وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، روز گذشته در کمیسیون توسعه کسب و کارهای دانش بنیان اقتصاد دیجیتال خراسان رضوی، بار دیگر به مضرات فیلترینگ اشاره کرد. ستار هاشمی مدعی شد که کیفیت شبکه و ارتباطات کشور به واسطه فیلترینگ کاهش پیدا کرده است. ادعایی که وزیر ارتباطات دولت سیزدهم یعنی عیسی زارعپور نیز در دوران وزارتش مطرح کرده بود.
اما آنچه در دولتهای قبلی به آن اشاره نمیشد، ضررهای مالی فیلترینگ است که در این روزها زیاد شنیده میشود. آمار تازهای که دکتر هاشمی ارائه داد، «بیش از 50 هزار میلیارد تومان» است. هاشمی در این نشست گفت:
استفاده از فیلترشکنها باعث شده شبکه ما یکی از شبکههای آلوده قلمداد شود که وقتی درخواستها را به سمت سایتهای ارائهدهنده سرویس ارسال میکنیم پاسخ دریافت نشود. ضرر فیلترینگ برای ارتباطات کشور بیش از 50 همت است. یک فضای اقتصادی غیرشفاف نیز شکل گرفته که چند ده هزار میلیارد تومان است.
پیشتر ایرانسل هم اعلام کرده بود که فیلترینگ به این اپراتور در دو سال اخیر 20 هزار میلیارد تومان ضرر زده است. عباسی آرند مدیرعامل ایرانسل در نشست خبری 18 سالگی این اپراتور، اعلام کرده بود:
فیلترینگ در دو سال اخیر حدود 20 هزار میلیارد تومان به ما ضرر زده است و مشکلات زیادی را هم در شبکه ایجاد کرده است. به طور مثال وقتی کاربری از فیلترشکن استفاده میکند، به طور دائمی در حال تبادل اطلاعات بوده و ظرفیت بیشتری از اپراتور را طلب میکند.
در حالی که بیش از 100 روز از آغاز به کار دولت چهاردهم میگذرد، مقامات دولت از جمله وزیر ارتباطات، وزیر اقتصاد و سخنگوی دولت با اشاره به مضرات فیلترینگ از عزم جدی دولت برای رفع محدودیتها حرف میزنند. اما اینکه دقیقا راهکار دولت چیست و چه زمانی عملی میشود، هنوز مشخص نیست. به نظر میرسد که با توجه به حساسیت موضوع، دولت در حال چانهزنی و زمینهسازی برای اقدام به رفع فیلتر بدین شیوه است. اگرچه این رویکرد با توجه به صحنه پیچیده سیاست و تصمیمگیریهای کشور منطقی و عقلانی است، باید به این نکته هم توجه داشت که صبر کاربران هم بالاخره زمانی به سر میرسد.
source
کلاس یوس