شب قدر ۱۴۰۳ چه روزی است؟ تاریخ شب قدر در سال ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴

شب قدر ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ در دو تقویم مختلف خواهد بود. امسال بخشی از شب های قدر در سال ۱۴۰۳ و بخشی دیگر در سال ۱۴۰۴ اتفاق می افتد. تمام شبهای قدر ماه رمضان ۱۴۰۳ – ۱۴۰۴ در ایام عید نوروز خواهد بود که تعطیل رسمی در تقویم ایران می باشد.

شب قدر 1403 چه روزی است؟ تاریخ شب قدر در سال ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴

تاریخ شب قدر ماه رمضان ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴

شب قدر نوزدهم رمضان ۱۴۰۳ مصادف است با پنجشنبه ۳۰ اسفند ۱۴۰۳ که به شب اول قدر و شب ضربت خوردن حضرت علی علیه السلام معروف است.

تاریخ شب قدر بیست و یکم ماه رمضان ۱۴۰۴ برابر با شنبه ۲ فروردین ۱۴۰۴ که سالروز شهادت حضرت علی علیه السلام است.

شب قدر بیست و سوم رمضان ۱۴۰۴ برابر با دوشنبه ۴ فروردین ۱۴۰۴ خواهد بود.

تقویم شب قدر ماه رمضان ۱۴۰۳ – ۱۴۰۴

شب قدر نوزدهم رمضان ۱۴۰۳ : پنجشنبه ۳۰ اسفند ۱۴۰۳

شب قدر بیست و یکم ماه رمضان ۱۴۰۴: شنبه ۲ فروردین ۱۴۰۴

شب قدر بیست و سوم رمضان ۱۴۰۴: دوشنبه ۴ فروردین ۱۴۰۴

اهمیت شبهای قدر

همانطور که می دانید، شب قدر، یکی از مقدس‌ترین شب‌های ماه رمضان در نزد مسلمانان است که با احیا و قرآن گرفتن بر سر سپری می شود. شب قدر فرصتی برای عبادت، دعا و توبه است و مومنان این شب را به عبادت و دعا می‌گذرانند تا برکات و رحمت خداوند را جلب کنند.
شب نوزدهم، بیست و یکم و بیست و سوم ماه رمضان به دلیل شهادت حضرت علی ع برای شیعیان از اهمیت دوچندان برخوردار است.

از منظر قرآن کریم، اعمال، رفتارها‌ و حتی ارزش و بهای هر چیز بر اساس مقیاس و محک الهی سنجیده می‌شوند. لذا خداوند متعال در آیاتی از سوره قدر در قرآن کریم می فرماید:

«لَیلَهُ الْقَدْرِ خَیرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْر»

که حضرت امام سجاد (ع) در دعای ۴۴ صحیفه سجادیه فرموده‌اند:

«(عبادت و بندگی در) شبی از شبهای آن، آن را برابر با (عبادت در) شبهای هزار ماه قرار داد. (چون خیرات و برکات و سودهای دینی و دنیوی در آن است) و آن را شب قدر نامید.»
کل قرآن به طور یک جا، یکبار در شب قدر بر پیامبر اسلام (ص) نازل شده است. علاوه بر این قرآن در طول دوران بعثت نبی مکرم اسلام نیز در طی ۲۳ سال به تدریج در مواقع مختلف توسط جبرئیل بر آن حضرت فرود آمده است.

به فرموده امیرالمومنین حضرت علی (ع): «شب قدر در هر سالی هست، در این شب امور همه سال (و تقدیرها و سرنوشتها) فرو فرستاده میشود. پس از درگذشت پیامبر (ص) علیه و آله نیز این شب صاحبانی دارد.»

از جمله ویژگی‌های شب قدر چنین است که داوند بلند مرتبه در این شهر مقدرات و سرنوشت انسان‌ها را برای یک سال آینده همچون زندگی و مرگ، درآمد یا قرار گرفتن در تنگدستی، نیکبختی یا نگونبخت، وقوع رویدادهای مبارک و یا شیطانی، انجام بندگی خدای بزرگ و یا حتی گناهان و خطاها تعیین می‌شود.

اعمال مشترک

اوّل: غسل

علامه مجلسی در جایی نقل کرده است:

مناسب‌تر آن است در شب‌های قدر غسل را همزمان با غروب آفتاب انجام داده و نماز مغرب در حالی خوانده شود که غسل شب قدر انجام گردیده است.»

دوم: خواندن دو رکعت نماز

خواندن دو رکعت نماز که در هر رکعت پس از خواندن سوره حمد، هفت با سوره توحید (قل هو الله احد) را خوانده و پس از دادن سلام در پایان رکعت دوم و خاتمه یافتن نماز، ۷۰ بار این عبارت خوانده شود:

«اَسْتَغْفِرُ اللّهَ وَاَتُوبُ اِلَیْهِ»

حضرت محمد رسول مکرم اسلام (ص) فرموده‌اند:

«کسی که در شب قدر این عمل را انجام دهد، از جای خود بلند نمی‌شود، الا اینکه خداوند بلند مرتبه او و پدر و مادرش را آمرزیده و همچنین ملائک را مکلف می‌کند که تا یک سال آینده در کارنامه عمل وی کارهای نیک ثبت کنند.»

سوم: باز کردن قرآن و قرائت دعای مخصوص که در ادامه می آید

اَللّهُمَّ اِنّی اَسْئَلُکَ بِکِتابِکَ الْمُنْزَلِ وَ ما فیهِ وَ فیهِ اسْمُکَ الاْکْبَرُ وَاَسْماَّؤُکَ الْحُسْنی وَ ما یُخافُ وَ یُرْجی اَنْ تَجْعَلَنی مِنْ عُتَقاَّئِکَ مِنَ النّارِ

باب الها از تو خواهانم به حق کتابی که فرو فرستاده‌ای و هر آنچه که در آن است، و هرچه در آن از اسماء مقرب و بزرگ تو آورده شده، و هر آنچه که به واسطه آنها بشارت و انزال را بیان کرده ای، مرا در گروه افرادی قرار ده که از عذاب آخرت آزاد شده‌ام.
در این هنگام هر حاجت و خواسته‌ای که دارد از خدا درخواست کند.

آداب نماز خواندن و قرآن بر سر گرفتن

حضرت امام جعفر صادق (ع) فرمودند، در این هنگام قرآن را بر روی سر قرار داده و بگوید:

«اَللّهُمَّ بِحَقِّ هذَا الْقُرْآنِ وَ بِحَقِّ مَنْ اَرْسَلْتَهُ بِهِ وَ بِحَقِّ کُلِّ مُؤْمِنٍ مَدَحْتَهُ فیهِ وَ بِحَقِّکَ عَلَیْهِمْ فَلا اَحَدَ اَعْرَفُ بِحَقِّکَ مِنْکَ»

ای خدای بزرگ به حق این قرآن و به حق کسی که قرآن را بر او نازل کردی، و به حق مومنی که در آیات قرآن ستایش او را بیان کرده و به حق حقی که از تو بر گردن ایشان است. چرا که هیچ موجودی نیست که حق تو را بیشتر از تو شناخته باشد.
همچنین بخوانید: سالروز وفات حضرت زینب (س) در سال ۱۴۰۳

سپس ده مرتبه بگوید:

ده مرتبه: بِکَ یا الله

ده مرتبه: بِمُحَمَّدٍ

ده مرتبه: بِعلیٍّ

ده مرتبه: بِفاطِمَهَ

ده مرتبه: بِالحَسَنِ

ده مرتبه: بِالحُسَین ِ

ده مرتبه: بِعلیّ بنِ الحُسین

ده مرتبه: بِمُحَمَّدِ بنِ عَلِیٍّ
ده مرتبه: بِجَعفَر بنِ مُحَمَّدٍ

ده مرتبه: بِموُسی بنِ جَعفَر ٍ

ده مرتبه: بِعلیِّ بنِ مُوسی

ده مرتبه: بِمُحَمَّدِ بنِ عَلِیٍّ

ده مرتبه: بِعَلِیِّ بنِ مُحَمَّدٍ

ده مرتبه: بِالحَسَنِ بنِ عَلِیٍّ

ده مرتبه: بِالحُجَّهِ.

پس از آن هر آرزو و نیت قلبی که دارد از خداوند درخواست کند و لازم است در هنگام گفتن همه این اذکار، به طور کامل حضور قلب داشته و همه حواس و توجه خود را به خداوند متعال معطوف کند. توصیه می‌شود در صورتی که بخواهید توسل و یا مصیبت ائمه را بیان کنید، پیش یا پس از انجام این دعا بوده و در میانه دعا نگویید که دعا به طور پیوسته خوانده شود.

پنجم: زیارت امام حسین (ع)

به بیان علامه مجلسی، انجام زیارت قبر حضرت اباعبدالله الحسین در هر کدام از سه شب قدر مستحب موکد می‌باشد. همچنین در حدیثی ذکر شده که زیارت امام حسین (ع) در شب قدر اعث بخشش گناهان و معصیت‌ها می شود. حتی اگر امکان رفتن به زیارت را نداشتید، می‌توانید به نیت زیارت از راه دور به آن حضرت سلام کنید.

ششم: احیاء داشتن شب های قدر
احیا در شب‌های قدر به این معناست که تا حد ممکن این شب پربرکت را تا سپیده دم صبح بیدار بوده و با انجام دعا و راز و نیاز با خدای متعال به واسطه قرائت قرآن، شرکت در محافل سخنرانی مذهبی، بیان سوالات و دریافت جواب‌های مذهبی و یا حتی خواندن کتاب دینی و تفسیری از علما و بزرگان آن را سپری کند.

هفتم: اقامه ۱۰۰ رکعت نماز
در شب احیا خواندن رکعت نماز توصیه شده است. به شکلی که در هر دو رکعت به یک سلام ختم شود. این عمل ثواب و خیرات زیادی داشته و بهتر آن است در صورتی که از قدرت جسمانی خوبی برخوردار است، در هر رکعت پس از خواندن سوره حمد، ۱۰ با سوره توحید یا قل هو الله خوانده شود.

هشتم: خواندن دعایی که حضرت زین العابدین (ع) در شب های قدر آن را می خواندند.

حضرت امام سجاد (ع) خواندن این دعا را در شب قدر توصیه فرموده‌اند:

«اَللّهُمَّ اِنّی اَمْسَیْتُ لَکَ عَبْداً داخِراً لا اَمْلِکُ لِنَفْسی نَفْعاً وَلا ضَرّاً

وَلا اَصْرِفُ عَنْها سُوَّءاً اَشْهَدُ بِذلِکَ عَلی نَفْسی

وَاَعْتَرِفُ لَکَ بِضَعْفِ قُوَّتی وَقِلَّهِ حیلَتی فَصَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ

وَاَنْجِزْ لی ما وَعَدْتَنی وَجَمیعَ الْمُؤْمِنینَ وَالْمُؤْمِناتِ مِنَ الْمَغْفِرَهِ فی هذِهِ اللَّیْلَهِ

وَاَتْمِمْ عَلَیَّ ما اتَیْتَنی فَاِنّی عَبْدُکَ الْمِسْکینُ الْمُسْتَکینُ الضَّعیفُ الْفَقیرُ الْمَهینُ

اَللّهُمَّ لا تَجْعَلْنی ناسِیاً لِذِکْرِکَ فیما اَوْلَیْتَنی

وَلا غافِلاً لاِِحْسانِکَ فیما اَعْطَیْتَنی وَلا ایِساً مِنْ اِجابَتِکَ وَاِنْ اَبْطَاَتْ عَنّی

فی سَرّاَّءَ اَوْ ضَرّاَّءَ اَوْ شِدَّهٍ اَوْ رَخاَّءٍ اَوْ عافِیَهٍ اَوْ بَلاء اَوْ بُؤْسٍ اَوْ نَعْماءَ

اِنَّکَ سَمیعُ الدُّعاَّءِ»

نهم: طلب آمرزش گناهان و دعا برای امور دنیوی و اخروی

علامه مجلسی در جایی ذکر کرده‌اند:

«برترین اعمال در شب قدر درخواست مغفرت و آمرزش الهی از گناهان و معصیت‌ها و همچنین دعا و بیان خواسته‌ها برای کارهای دنیایی و پس از مرگ است. بهتر آن است که این اعمال برای خود و پدر و مادر انجام شده و در عین حال سایر مومنین چه در قید حیات بوده و یا از دنیا رفته باشند نیز نیت شود.»

source

توسط petese.ir