28 فروردین 1404 ساعت 13:16
در اقدامی بیسابقه، یک نیروگاه هستهای برای نخستین بار در جهان از هوش مصنوعی برای مدیریت عملکرد خود بهره برد. انتظار میرود این دستاورد راه را برای کاربردهای بیشتر هوش مصنوعی در انرژی هستهای هموار کند.
نیروگاه دیابلو کانیون، تنها واحد فعال تولید انرژی هستهای در ایالت کالیفرنیا، در طول تقریباً ده سال گذشته چندین بار با خطر بسته شدن روبرو شده است و ظاهرا تا سال 2029 میلادی به کار خود ادامه خواهد داد. با وجود وضعیت نامطمئن این نیروگاه، تجهیزات هوش مصنوعی پیشرفتهای برای آن خریداری شد که شامل هشت پردازنده گرافیکی بسیار قدرتمند NVIDIA H100 میشود. هدف از این پردازندهها، تأمین نیروی لازم برای یک ابزار هوش مصنوعی جدید است که بهطور خاص برای صنعت انرژی هستهای طراحی شده است.
بکارگیری هوش مصنوعی در یک نیروگاه هستهای برای اولین بار
شرکت PG&E که بهرهبردار نیروگاه دیابلو کانیون است، از توافقی با استارتاپ هوش مصنوعی Atomic Canyon خبر داد و این همکاری را به عنوان نخستین کاربرد هوش مصنوعی مولد در یک نیروگاه هستهای در ایالات متحده آمریکا معرفی کرد.
این ابزار هوش مصنوعی که Neutron Enterprise نامیده میشود، با هدف تسهیل دسترسی کارکنان نیروگاه به گزارشهای فنی و مقررات زمان بهرهبرداری و نگهداری از تأسیسات در نظر گرفته شده است. با این حال، Neutron Enterprise، مسیر را برای استفادههای آتی از هوش مصنوعی در دیابلو کانیون و سایر تأسیسات مشابه باز میکند.
شرکت PG&E هماکنون در حال استقرار سامانه هوش مصنوعی است و نصب تراشههای NVIDIA H100 یکی از مراحل ابتدایی همکاری میان این شرکت و Atomic Canyon محسوب میشود. تری لادردیل، مدیرعامل و یکی از بنیانگذاران Atomic Canyon میگوید «هدف Neutron Enterprise بسیار ساده و کمخطر است و کارکنان دیابلو کانیون با استفاده از آن خواهند توانست اطلاعات مرتبط را به طور موثرتری جستجو کنند. ما در حال حاضر هیچ برنامهای برای بهرهگیری از هوش مصنوعی در راستای مدیریت نیروگاه هستهای نداریم.»
هر دو شرکت PG&E و Atomic Canyon در خصوص محدود ساختن کاربردهای هوش مصنوعی در صنعت هستهای اتفاق نظر دارند، اما آنها احتمال افزایش نقش هوش مصنوعی در آینده را منتفی نمیدانند. به گفته لادردیل، شرکت او در حال مذاکره با دیگر تأسیسات هستهای به منظور یافتن راههایی برای وارد ساختن هوش مصنوعی به عرصه انرژی هستهای است.
در این میان، پرسشهایی پیرامون وجود تدابیر حفاظتی کافی برای تنظیم تعامل این دو فناوری که هر کدام به نوبه خود میتوانند بالقوه خطرناک باشند، همچنان مطرح است. کارشناسان هشدار میدهند که استفاده از هوش مصنوعی در یک محیط هستهای، موضوعی است که نیاز به بررسی دقیقتری دارد.
source