در برنامه تصویری کلینیک بورس مسیر تازه تأمین مالی از بازار سرمایه بررسی شد؛
شرکت پروژهها، بازی برد-برد بازار سرمایه در زمین تولید/ این میزگرد را تصویری ببینید + ویدئو
بورس
فصل اقتصاد – در سالهای اخیر، شرکت پروژهها به یکی از ابزارهای نوین تأمین مالی در بازار سرمایه ایران تبدیل شدهاند؛ مدلی که به سرمایهگذاران اجازه میدهد از ابتدای شکلگیری یک پروژه، شریک سودآوری آن شوند.کلینیک بورس در تازهترین برنامه خود با حضور محمدامین قهرمانی، سرپرست معاونت ناشران و اعضای شرکت بورس اوراق بهادار تهران و بهنام بهزادفر، کارشناس بازار سرمایه ابعاد، چیستی و کارکرد این شرکتها را مورد بررسی قرار داده است. در این برنامه همچنین دیدگاه چند تن دیگر از کارشناسان بازار سرمایه درباره نقش شرکت پروژهها در تامین مالی طرحهای مولد و سودآور اقتصادی ارائه شده است.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه ایران(سنا) ، در بازار سرمایه ایران، شرکتهای پروژهمحور به شرکتهایی اطلاق میشود که با هدف اجرای یک یا چند پروژه مشخص تأسیس میشوند.
این شرکتها، معمولاً بهمنظور تأمین مالی پروژههای بزرگ عمرانی، صنعتی یا انرژی، در بورس یا فرابورس پذیرفته شده و از طریق عرضه سهام یا افزایش سرمایه به جذب منابع مالی اقدام میکنند.
این شرکتها دارای ویژگیهای خاصی هستند که آنها را از سایر شرکتهای بورسی متمایز میسازد.
معمولاً فعالیت آنها به یک پروژه مشخص نظیر ساخت نیروگاه، پالایشگاه یا واحد پتروشیمی محدود میشود. همچنین، اغلب شرکتهای پروژهمحور برای مدتزمان مشخصی تا تکمیل پروژه فعال هستند و پس از آن یا منحل شده یا تغییر کاربری میدهند.
سوددهی این شرکتها نیز عمدتاً پس از بهرهبرداری از پروژه آغاز میشود.
با گسترش نیاز به سرمایهگذاری در پروژههای زیرساختی، شرکتهای پروژهمحور بیش از پیش مورد توجه قرار گرفتهاند و به سرمایهگذاران این فرصت را میدهند که از همان ابتدا در سود یک پروژه واقعی شریک شوند.
در تازهترین قسمت برنامه تصویری «کلینیک بورس»، موضوع چیستی و نحوه فعالیت شرکتهای پروژهمحور بررسی شد.
محمدامین قهرمانی، سرپرست معاونت ناشران و اعضای شرکت بورس اوراق بهادار تهران، در این برنامه توضیح داد: در سالهای اخیر، ابتدا صندوقهای پروژه و سپس شرکتهای پروژهای با دستورالعمل مصوب سازمان بورس شکل گرفتهاند.
او تأکید کرد: تأمین مالی از این مسیر تنها زمانی توجیهپذیر است که پروژهها انتفاعی و دارای بازدهی مشخص باشند.
قهرمانی همچنین با اشاره به مسیرهای متنوع شکلگیری این شرکتها گفت: ممکن است یک شرکت، چند طرح داشته باشد و در نهایت، یکی از آن پروژهها بهصورت مستقل در قالب یک شرکت پروژهای تعریف شود یا اینکه یک شرکت یا هلدینگ به عنوان یک پروژه تعریف شده است.
در ادامه، بهنام بهزادفر، کارشناس بازار سرمایه نیز به ریسکهای بالای این نوع شرکتها اشاره کرد و گفت: بنابراین، مخاطبان آنها عمدتاً سرمایهگذاران حرفهای هستند. هرچند ریسک بالاست، اما همین ریسک میتواند با بازدهی بالا همراه باشد.
مشروح گزارش این میزگرد تصویری را که در قالب برنامه کلینیک بورس تهیه شده در ویدئوی زیر ببینید:

source