سنا بازارهای جهانی را بررسی می‌کند؛



جهش نرخ طلا و نقره و سقوط قیمت نفت و گاز طبیعی در پی تحولات ژئوپلیتیک



بورس


جهش نرخ طلا و نقره و سقوط قیمت نفت و گاز طبیعی در پی تحولات ژئوپلیتیک

  بزرگنمايي:


فصل اقتصاد – در شروع هفته‌ای پرنوسان برای بازارهای جهانی، قیمت نفت برنت با سقوطی بی‌سابقه به پایین‌ترین سطح چندماهه رسید، در حالی‌که طلا و نقره با تکیه بر ضعف دلار آمریکا صعود قابل‌توجهی را تجربه کردند. گاز طبیعی نیز در پی افزایش تولید و کاهش شدت گرما افت کرد، و در بازارهای فلزی، فولاد چین همچنان زیر فشار تقاضای ضعیف و سیاست‌های ضددامپینگ ایالات متحده نوسان دارد.

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا) ، بازارهای سهام جهانی در فضایی نوسانی حرکت می‌کنند. از یک‌سو، کاهش تنش‌ها در خاورمیانه و بهبود در فضای مذاکرات تجاری ایالات متحده با کشورهای مهمی چون چین، هند، مکزیک و ویتنام، سبب افزایش ریسک‌پذیری در میان سرمایه‌گذاران شده است. از سوی دیگر، انتظار برای کاهش نرخ بهره از سوی فدرال رزرو آمریکا در واکنش به داده‌های به‌نسبت ضعیف بازار کار، چشم‌انداز سیاست پولی را به سمت تسهیل سوق داده است. در همین حال، نگرانی‌ها پیرامون وضعیت مالی دولت ایالات متحده، تنش‌های تجاری جدید و تهدید ترامپ به اعمال تعرفه‌های گسترده‌تر، هم‌چنان بر بازارها سایه افکنده است.
نفت برنت
قیمت آتی نفت برنت تا حدود 66.6 دلار در هر بشکه کاهش یافته است؛ سطحی که پس از افت بیش از 13 درصدی در هفته گذشته – بدترین عملکرد هفتگی از مارس 2023 – به دست آمده است. عامل اصلی این کاهش، تداوم آتش‌بس میان اسرائیل و ایران است که نگرانی‌ها از گسترش درگیری در خاورمیانه را کاهش داده و فشار فروش در بازار نفت ایجاد کرده است. در همین حال، منابع خبری از تصمیم احتمالی اوپک پلاس برای افزایش 411 هزار بشکه‌ای تولید روزانه در ماه آگوست حکایت دارند که پس از افزایش مشابهی در جولای اعمال خواهد شد. از جنبه ژئوپلیتیک، با وجود آتش‌بس، مقامات ایرانی نسبت به دوام آن ابراز تردید کرده‌اند و در صورت ازسرگیری درگیری‌ها، تهدید به اقدام متقابل کرده‌اند. در کنار این تحولات، ترامپ اعلام کرده ممکن است، برخی تحریم‌ها علیه ایران را کاهش دهد. هم‌چنین، بازار نفت با دقت تحولات تجاری پیش‌رو، به‌ویژه ضرب‌الاجل 9 جولای برای نهایی‌سازی توافقات تجاری آمریکا، را رصد می‌کند.
گاز طبیعی
امروز، قیمت آتی گاز طبیعی در ایالات متحده با بیش از 4 درصد کاهش به حدود 3.6 دلار در هر میلیون بی‌تی‌یو رسیده و بخشی از رشد 6 درصدی جلسه قبل را واگذار کرده است. دلیل اصلی این کاهش، افزایش تولید داخلی و پیش‌بینی هوای به‌نسبت ملایم‌تر در مقایسه با هفته گذشته بوده است. با وجود این‌که دمای بالاتر از میانگین در اکثر نقاط آمریکا تا 12 جولای پیش‌بینی شده، اما شدت گرما نسبت به اوج هفته قبل کمتر خواهد بود. در سمت عرضه، تولید روزانه در ماه ژوئن به طور متوسط 105.6 میلیارد فوت مکعب گزارش شده که نسبت به می 105.2 و پایین‌تر از رکورد مارس (106.3) است. این افزایش نسبی به پایان تعمیرات فصلی مربوط می‌شود. صادرات گاز به تأسیسات LNG نیز با میانگین 14.2 میلیارد فوت مکعب در ژوئن، نسبت به رکوردهای قبلی کاهش داشته ولی نسبت به اوایل ماه بهبود یافته است. انتظار می‌رود با افزایش مصرف نیروگاه‌ها در دوره گرما، حجم ذخیره‌سازی کاهش یابد و تزریق گاز به انبارها نسبت به میانگین کم‌تر شود.
نقره
قیمت نقره با رشد مجدد به حدود 36.20 دلار در هر اونس رسیده و بخشی از افت قبلی خود را جبران کرده است. ضعف ارزش دلار آمریکا در پی افزایش انتظارات برای اتخاذ رویکرد انبساطی‌تر فدرال رزرو، نگرانی‌های مالی دولت و عدم‌قطعیت‌های تجاری، نقش مهمی در این بازگشت قیمتی ایفا کرده‌اند. کاهش ارزش دلار، فلزاتی نظیر نقره را برای خریداران خارجی جذاب‌تر می‌کند. نگاه سرمایه‌گذاران اکنون به داده‌های آتی بازار کار آمریکا دوخته شده است، چون نشانه‌هایی از ضعف در اشتغال می‌تواند احتمال کاهش نرخ بهره را در ماه جولای تقویت کند. بر همین اساس، تنش‌های تجاری نیز در حال تحول است. ترامپ تهدید کرده در صورت لغو نکردن مالیات خدمات دیجیتال در کانادا، مذاکرات تجاری را متوقف خواهد کرد. در پاسخ، کانادا اعلام کرد این مالیات را لغو خواهد کرد تا مسیر مذاکرات باز بماند.
طلا
قیمت طلا نیز به حدود 3٬290 دلار در هر اونس رسیده است. افزایش قیمت طلا عمدتاً تحت تأثیر تضعیف دلار آمریکا، کاهش تنش‌های ژئوپلیتیک و امید به دستیابی به توافقات تجاری گسترده‌تر میان ایالات متحده و شرکای تجاری‌اش قرار دارد. پس از امضای توافق تجاری میان آمریکا و چین، ترامپ اعلام کرده که توافق بزرگ‌تری با هند نیز در راه است و مذاکرات با ویتنام، مکزیک و ژاپن نیز ادامه دارد. این عوامل باعث شده‌اند نگرانی‌ها از رکود تجارت جهانی تا حدی کاهش یابد. در کنار این، آتش‌بس شکننده میان ایران و اسرائیل همچنان برقرار است و همین موضوع به کاهش پرمیوم ریسک ژئوپلیتیک کمک کرده است. تمرکز سرمایه‌گذاران نیز همچون بازار نقره، بر داده‌های مهم اشتغال آمریکا در هفته جاری از جمله گزارش ADP و گزارش اشتغال غیرکشاورزی خواهد بود که سرنخ‌هایی از مسیر سیاست پولی آینده به دست می‌دهد.
فولاد (میلگرد چین)
قیمت آتی میلگرد فولادی در چین در حدود 2٬950 یوان در هر تن تثبیت شده و پس از افت به پایین‌ترین سطح 9 ماه اخیر (2٬920 یوان در 13 ژوئن) در یک بازه محدود نوسان دارد. عوامل اصلی این وضعیت، کاهش تقاضا برای فلزات آهنی، کاهش فعالیت‌های ساخت‌وساز در چین و افزایش فشارهای تجاری بین‌المللی است. شاخص مدیران خرید (PMI) بخش ساخت‌وساز در چین در ماه می به پایین‌ترین سطح چهار ماهه رسید، که نشانه‌ای از کند شدن رشد پروژه‌های عمرانی است. علاوه بر این، تهدید ایالات متحده به اعمال تعرفه‌های بیش‌تر و اشباع بازار مسکن داخلی موجب کاهش انگیزه برای اجرای پروژه‌های جدید شده‌اند. آمریکا همچنین تعرفه واردات فولاد از چین را به 50 درصد افزایش داده که تقاضای وارداتی را تحت فشار قرار داده است. این وضع باعث شده پکن سیگنال‌هایی برای کاهش ظرفیت تولید در صنعت فولاد بدهد و شرکت‌هایی مانند Baosteel اعلام کرده‌اند تولید خود را تا 50 میلیون تن کاهش خواهند داد. هم‌زمان، صادرات سنگ آهن از بندر هدلند استرالیا در ماه می افزایش یافته، که نشان‌دهنده بهبود عرضه جهانی پس از اختلالات ناشی از بدی آب‌وهوا در اوایل سال است.







source

توسط petese.ir