اقتصاد۲۴- با پایان دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط، بازارهای مالی داخلی واکنشهای مثبتی نشان دادند. گرچه بازارها روز یکشنبه را با بدبینی نسبت به نتیجه دور چهارم آغاز کردند، اما با ارزیابی مثبت طرفین، به نوعی غافلگیر شدند. گرچه مذاکرات بدون دستیابی به توافق نهایی به پایان رسید، اما با اعلام ادامه گفتوگوها، بازارها سیگنالهایی از امیدواری دریافت کردند.
در بازار ارز، قیمت دلار که پیشتر به دلیل کاهش خوشبینیها افزایش یافته بود، پس از پایان مذاکرات وارد روند نزولی شد و در لحظه نگارش این گزارش به ۸۳ هزار و ۶۰۰ تومان رسیده است.
بازار طلا نیز در پی فشار کاهش اونس جهانی، دلار و سیگنال مذاکرات در روند نزولی بازگشایی شد و به کانال ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی سقوط کرد. در بازار سکه نیز قیمت سکه امامی با ۲۷۵ هزار تومان کاهش، با رقم ۷۴ میلیون و ۸۱۰ هزار تومان به ثبت رسید. سکه بهار آزادی با کاهش یک میلیون و ۱۹۰ هزار تومانی، روی رقم ۷۰ میلیون و ۴۹۰ هزار تومان قرار گرفت. همچنین قیمت نیم سکه و ربع سکه بدون تغییر، بهترتیب با رقمهای ۴۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان و ۲۶ میلیون تومان ثبت شدند. قیمت سکه گرمی نیز با کاهش ۱۰۰ هزار تومانی، با رقم ۱۳ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان به ثبت رسید.
بیشتر بخوانید: قیمت دلار تغییر فاز دارد؛ مرز حمایت شکسته میشود؟
بازار سهام که روزهای اخیر سرخ پوش شده بود، پس از دور چهارم مذاکرات مجدد سبزپوش شد. شاخص کل بورس در روز دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴، با رشد ۷۹ هزار و ۷۹۷ واحدی، معادل ۲.۵۸ درصد بالا رفت و به سطح سه میلیون و ۱۷۰ هزار و ۸۹۰ واحد رسید. شاخص هموزن نیز مانند شاخص کل عملکرد خوبی داشت و با رشد ۱۸ هزار و ۹۵۷ واحدی، معادل ۲.۰۱ درصد افزایش یافت و به سطح ۹۶۴ هزار و ۸۴ واحد رسید.
شاخص کل فرابورس هم رشد ۴۴۵ واحدی را تجربه کرد و با افزایش ۱.۶۴ درصدی در ارتفاع ۲۷ هزار و ۵۸۷ واحدی قرار گرفت.
برزو حقشناس، کارشناس بازار سرمایه درباره واکنش بازارها به دور چهارم مذاکرات به اقتصاد ۲۴ گفت: «همزمان با تعلیق مذاکرات و تند شدن لحن طرفین، بازارها واکنش نرمال نشان دادند. بدین معنا که بازار سرمایه منفی و عرضهها در بورس زیاد شد و این بازار روزهای منفی را تجربه کرد. هرچند این روند منفی چندان زیاد نبود ولی در مقایسه با روند صعودی قوی که شروع کرده بود، در این چند روز قرمزپوش شد.»
وی ادامه داد: «از سوی دیگر قیمت دلار و طلا هم در واکنش به تعلیق و بدبینی نسبت به دور چهارم مذاکرات، یک مقدار افزایش پیدا کردند. هرچند این افزایش چندان قوی نبود ولی هرچه تنشها بالا رفت، آن معادلهای که قبل از بر هم خوردن دور چهار در جریان بود، از بین رفت. از روز جمعه که اعلام شد دور چهارم قرار است از سر گرفته شود، بازارها در روز شنبه و یکشنبه در حالت ابهام قرار گرفتند، یعنی فشار فروش در بورس زیاد شد و طلا و ارز هم در مسیر افزایش قیمت قرار گرفتند. اما پس از اینکه دور چهارم مثبت ارزیابی شد و قرار بر ادامه مذاکرات شد، بازارها واکنش نرمال نشان دادند.»
این کارشناس بازارهای مالی افزود: «با ارسال سیگنال مثبت از مذاکرات، بورس یکدست سبزپوش شد و دلار و طلا نیز از همان ساعاتی که خبر اعلام شد دوباره فشار فروش و کاهش قیمت داشتند. این واکنش هم طبیعی است؛ زمانی که فضای خوشبینی افزایش پیدا کند، بازار سرمایه مثبت میشود، انتظارات تورمی پایین میآید و سرمایهگذاران به دنبال این هستند که داراییهایشان را از طلا و دلار به داراییهایی با رشد بیشتر، مانند سهام، تبدیل کنند که این به نفع بازار است.»
حقشناس در پاسخ به اینکه چرا قیمت دلار مانند دورههای پیشین مذاکرات، کاهش شدیدی نداشت؟ گفت: «علتش این است که ریزش شدیدی را تجربه کرده بود و نسبت به آن کاهشی که از ۱۱۰ هزار تومان به ۷۹ هزار تومان داشت، آنقدر افزایش نداشته است. به همین دلیل هم ریزش زیادی تجربه نکرد و در واقع بخش عمدهای از افت را با همان دور اول مذاکرات تجربه کرد؛ اما طلا به دلیل اینکه اونس جهانی تحت تاثیر اتفاقات اوکراین ریزشی شده است، واکنش متفاوتی نشان داد.»
source