سنا روند بازارهای جهانی را بررسی کرد؛
نوسان بازارها در سایه جنگ تجاری و نگرانی از رکود جهانی
بورس
فصل اقتصاد – در حالی که تنشهای تجاری میان آمریکا و چین وارد فاز جدیدی شده و سایه رکود بر اقتصاد جهانی سنگینی میکند، بازارهای جهانی شاهد نوسانات چشمگیری هستند. از افت قیمت طلا و نفت گرفته تا کاهش چشمگیر بهای فولاد و سنگ آهن، سرمایهگذاران در جستوجوی پناهگاههای امن، با چالشهای متعددی در بازارهای کالایی مواجهاند.
افت متوالی طلا در سایه فشار فروش
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه(سنا) ، قیمت هر اونس طلا در معاملات روز دوشنبه به زیر 3,030 دلار سقوط کرد و سومین جلسه متوالی افت خود را به ثبت رساند.
علت اصلی این کاهش، فروش دارایی توسط سرمایهگذاران برای پوشش ضرر در سایر بازارها و مارجین کال شدن اعلام شده است.
افزایش تنشهای تجاری ناشی از تعرفههای گسترده دولت ترامپ، نگرانیها درباره ورود اقتصاد جهانی به رکود را افزایش داده و بر تقاضای پناهگاههای امن مانند طلا نیز اثر گذاشته است.
در عین حال، رئیس فدرال رزرو آمریکا، جروم پاول هشدار داده است که تعرفهها میتوانند به افزایش تورم و کاهش رشد اقتصادی منجر شوند و مسیر سیاستگذاری پولی را پیچیدهتر کنند.
نوسانات شدید نقره با سقوط 16 درصدی در 3 روز
نقره حوالی 30 دلار در هر اونس معامله شد اما همچنان نوسانات زیادی را تجربه میکند. این فلز فقط در 3 جلسه معاملاتی اخیر تا 16 درصد افت را ثبت کرده که عمدتاً ناشی از فروش گسترده سرمایهگذاران در پی ترس از رکود جهانی است.
در حالی که تعرفههای جدید ترامپ بسیاری از کشورها را هدف قرار داده، برخی منابع معدنی مانند نقره، طلا و مس از این مالیاتها مستثنا شدهاند. با این حال، پیشبینی کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو میتواند دوباره به حمایت از فلزات گرانبها بینجامد.
نفت برنت به پایینترین سطح از آوریل 2021 رسید
قیمت اوراق آتی نفت خام برنت بیش از 3 درصد کاهش یافت و به حدود 63.5 دلار در هر بشکه رسید که پایینترین سطح از آوریل 2021 تاکنون است.
افزایش نگرانیها از کند شدن رشد اقتصادی جهانی و کاهش تقاضای انرژی، در کنار تشدید جنگ تجاری آمریکا با چین و سایر کشورها، از عوامل اصلی این افت محسوب میشود.
علاوه بر این، شرکت آرامکو عربستان نیز قیمت نفت صادراتی به آسیا را کاهش داده و افزایش عرضه توسط ائتلاف اوپکپلاس نیز فشار مضاعفی بر بازار وارد کرده است.
فشار رکودی، قیمتها را به کف 7 هفته رساند
قیمت گاز طبیعی در آمریکا به زیر 3.80 دلار به ازای هر MMBtu رسید و به پایینترین سطح در هفت هفته اخیر نزدیک شد.
بهرغم ذخایر کمتر از میانگین (4.3 درصد کمتر از حد معمول)، نگرانیها درباره رکود جهانی و کاهش مصرف انرژی باعث شده تقاضا تحت فشار قرار گیرد.
در ماه مارس، صادرات LNG آمریکا به رکورد 15.8 میلیارد فوت مکعب در روز رسید، اما همزمان تولید در ماه آوریل روندی نزولی گرفته و پیشبینیها نشان از آبوهوای نرمال تا اواسط آوریل دارند.
افت در سایه تولید بالا و تعرفههای سنگین
قیمت اوراق آتی میلگرد فولادی هم در بازار چین به کمتر از 3,200 یوان به ازای هر تن رسید که از ابتدای سال میلادی 4 درصد کاهش داشته است.
افزایش تولید داخلی چین، رشد صادرات و اعمال تعرفههای 54 درصدی از سوی آمریکا بر واردات فولاد چین فضای بازار را تحت تأثیر قرار داده است.
در پاسخ به این شرایط، دولت چین برنامههایی برای اصلاح ساختار صنعت فولاد ارائه داده که شامل کاهش 50 میلیون تنی تولید سالانه و نظارت بر قیمتگذاری و صادرات زیر قیمت میشود.
افت تا کمترین سطح ششماهه
قیمت آتی سنگ آهن در چین به حدود 721 یوان در هر تن رسید؛ کمترین سطح از سپتامبر 2024 تاکنون.
افزایش تنشهای تجاری، تعرفههای متقابل میان آمریکا و چین، و هشدار بانک JPMorgan مبنی بر افزایش احتمال رکود جهانی به 60٪، از جمله عوامل کلیدی افت قیمت هستند.
با وجود افزایش تولید فلز داغ در چین و رشد فعالیت کارخانهای، رکود در بخش مسکن همچنان بر تقاضای سنگ آهن سایه انداخته و ریسک کاهش مصرف در بخش ساختوساز را تقویت کرده است.

source