افسردگی شایعترین اختلال روانی در قرن حاضر بوده که به طور متوسط حدود ۱۰ درصد از جمعیت کره زمین را گرفتار خود کرده است. این اختلال در ایران رایجتر از میانگین جهانی است که به ۱۴ درصد نیز میرسد! همچنین طبق جدیدترین آمار، نرخ درمان مبتلایان به افسردگی قریب به ۹۰ درصد است.
با این درصد، بیمارانی که برای درمان افسردگی اقدام میکنند، بدون شک از شر مشکل خود خلاص میشوند. فراموش نکنید که کمتر از یکسوم مبتلایان به عارضه افسردگی برای درمان آن اقدام میکنند!
به طور تقریبی ۶۰ درصد از مبتلایان به افسردگی پس از مصرف داروهای ضد افسردگی به مدت ۲ ماه کاهش چشمگیری در علائم خود تجربه کردهاند که در واقع منجر به بهبود خلق و خو و خواب بهتر آنها شده است. متاسفانه ۸۰ درصد از بیماران به دلیل سهل انگاری داروهای ضد افسردگی خود را ظرف ۱ ماه قطع کرده و نتیجهای هم در این باره دریافت نکردهاند.
دلایل ایجاد افسردگی
عارضه افسردگی میتواند تحتتأثیر محیط یا عوامل زیستی باشد، یعنی در اغلب موارد تجربیات و اتفاقات منفی ممکن است منجر به شکلگیری علائم و گاهی دلایل پزشکی شود. اگر در ارتباط با بیماری افسردگی نیاز به مشاوره داشتید، میتوانید با پشتیبانی همکده تماس بگیرید تا همکاران ما با استفاده از روشها و تکنیکهای مربوطه متناسب با نیازتان شما راهنمایی کنند.
در کل رایجترین دلایل ابتلا به افسردگی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- بیوشیمی مغز: در کارکردهای مغز نوروترنسمیترها نقش پررنگ و حیاتی دارند که ناهنجاری عملکرد آنها میتواند باعث ایجاد افسردگی شود.
- تغییرات هورمونی: این مورد بخصوص در بانوان میتواند منجر به افسردگی شود. هر عاملی مانند بلوغ، حاملگی یا بیماریهای مرتبط که موجب تغیر هورمونی شدیدی شود، میتوانند نقش زیادی در ایجاد افسردگی داشته باشند.
- ژنتیک: تحقیقات نشان میدهد در افرادی که خانواده درجه یک مبتلا به افسردگی دارند، احتمال افسردگی بیشتر است.
- تروماهای قدیمی: خیلی مواقع اتفاقات قدیمی مخصوصاً تروماهای دوران کودکی در ایجاد افسردگی نقش بسزایی دارند. دوران کودکی در شکلگیری و هویت فرد تأثیر قابلملاحظهای بر جای میگذارد و تروما در این دوران میتواند در طول زندگی باعث ایجاد مشکلاتی شود.
- ناهنجاری ساختارهای مغز: نقاط معینی در مغز هر کدام وظایف مشخصی بر عهده دارند که ناهنجاری در آنها میتواند سبب ایجاد افسردگی شود.
- مشکلات پزشکی: بسیاری از مشکلاتی همچون کمکاری تیروئید، مشکلات قلبی، بیماریهای صعبالعلاج مانند سرطان و ایدز، دیابت و دردهای مفصلی میتواند به صورت مستقیم و غیرمستقیم موجب ایجاد افسردگی شوند.
- مصرف مواد مخدر و الکل: مصرف مواد مخدر میتواند آسیبهای زیادی را به بدن و مغز وارد کند. این مواد بدون تأثیر مستقیم حتی میتواند منجر به افسردگی شود.
علائم افسردگی
افسردگی انواع مختلفی دارد که هر کدام میتوانند علائم متعددی داشته باشند. این علائم در هر فرد ممکن است فرق داشته باشد. چنانچه از افسردگی یا هر بیماری مرتبط با آن رنج میبرید و به دنبال رهایی از این بیماری هستید، همکده به عنوان یک مرکز خدمات مشاورهای اجتماعی آماده خدمترسانی به شما عزیزان است.
علائم کلی افسردگی شامل موارد زیر هستند:
- احساس غم، غصه، اضطراب یا پوچی
- احساس ناامیدی، بیارزشی یا بدبینی
- تحریکپذیری روانشناختی
- خستگی مفرط و انرژی کم
- ناتوانی در حفظ تمرکز و توجه
- کندی روانی حرکتی
- اختلال در به خواب رفتن
- تغییر در اشتها
- دردهای مزمنی
بهترین راههای درمان افسردگی
درمان افسردگی میتواند شامل ترکیبی از رویکردهایی که با نیازهای فرد متناسب است، باشد. عمل کردن به این رویکردها به بیماران کمک میکند که بهترین نتیجهها را دریافت کنند.
۱- درمان شناختی رفتاری(CBT)
درمان شناختی رفتاری یا CBT میتواند جزو مؤثرترین درمانها برای افسردگی باشد. این روش درمانی، روانشناختی ساختاریافتهای است که تشخیص بالایی در تأثیر طرز فکر و عمل دارد. افکار مزاحم و رفتارهای مضر و منفی تأثیر زیادی در اینکه شما بیشتر احساس افسردگی کنید، دارند.
این افکار و رفتارها جلوگیری زیادی از بهبودی شما میکنند. خوشبختانه روش CBT میتواند در کاهش افکار و رفتارهای منفی کمک زیادی به شما بکند و افسردگیتان را بهبود ببخشد.
۲- رفتار درمانی
روش مهمی که به عنوان بخشی از CBT استفاده میشود، رفتار درمانی است. این روش برخلاف CBT که سعی دارد باورها و نگرشها را تغییر بدهد، در واقع روی فعالیتهایی متمرکز است که خوشایند یا رضایتبخش هستند. هدف رفتاردرمانی معکوس الگوهای اجتناب، کنارهگیری و بیتحرکی که باعث بدتر شدن افسردگی میشوند، است.
۳- درمان بین فردی (IPT)
درمان بین فردی یا IPT یک درمان روانشناختی ساختاریافتهای است که بیشتر روی مشکلات در روابط شخصی و مهارتهای موردنیاز متمرکز میشود و با آنها مقابله میکند. IPT میتواند به شما کمک کرده تا الگوهایی که باعث میشوند افسردگیتان را بدتر کند، بهتر تشخیص دهید و بتوانید بیشتر روی موارد زیر متمرکز شوید:
- بهبود روابط
- کنار آمدن با غم
- یافتن راههای جدید برای کنار آمدن با دیگران
۴- درمان شناختی مبتنی بر آگاهی ذهنی(MBCT)
این روش با مدیتیشن آگاهی ذهن به بیمار افسرده کمک میکند تا سریعتر درمان شود. MBCT به شما کمک میکند تا روی لحظه حال بدون اینکه سعی کنید آن را تغییر دهید، متمرکز شوید. با استفاده از این راهکار یاد میگیرید که روی احساسات فیزیکی مانند تنفس و حتی احساسات و افکار خود متمرکز شوید.
MBCT میتواند در موارد زیر کمک شایانی به شما بکند:
- سرگردانی در افکاری که به آینده یا گذشته ربط دارند.
- شما را از افکار و احساسات ناخوشایند دور میکند.
۵- دارو برای درمان افسردگی
داروهای افسـردگی به طور قابلتوجهی میتوانند افسـردگی متوسط تا شدید و بسیاری از اختلالات اضطرابی را درمان کنند. با مصرف داروهای افسردگی شاید مدتی طول بکشد تا شاهد نتیجه اثربخش آنها شوید. به طور کلی داروهای ضدافسردگی حداقل ۲ هفته زمان میبرند تا شروع به کمک کنند. پس از ۴ تا ۶ هفته علائم افسردگی شما احتمالاً شروع به بهبودی میکنند.
۶- تغییرات در سبک زندگی
روش دیگری که میتواند نقش بسیار خیلی مهمی در درمان افسـردگی داشته باشد، تغییرات در سبک زندگی است. از مواردی که میتواند اثرات مثبتی روی وضعیت روحی فرد داشته باشد، میتوان به ورزش منظم، تنظیم الگوی خواب، بهبود رژیم غذایی با تمرکز بر مصرف مواد غذایی سالم و متعادل اشاره کرد. همچنین متمرکز شدن روی فعالیتهای آرامبخشی مانند مدیتیشن یا یوگا میتواند تأثیر فوقالعاده چشمگیری در کاهش استرس داشته باشد.
۷- شوک درمانی(ECT)
برای درمان افسـردگی در برخی موارد از روش شوک درمانی استفاده میشود که از طریق اعمال جریان الکتریکی روی مغز اثر میگذارد. برای بیمارانی که روشهای زیادی را رفته یا اینکه داروهای زیادی مصرف کرده؛ ولی نتیجهای نگرفتهاند؛ روش شوک درمانی میتواند برای آنها مفید باشد. شایان ذکر است که شوک درمانی حتماً باید توسط پزشکان و متخصصان مجرب و تحت نظارت آنها انجام شود.
۸- تحریک مغناطیسی مغز(TMS)
یک روش درمانی غیرتهاجمی که برای درمان افسـردگی مورد استفاده قرار میگیرد، تحریک مغناطیسی مغز (TMS) است. TMS برای تحریک نواحی خاصی از مغز در واقع از میدانهای مغناطیسی استفاده میکند. TMS با تأثیر روی فعالیت نواحی مغزی که با افسـردگی مرتبط است، میتواند باعث بهبود علائم افسردگی شود.
نیاز به مشاوره روانشناسی دارید؟
اگر به دنبال مشاوره تخصصی در زمینه روانشناسی هستید، تیم مجرب همکده آماده همراهی شماست. برای ارتباط با کارشناسان:
🔹 روی لینک پشتیبانی همکده کلیک کنید.
🔹 عدد ۳۵ را به سامانه ۱۰۰۰۵۵۵۵ پیامک کنید.
🔹 با شماره ۰۲۱۹۱۰۸۹۴۰۸ تماس بگیرید.
همکده، همراه مطمئن شما در مسیر آرامش. / ۴۰۹۶۹۹
source