حمید یاری، معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس، در یک نشست مشترک با مدیران ارشد شهری تشریح کرد:



ظرفیت‌های بازار سرمایه در تامین مالی شهرداری‌ها



بورس


ظرفیت‌های بازار سرمایه در تامین مالی شهرداری‌ها

  بزرگنمايي:


فصل اقتصاد – حمید یاری، معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: طی سالیان گذشته ظرفیت‌ها و ابزارهای مالی موثری در بازارسرمایه ایجاد شده که به صورت منفرد یا در ترکیب با یکدیگر، می‌توانند در تامین مالی شهرداری‌ها نقشی موثر ایفا کنند.

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا) ، معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، امروز، چهارشنبه، 24 اردیبهشت 1404، در نشست مشترک معاونان عمرانی شهرداری‌ها، شهرداران مراکز استان‌ها، معاونان شهرداران کلانشهرها و هم‌چنین مدیران بانک شهر، که در محل وزارت کشور و با هدف بررسی راهکارهای تامین مالی شهرداری‌ها و دهیاری‌ها برگزار شده بود، ظرفیت‌های بازار سرمایه را در تامین مالی شهرداری‌ها تشریح کرد.
حمید یاری، در این نشست گفت: شهرداری‌ها و دهیاری‌ها به عنوان نهادهای اجرایی محلی، نقش حائز اهمیتی در توسعه زیرساخت ها، ارتقای کیفیت زندگی شهروندان و گسترش رفاه اجتماعی ایفا می‌کنند.
اقدامات سازمان بورس برای تسهیل تامین مالی شهرداری‌ها
او توضیح داد: سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان نهاد ناظر بازار سرمایه، در سالیان اخیر ظرفیت‌ها و ابزارهای مالی موثری را برای تامین مالی ایجاد کرده است.
او گفت: ابزارهای مالی طراحی شده در بازار سرمایه، از این قابلیت برخوردار است که به‌صورت منفرد یا در ترکیب با یکدیگر، ابزارهای نوینی را برای تامین مالی در اقتصاد ایران پدید آورند.
به گفته او، در حال حاضر، بیش از هزار نهاد مالی فعال در بازار سرمایه حضور دارند که می‌توانند، اقدامات موثری را برای افزایش نقش بازار سرمایه در تامین مالی شهرداری‌ها انجام دهند.
ابزارهای موثر بازار سرمایه در تامین مالی شهرها
معاون نظارت بر بورس ها و ناشران سازمان بورس با اشاره به این‌که موضوع تامین مالی شهرداری‌ها از گذشته‌های دور مطرح بوده، تاکید کرد: در حال حاضر، صندوق‌های سرمایه‌گذاری تخصصی در حوزه‌های شهری و روستایی و هم‌چنین مدل‌های مشارکت عمومی-خصوصی برای کمک به این فرایند وجود دارد.
به گفته یاری؛ از جمله ابزارهای دیگری که در سطح بین‌المللی کاربرد دارد و در ایران نیز مورد بهره‌برداری قرار گرفته‌، مدل‌های تامین مالی جمعی است که در مجموع با هدف پوشش‌دهی به نیازهای تامین مالی در بخش‌هایی با مقیاس کوچک‌تر طراحی شده‌اند.
معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس با اشاره به جذابیت‌های این روش تامین مالی، اعلام کرد: طی سالیان گذشته بیش از 1230 طرح از این طریق تامین مالی شده‌اند.
مروری بر تجربه جهانی
یاری تاکید کرد: بسیاری از مدل‌های تامین مالی جمعی در سطح جهانی از شهرداری‌ها آغاز شده‌اند، یعنی در بخش‌هایی از شهر که نیازی احساس می‌شده و مردم نیز برای مرتفع کردن آن مشکل، مشارکت و مبالغی را جمع‌آوری کرده‌اند.
او توضیح داد: از جمله نمونه‌های بین‌المللی می‌توان به پروژه کاشت درخت در اوهایو، توسعه مسیرهای دوچرخه سواری در هلند، بازسازی فضاهای عمومی و باستانی شهرها و توسعه زیرساخت‌های شهری در آلمان اشاره کرد.
معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس افزود: این فرآیند مزایای متعددی برای شهرها به همراه دارد که از جمله می توان به نقش‌آفرینی پررنگ‌تر شهروندان در روند توسعه، افزایش حس تعلق و مشارکت جمعی، کاهش وابستگی به بودجه‌های دولتی و ارتقاء شفافیت و نظارت عمومی اشاره کرد.
معرفی چند زیرساخت دیگر بازار سرمایه در تامین مالی
یاری در عین حال توضیح داد: بسیاری از شرکت‌های وابسته به برخی نهادها، می‌توانند فرآیند IPO را طی و وارد بازار سرمایه شوند.
معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس تاکید کرد: بهره‌گیری از ظرفیت گواهی صرفه‌جویی انرژی نیز از دیگر ابزارهایی است که قابلیت استفاده دارد.
آمارها چه می‌گویند؟
او با اشاره به آمار انتشار اوراق شهرداری‌ها در بازار سرمایه توضیح داد: در سال 97 صرفا 2 همت اوراق شهرداری را از طریق بازار سرمایه پذیرش شد اما این رقم در سال گذشته به 11.8 همت افزایش یافته است.
موانعی که رفع شد
یاری گفت: در این زمینه، برخی موانع و مشکلات وجود داشت که سبب کاهش جذابیت این اوراق می‌شد، لیکن با مصوبه شورای عالی بورس در تاریخ 10 مهرماه سال گذشته،شرایط تسهیل شد.
به گفته او، طبق مصوبه شورای عالی بورس، مقرر شد؛ «حداکثر 5 درصد از نصاب مجاز سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت منتشر شده توسط دولت با تضمین سازمان برنامه و بودجه می‌تواند به خرید اوراق منتشر شده توسط شهرداری‌ها با تضمین سازمان برنامه و بودجه اختصاص یابد».
مطالبات و خواسته‌های سازمان بورس
معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: سازمان بورس خواستار آن است که صورت‌های مالی شهرداری‌ها به صورت منظم و به موقع افشا شوند تا بررسی موضوعات در چارچوب وظایف قانونی امکان‌پذیر باشد.
معرفی ظرفیت‌های شهرداری‌ها به فعالان بازار سرمایه
او افزود: قرار شده با همکاری کانون نهادهای سرمایه‌گذاری، برنامه‌ای مشترک تدوین شود تا شهرداری‌ها ظرفیت‌های خود را به فعالان بازار سرمایه معرفی کنند.
یاری تاکید کرد: سازمان بورس آمادگی دارد با بهره‌گیری از ابزارهای موجود یا در صورت لزوم با طراحی ابزارهای ترکیبی و راهکارهای نوین، بتواند در مسیر تامین مالی پایدار و اثربخش شهرداری‌ها و دهیاری‌ها اقدامات موثر و راهگشایی انجام دهد.







source

توسط petese.ir