلهای ال ای در در وهله نخست پدیده سوختن پیکسلها (Burn-in) و سپس میزان روشنایی پایینترشان در مقایسه با پانلهای ال سی دی است.
پانلهای میکرو ال ای دی را باید یکی از فناوری های جدید آینده صنعت گوشی های موبایل دانست که ضمن حفظ تمامی مزیتهای صفحه نمایش ال ای دی ایرادات آن را نیز برطرف کرده و با مصرف بسیار پایینتر و کاهش چشمگیر میزان بازتاب نور تجربه بصری کمرقیبی خلق میکنند. در حال حاضر سامسونگ از این فناوری در برخی مدل تلویزیونهای خود استفاده میکند. با این وجود احتمالا زمان زیادی تا بهره بردن از آنها در یک گوشی گلکسی سامسونگ باقی نمانده است.
صفحه نمایشهای کاملا بدون حاشیه
مدتهاست که رندرهای مختلفی از گوشیهای با صفحه نمایش تماما بدون حاشیه در اینترنت منتشر میشوند. با این وجود در عمل تا کنون چنین محصولی هرگز به بازار عرضه نشده؛ زیرا در قسمت جلوی یک گوشی موبایل علاوه بر صفحه نمایش شاهد تعبیه اجزای دیگری مثل حسگر مجاورت، اسپیکر، حسگر نور محیط و از همه مهمتر دوربین سلفی هستیم و این اجزا را نمیتوان بهراحتی مخفی کرد!
حتی اگر گوشیسازان بتوانند با ترفندی تمامی اجزای دیگر بخش جلوی گوشی خود را به جایی دیگر منتقل کنند، دوربین سلفی همچنان باید در قسمت جلو و بالای صفحه نمایش باشد. با این وجود تعبیه آن زیر صفحه نمایش تنها راهکاری به نظر میرسد که میتواند دستیابی به گوشیهای با نمایشگر کاملا بدون حاشیه را دسترسیپذیر کند. تا کنون برخی گوشیهای تاشو و گیمینگ توانستهاند حسگر دوربین را به زیر صفحه نمایش انتقال دهند. با این وجود اکثر این دوربینها کیفیت چندان مناسبی نداشته و فعلا چندان ایدهآل به شمار نمیروند.
در عین حال تقریبا مطمئنیم که با گذر زمان کیفیت این حسگرهای زیر صفحه نمایش نیز افزایش پیدا کرده و بهتدریج گوشیهای هوشمند با حاشیههای بسیار باریک یا فاقد حاشیه فراگیر خواهند شد.
البته برخی از این خلاقیتها و اختراعاتی که در این متن مورد اشاره قرار گرفتند احتمالا به این زودی به صنعت گوشیهای موبایل اضافه نشده و به چندین سال زمان نیاز خواهند داشت. با این وجود هرچقدر هم که طول بکشد، این قابلیتها قادر خواهند بود صنعت گوشیهای موبایل را دگرگون کنند.
source